Az igényes kéziratok műhelye

Az ingyenes képektől a linkrövidítésig

Illusztrációkat keres a bejegyzéseihez, azonban elfelejtette, honnan lehet ingyenes képeket letölteni anélkül, hogy szerzői jogokat sértene vele? PDF-fájlt alakítana .jpg-vé, viszont nem tudja, miként fogjon hozzá? Meg kellene vágjon egy rövid videót, de egyetlen használható programot sem talál? Fogalma sincs, hogyan rövidíthetne le egy végeláthatatlannak tűnő linket? Ha bármelyik kérdés foglalkoztatja, mindenképpen olvasson tovább!  

Tovább olvasom

Mi köze van a székelykáposztának a székelyekhez? Magyar személynevekből keletkezett köznevek nyomában…

Nemcsak a külföldi, hanem a magyar személynevek is „áldozatául estek” a köznevesülésnek: ruhadarabokat, ételeket, süteményeket neveztek el egy-egy közismert személyiségről. Első körben a férfiviseletek világába kalauzolom az olvasót, majd néhány gasztronómiai kifejezés következik.

Tovább olvasom

Ön tudja-e, mi köze van Bethlen Gábornak Greta Garbóhoz? Külföldi személynevekből keletkezett köznevek nyomában…

Talán Ön is észrevette már, hogy számos olyan közszó van a magyar nyelvben, amely eredetileg személynév volt. Az egyiket például szinte naponta használjuk, amikor egy „hideg húsfélével, sajttal stb. megrakott kis szelet vajas kenyérre” utalunk, de valószínűleg sosem gondolkodunk el azon, honnan is eredhet a neve. Kitalálta, hogy mire gondoltam? És még csak most jön a java! Mert eddig nem esett szó a garbóról, a mecénásról, a pepitáról, a kardigánról, a begóniáról és a dáliáról, amely ugyancsak személynév volt valamikor. Olvassa végig a bejegyzést, sok-sok meglepetés fogja érni!

Tovább olvasom

Könyvel és könyvvel… Ön érzi-e a kettő közötti különbséget?

„Ajándékozza meg munkatársait ezzel a könyvel.” Vajon tényleg így akart fogalmazni a szerző? Amúgy nem ez az első eset, hogy egy-egy betű „elfogyasztása” teljesen megváltoztatja a szó értelmét, és ezáltal a mondatét is. Akár arra is foghatnánk, hogy az illető két v betű helyett csak egyet nyomott le a billentyűzeten, de mivel egyre jobban elharapódzó problémáról van szó, nem lehet szemet hunyni fölötte.

Tovább olvasom

8 + 1 segédanyag, amellyel jobbá teheti a szövegeit

Bizonyára Ön is azt hiszi, hogy a nyelvműveléssel foglalkozó szakemberek kívülről fújják a helyesírási szabályzatot, és ha bárki bármilyen kérdést tesz fel nekik, kapásból tudják a választ. Most ezt a tévhitet szeretném eloszlatni, mivel egyikük sem gép, és nemegyszer nekik is segítségre van szükségük. Még azoknak is, akik huszonvalahány éve dolgoznak a szakmában.

Tovább olvasom

5 bizalmat keltő „apróság” a vásárlók meggyőzésére

Éppen elég nehéz feladat egy vállalkozást működtetni anélkül is, hogy a tulajdonos a cégtáblára vagy a bejárati ajtóra kerülő szövegek helyességén rágódna. Mégsem feledkezhet meg teljesen azokról, akik a helyesírási hibák alapján ítélnek meg egy vállalkozást.

Ők úgy vélik, hogyha egy cég nem törődik az arculatával, az ügyfeleket sem fogja komolyan venni, sőt a szolgáltatások, termékek minőségét is megkérdőjelezik emiatt. Mégis milyen hibák riaszthatják el az esetleges vásárlót? Most erre adunk választ, és természetesen a megoldási javaslatok sem maradnak el.

Tovább olvasom

A kacifejtől a lapolvasóig, agymestertanáccsal fűszerezve... Tudja-e, hogy mit jelent az utóbbi?

Önt mennyire hódították meg az idegen eredetű, magyarosított szavak? Például a kacifej, a szelfi, a lájkol, a fészbuk, az okostelefon, vagy akár az ímél? Melyiket és milyen gyakran használja? Nem titok, hogy az elmúlt években rengetegen próbáltak küzdeni ellenük, több-kevesebb sikerrel.

Csak olvasson tovább, és elárulom, hogy a már említett kifejezések közül melyek kerültek be A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásába, kétségtelenül meg fog lepődni.

Tovább olvasom

Győzze meg a tétovázókat! 5+1 tanács a kifogástalan nyereményjáték-szövegekhez

Nem titok, hogy a közösségi oldalakon megosztott nyereményjátékok szövegei tele vannak hibákkal. Rendszerint helytelen a cím, a dátum, sőt maga a cselekvésre buzdító felhívás is. Mit lehet tenni ilyenkor? Az első és a legfontosabb: közzététel előtt legalább egyszer ellenőrizni kell a leírtakat.  

Tovább olvasom

Csak a bennfentesek tudnak róla! 10 műhelytitok az egyéves Anyanyelvi villámtanácsokról

Egy sorozat, amitől gyomoridegem volt az elején, hisz addig csak a nevem adtam a Szövegkovács Facebook-bejegyzéseihez, 2017. július 6-tól viszont már az arcom és a hangom is.

Az izgalmamat még az sem enyhítette, hogy korábban televízióztam és rádióztam, tehát elvileg nem kellett volna kényelmetlenül érezzem magam a kamera előtt. Néha mégis remegett a lábam, elcsuklott a hangom vagy éppen belegabalyodtam a szövegbe, de nem adtam… vagyis nem adtuk fel.

Tovább olvasom

Mi írtuk, Ön döntött 3.

Harmónizál vagy harmonizál? Szerencsejátékfogadás, szerencsejáték-fogadás, esetleg szerencsejáték fogadás? Lemegyek az edzőterembe és elmegyek az edzőterembe… Mi a különbség a kettő között? Mi köze van a presszókávénak Temesvárhoz? Mit jelent a belevaló és mi van a bele való mögött? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kap az öt legjobb márciusi bejegyzés összefoglalójából.

kep10_1_1.png

Tovább olvasom
süti beállítások módosítása