Köszönjük! A MÚRE-díj margójára…

Napokig töprengtem az alkalomhoz illő szavakon… Nem akartam mellet és eget verő bejegyzést írni, hogy most aztán megmutattuk a világnak… Igen, jobban figyelnek ránk, ami korántsem jelenti azt, hogy befejeztük a munkánkat, és karba tett kézzel dőlhetünk hátra. Még nagyon az elején vagyunk annak, amit elterveztünk…

12047692_10208092469856246_370482936_n.jpg

Rácz Éva és Szűcs László társaságában (fotó: Martinek Imre)

Éppen ezért talán most könnyebb volna az időjárásról vagy a sportról beszélni, mint arról, hogy múlt szombaton – szeptember 19-én – a Szövegkovácsot is díjazták Nagykárolyban a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) találkozóján.

5.jpg

Esti fényben a Károlyi-kastély (fotó: F. R. M.)

Összeszorult (fájó) torokkal hallgattuk végig Rácz Éva, a MÚRE elnökének bevezetőjét, illetve Szűcs László, a Várad folyóirat és az Erdélyi Riport főszerkesztőjének laudációját, majd kérdeztek és kérdeztek. De közös fotók is készültek a többi díjazottal (itt is gratulálunk nekik!), egymás után villogtak a vakuk…

11997458_10208092469936248_1846708008_n.jpg

Az idei díjazottak, valamint Rácz Éva, a MÚRE elnöke (fotó: Martinek Imre)

Másnap reggel tudtuk igazán felfogni a történteket, miután aludtunk rá egyet, persze arra is szükségünk volt, hogy végre beszélgethessünk egy kicsit, mivel több száz kilométerre dolgozunk egymástól (Temesváron, illetve Csíkszeredában), személyesen csak évente kétszer-háromszor találkozunk…

Az, hogy mégis tudunk együtt dolgozni, egyrészt két jó ismerősünknek, a telefonnak és a világhálónak köszönhető. Természetesen a kitartásunk, barátságunk is kellett hozzá, nélkülük most nem olvashatnák soraimat.

3_5.jpg

Köszönjük Szűcs Lászlónak az elismerő szavakat! (fotó: Ambrus Melinda)

Mit kaptunk ezzel a díjjal? Egyik ismerősünk szerint terhet… Nem adunk neki igazat. Ha teher lenne, úgy éreznénk, valaki vagy valami kényszerít, egy percig sem hagy nyugton, parancsolgat… Mi viszont magunk választottuk ezt az utat, abban reménykedve, hogy felébresztjük az emberekben az igényt… és a mindennapi teendők mellett a helyesírásra és a helyes beszédre, egyszóval az anyanyelvükre is figyelnek majd.

4_1.jpg

Kedves barátnőnkkel, Ambrus Melindával (fotó: Szűcs László)

Néhány lépést megtettünk, szerencsére már nem vívunk kilátástalan szélmalomharcot… A nagykárolyi tapasztalatot örökre elraktározzuk magunkban, hisz olyan emberek társaságában voltunk, akikkel jól éreztük magunkat, és akiktől még nagyon sokat lehet tanulni. Köszönjük ezt az élményt, még hallani fognak rólunk!

Farkas-Ráduly Melánia

Ui. Az idei MÚRE-díjazottak: Benedek Csilla (Bukaresti Rádió), Farkas-Ráduly Melánia (Szövegkovács és Nőileg), Gergely Erika (Szövegkovács és Hargita Népe), Molnár Ildikó (Marosvásárhelyi Rádió), Tököli Magdolna (Bihari Napló), valamint a maszol.ro honlap. Utóbbi nevében az oklevelet Ambrus Attila publicista vette át.