Hát én immár mit válasszak? 1. rész

Még mindig barátkozom az új helyesírási szabályzattal. Néhány szempontból engedékenyebb, mint korábban, más esetekben viszont komolyan elgondolkodom azon, hogy miért is kellett egy-egy előírást megváltoztatni. Most nem kötekedni akarok, inkább felvázolom a választási lehetőségeket ábécésorrendben. Mivel kimerítő lenne egyszerre elolvasni az egészet, a folytatással a következő két hétben jelentkezünk.

1. Advent vagy ádvent

Míg korábban csak az adventet fogadták el, addig a legújabb szabályzatban mindkettőre rábólintottak a szakemberek. Mi maradunk az advent írásmódnál, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a világhálón elérhető Magyar katolikus lexikon az ádvent változatot használja. Az értelmező szótárak nagy része népies megjelöléssel tüntette/tünteti fel az ádventet.

advent_1.jpg

Adventi koszorú (fotó: F. R. S.)

2. Céhvel v. céhhel (dühvel v. dühhel, juhval v. juhhal, méhvel v. méhhel)

Olyan h betűvel végződő főnevekről van szó, amelyeknél ingadozik a kiejtés, ezért kétféleképpen írhatjuk le a -val, -vel, és a -vá, -vé ragos alakjukat. Az első szó, pl. a céhvel a 11. kiadásban szerepelt változat, amelyhez a 12. kiadásban még egy lehetőség – céhhel – társult. Ha már szabad a pálya, mi a másodikra szavazunk, tehát céhhel, dühhel, juhhal, méhhel

juh.jpg

Juh juhhal :) (fotó: F. R. S.)

3. Disztinkció vagy distinkció

A fenti szó megkülönböztetést jelent, attól függetlenül, hogy diszkriminatív-e vagy sem. Őszintén bevallva, egyik változat sem rokonszenves, mivel egy idegen eredetű szó magyarításai, de ha nagyon kellene választani, akkor a disztinkció érne be a célba.

disztinkcio.jpg

Jó példa (forrás: hullo-eso.blogspot.com)

4. Dzsessz vagy jazz

Már olyan sokszor vetettük papírra dzs-vel és két sz-el, hogy idegenül hat az angol megnevezés. Lehet, hogy maradiak vagyunk, de ebben az esetben a dzsesszre voksolunk.

Nem kell őket bemutatni...

5. E-mail v. ímél, e-mail-cím v. ímélcím, e-mail-kapcsolat v. ímélkapcsolat

Ez kitűnő példa arra, hogy mit tesz a magyaros kiejtés egy-egy idegen szóval. Olyan sokan használták a kiejtés miatt a második írásmódot, hogy a nyelvészek is engedékenyebbek lettek. Ugye maradhatunk az e-mail változatnál? 

email.jpg

 Elektronikus boríték

6. Forma–1 vagy Formula–1

Ezzel már egy Facebook-bejegyzésben is foglalkoztunk, néhány gondolatot idézünk belőle. 

„A futamokról szóló beszámolókban Forma–1 és Formula–1 is szerepelhet. Például: Idén júliusban Forma–1 versenyt szerveznek Magyarországon, ahol a világ legjobb Forma–1-es versenyzői is rajthoz állnak. Figyelem! Kötőjel helyett (-) gondolatjelet (–) kell tenni a Forma (Formula) és az 1-es közé (rövidítve F1-nek írjuk).”

Nálunk a Forma–1 a befutó. És Önnél?

forma1.jpg

Száguldó autó (forrás: http://pinthiscars.com/)

Most legördül a függöny, az első felvonás végére értünk. Eddig hat választási lehetőséget adtunk, még tartozunk tizenkettővel. Ha nem jelentkezünk vele, szóljon nyugodtan!  

Farkas-Ráduly Melánia

Ui.: A sorozat újabb részeit itt és itt találja meg.

Köszönjük, hogy elolvasta! Ha úgy érzi, hogy barátai, ismerősei is hasznát vennék a bejegyzésnek, küldje el nekik, de akár a saját Facebook-oldalán is megoszthatja. Ne feledje: „A helyesírás magas presztízsértékkel bíró ajánlás.”