Hát én immár mit válasszak? 2. rész

Folytatjuk a múlt héten megkezdett sorozatot, amelyből kiderül, hogy néhány szó esetében engedékeny az új helyesírási szabályzat (legutóbb hat választási lehetőséget vonultattunk fel, most a hetedikkel kezdünk). A döntés az Ön kezében van, de valószínűleg nem könnyű választani. Még mi is gondolkodunk egy-két szóval kapcsolatban…

7. Hozsanna vagy hozsánna

Mintha most is hallanám a „hozsánna a magasságban” részletet a jól ismert egyházi énekből, ami azt bizonyítja, hogy emlékeimben nem a tavaly szeptemberig elfogadott változat – a hozsanna – él. Tulajdonképpen a héber hôsî-âh-nā (többféle írásmódot láttam) szóból ered, jelentése pedig „ó, segíts!” vagy „ments meg!”. Élünk a választási lehetőséggel, és írásban ezentúl is a hozsanna változatot használjuk.

blog_hozsanna.jpg

A kép forrása: slideplayer.hu 

8. Intellektuel vagy entellektüel

Ha lehetséges, akkor válasszuk a magyar megfelelőjét, vagyis az értelmiségi szót, amennyiben pisztolyt tartanának a fejünkhöz, az intellektuelre esne a választás. De kizárólag akkor.

blog_intelektuel.jpg

A kép forrása: ardhymanto.blogspot.com 

9. (Éljen) május elseje v. 1. v. 1-je!

Hogyha nagyon sietek, akkor május 1. Ez a nemrégiben elfogadott változat, a másik kettőt már korábban is használták. Ha csak szöveget akarnék írni, akkor május elseje lenne, de a május 1-je sem ellenszenves. Ennél egy kis időbe beletelik, amíg eldöntjük, hogy melyik a befutó. Tegyük fel, hogy az egyik civil szervezet közzéteszi a május elseji v. elsejei v. 1-i v. 1-jei programtervezetét… Hogyan írná le a dátumot? Mi a május elsejei, illetve a május 1-jei írásmódot javasolnánk. Persze, ha megkérdezne… Az eseményről szóló beszámolók pedig így kezdődhetnének a sajtóban: „Május elsején v. 1-én v. 1-jén főzőversenyt szervezett…” Itt melyik tetszik jobban?

blog_majus_elseje.jpg

A kép forrása: xpress.hu

10. Három nullás vagy 3 : 0-s vagy 3-0-s győzelem?

Melyik csapat nem örülne egy ilyen sikernek? Korábban csak betűkkel lehetett leírni, a számjegyes írásmódnál pedig csak a kettőspontot fogadták el (a kettőspont egyik irányban sem tapad, tehát szóközt kell tenni), szeptembertől viszont a kötőjel is bejött a képbe. A többiről egy szakember beszélt múlt év októberében a „A 3:0/3-0, és ami mögötte van” című blogbejegyzésben.

blog_3_0.jpg

A kép forrása: amigeleken.hu

11. Pacemaker v. pészméker

Itt is a magyar változat, a szívritmusszabályzó használatára buzdítanánk az olvasót. Az új pészméker írásmód mintha számos helytelen kiejtés végterméke lenne, ezért is idegenkedünk tőle.

blog_peszmeker.jpg

A kép forrása: www.dicardology.com

12. Piranha vagy pirája

A Serrasalmus nattereri a fehér cápához hasonlóan Hollywoodnak köszönheti hírnevét. Bár a szakemberek szerint nem egy kedves jószág, ha szeretettel és odafigyeléssel gondozzuk, nem lesz baj.

„Tartása azonban csak tapasztalt akvaristáknak ajánlott!” – olvasható a haziallat.hu oldalon. Az írásmódnál a piranha tetszik jobban.

blog_piranha.jpg

A kép forrása: en.wikipedia.org

Egy újabb út végére értünk, köszönjük, hogy ismét velünk tartott. Ugye nem baj, ha most lehúzom (behúzom) a függönyt?

Farkas-Ráduly Melánia