Hát én immár mit válasszak? 3. rész

Találkoztunk pirajával, száguldoztunk a Forma–1 pilótáival, hozsannát énekeltünk, és dzsesszdallamok is felcsendültek az elmúlt két hétben… Ma elmerülünk az illatokban, státusszimbólumot viselünk, és megismerkedünk Zsanett-tel is. Tartson velünk, most sem fogja megbánni!

1. Spray vagy spré vagy szpré

Önnek melyik a kedvenc márkája? Az az igazság, hogy enyhe túlzással annyi írásmód közül lehet választani, ahány illatot kipróbálunk egész életünk során. Jeleztem, hogy felnagyítom a dolgokat… Maradunk a spray változatnál… legalább addig, amíg ismerősen cseng a másik kettő. Egyelőre idegenek… talán a spré változatnak bemutatkoznánk valamikor. Még tartozunk néhány példamondattal a spray kapcsán:

a) Minőségi spray-je, spréje v. szpréje van…

b) Spray-velsprével v. szprével kereskedik… elég jó üzlet.

spray.jpg

Illatfelhő (a kép forrása: www.abc.net.au)

2. Standard vagy sztenderd

Sosem felejtem, amikor valamelyik táncversenyen az egyik párosból a hölgy kijavított, amikor a standard táncokat emlegettem. „Ja, a sztenderd táncok?” Lehet, hogy nem leszek nagymenő, de „csakazértis” a standard írásmódot választom. Persze, figyelembe kell venni, hogy több jelentése van: 1. szabvány; 2. színvonal; nívó, szint, elvárt norma; 3. mértékadó érték; 4. az előírásnak, szabványnak megfelelő.

standard.jpg

Keringőzés közben

3. Státus vagy státusz. De: status quo

Beosztás, munkakör, pozíció, tisztség, állapot, helyzet, szituáció, körülmény, tényállás, szitu… csak Önön múlik, hogy szövegkörnyezettől függően melyiket választja. A status quo egy bizonyos időben fennálló helyzet, állapot.

status_quo.jpg

Együttes is volt Status Quo néven (a kép forrása: musictour.eu) 

4. Státusszimbólum vagy státuszszimbólum

A vagyoni helyzetnek és a betöltött állásnak megfelelő társadalmi szint „fogyasztását” jellemző tárgy, tulajdon, életmód – ezt jelenti körülírva. A régebbi változatra szavazunk.

bugatti_04.jpg

Az autó mint státusszimbólum (a kép forrása: manzardcafe.blog.hu) 

5. Sztyepp vagy sztyeppe

Valószínűleg közülünk csak kevesen tudjuk elképzelni, hogy is nézhet ki valójában a sztyeppe, amely elsősorban az eurázsiai sztyeppvidék megnevezését takarja. Sík vagy enyhén dombos, füves puszták alkotta terület.

steppe1.jpg

Sztyeppe Oroszországban (a kép forrása: blog.oup.com)

6. Zsanett-tal vagy Zsanett-tel

Hogy miért kell három darab t betű és egy kötőjel a korábbi Zsanettal vagy Zsanettel írásmód helyett, arra az új szabályzatban kerestünk választ. 

A kettőzött mássalhangzóval végződő személynevekhez kötőjellel kapcsoljuk a -val, -vel (és a -vá, -vé) rag megfelelő alakját, így világosan látszik az alapforma.

zsanett.jpg

Vajon ő Zsanett? (a kép forrása: www.bien.hu)

Úgy tűnik, hogy végigjártuk az utat, pontosabban fogalmazva felvázoltuk, hogy milyen írásmódok közül lehet választani. Egyetlen tanács: ha valamelyik mellett dönt, tartson ki mellette. Mi is így teszünk.

Farkas-Ráduly Melánia