„Óriási szerepe van a családnak, a közösségnek”

Utazás a világ körül címmel indítjuk útjára legújabb rovatunkat, az első állomás pedig az amerikai egyesült államokbeli Chicago. Vendéglátónk nem más, mint a csíkszeredai születésű Simon Éva, a Chicagói Magyar Klub egyik alapembere. Múlt héten az óradnai és radnaborbereki, a verseci, illetve a temesvári szórványba kalauzoltuk Önt, most viszont megtudhatja, milyen magyarnak lenni egy amerikai nagyvárosban.

– Mielőtt a szervezetről kérdezősködnék, kíváncsi vagyok arra, miért döntöttél úgy, hogy Chicagóba költözöl?

–  A sors hozott ide, szívem választottját követve. Több éve élek Chicagóban, és elmondhatom, hogy most már életem szerves részévé vált ez a város.

18216766_10158588856830125_7962791610712079427_o.jpg

Simon Éva és Albert Levente

– Mivel foglalkozol a Chicagói Magyar Klubnál?

– 2014-től vezetőségi tagja vagyok a Chicagói Magyar Klubnak, és 2015 őszétől alelnöki tisztséget töltök be. Erős közösségünk van, ahol mindenki önkéntes munkát végez, és odaadóan, legjobb tudása, adottsága szerint dolgozik. Az igazgatósággal és vezetőséggel együttműködve én is kiveszem a részem az éppen aktuális események szervezéséből és lebonyolításából. Többek között felelős vagyok a tagokért, emellett a klub weboldalát is szerkesztem és frissítem. Programfüzeteket és különféle kiadványokat szerkesztek, és végül, de nem utolsósorban örömmel tanítom meg a fiataloknak a minden évben megszervezett Gála Bál nyitótáncát.

image005_5.jpg

Elsőbálozók bemutatása a Magyar Klub Gála Bálon

– A honlapon azt olvastam, hogy a szervezet 1922 óta fogja össze a magyarokat és a magyar származásúakat Chicagóban. Miért alapították meg a klubot? Valamilyen formában addig is találkoztak a magyarok?

–  A megjelenés előtt álló A Hungarian (Magyar) Club of Chicago Krónikája (1922–2016) című könyvben ez olvasható a klub történetéről:

Magyar gyökerekkel rendelkező értelmiségiek egy maroknyi csoportja 1922-ben alapította meg a Chicagói Magyar Klubot elsősorban azért, hogy lehetőséget biztosítson azoknak, akik a közös gondolkodás jegyében meg akarták vitatni a korabeli társadalmi és politikai kihívásokat, kiváltképpen a Magyarországot érintő eseményeket. A csoport eleinte egy kisebb, viszonylag zárt közösséget alkotott, melynek magyarságuk iránt elkötelezett tagjai közösen emlékezhettek vissza óhazájukra, hagyományaikra és műveltségükre egy teljesen más értékeket képviselő országban. […] A Klub segíteni kívánta a magyarok közötti összefogást, és népszerűsíteni szándékozta a magyarság műveltségét és hagyományait úgy, hogy közben ne veszítsék szem elől az új hazájuk iránti tiszteletet sem.” 

logo2.jpg

A klub logója

A klub napjainkban is a magyar közösségeket szolgálja, segíti adományaival. Nemcsak Amerikában van jelen, hanem az anyaországban és szórványvidékeken is.

–  Ugorjunk 94 évet az időben, egészen 2016. október 23-ig, amikor nagyszabású ünnepséggel emlékeztetek az 1956-os forradalomra. Kik támogatták a rendezvényt? Milyen műsort állítottatok össze idén?

–  Az ünnepi műsorral fejet hajtottunk hőseink előtt. Őket ünnepeltük, rájuk emlékeztünk október 23-án azokkal a forradalmárokkal együtt, akik még ma is közöttünk élnek. Meghatódva adtunk át egy-egy szál vörös rózsát ötvenhatosainknak, és kísértük őket a számukra fenntartott, méltó helyükre.

image027_1.jpg

Az ’56-os forradalom hősei (felállva), hozzátartozói és az ünneplő közönség

Az emlékezést ünnepi beszédek sora nyitotta, majd a szavalatok, opera- és kórusművek között a forradalom történéseit idézték fel a narrátorok. Magyarpalatkai és szatmári táncok színesítették az előadást. Időutazásra is elkalauzolt bennünket a képes kiállítás, végezetül pedig állófogadás és kötetlen beszélgetés zárta az ünnepséget.

image011_2.jpg

A chicagói Borozda néptáncegyüttes szatmárit...

Az ’56-os emlékünnepség a Chicagói Magyar Kultúrtanács, a chicagói magyar szervezetek és egyházak közreműködésével valósult meg, amelyhez a Hungary Initiatives Foundation nyújtott anyagi támogatást.

image026_1.jpg

...és magyarpalatkait táncol

– Valószínűleg a rendezvény alatt többször is szétnéztél a teremben. Mit láttál a résztvevők arcán?

–  A teremben uralkodó meghitt hangulat segített emlékezni, az ünnepi műsor alatt mindannyian felidéztük a magyar forradalom esztendejét. Hiszem, hogy vendégeink – akik túl- és átélték a forradalmat – is érezték azt, hogy szívünkbe zártuk Őket, és hogy mennyire fontosak számunkra.

image029_1.jpg

Az októberi emlékműsor előadói

– Szintén az évfordulóra állítottatok össze egy kiadványt. Miért döntöttetek úgy, hogy sokakkal ellentétben, szakemberekre bízzátok ezeket a feladatokat?

– Számomra fontos, hogy egy publikáció gondosan, igényesen legyen megszerkesztve, és helyes legyen a szöveg, ugyanakkor a nyomdai leadásra is szakszerűen kell előkészíteni a mintapéldányt. Ezt próbálom közvetíteni közösségünknek, hogyha szükséges és lehetséges, szakemberek munkáját is vonjuk be, és kérjünk segítséget tőlük akár önkéntes munka, akár anyagi juttatás ellenében. Az odafigyelés mindenképpen meghozza gyümölcsét. 

image002_5.jpg

Képes kiállítás a forradalomról

– Miről olvashatunk a kiadványban?

–  A magyar forradalom 60. évfordulójára szánt programfüzet egy magyar és angol nyelven írt kiadvány, amelyben chicagói magyar szervezetek és családok emlékeznek az ’56-os szabadságharcra és hőseire. Kiemelném a jelenleg is Chicagóban élő Fekete István író sorait, aki meghatóan emlékezik a forradalomban való fegyveres részvételére. Ugyanakkor dr. Jókay Károly cikkében ezt olvashatjuk:

image001_4.jpg

Emlékek...

…Most rajtunk múlik, milyen méltósággal emlékezünk rájuk, milyen hálával tartozunk, s hogyan tiszteljük óriási, világot megrázó tetteiket. […] Kívánom, hogy mindenhol, ahol magyarok élnek, s ahol szabadságot kívánnak, emlékezzenek, ki-ki a maga módján, nemcsak a józsefvárosi hősökre, hanem minden ’56-osra, az ő világot megváltó tetteikre!”

image028_1.jpg

A gyerekek is érdeklődnek...

A füzetben olvasható az ünnepi program, valamint azok a dalszövegek, amelyeket a chicagói magyar fiatalok egy csoportja énekelt az ünnepségen. Ezzel az volt a célunk, hogy a résztvevők is bekapcsolódhassanak, és együtt énekelhessenek a fellépőkkel.

– Már korábban is jelentettetek meg különféle kiadványokat?

–  Az archívumot böngészve láttam, hogy az évek során a klubnak mindig volt gondja a fontosabb események megörökítésére egy-egy cikkben vagy kis emlékfüzetben. Most már több mint egy éve azon dolgozunk, hogy kiadjuk a Hungarian (Magyar) Club of Chicago Krónikája (1922–2016) című könyvet, amely képekkel illusztrálva összegzi közel egy évszázad tevékenységét. A krónikát az érdeklődők megrendelhetik 2017-ben a www.hungarianclubofchicago.com weboldalon, de Budapesten az Országos Széchényi Könyvtárban is fel lehet majd lapozni.

image003_4.jpg

Állófogadás és oldott hangulatú beszélgetés az előadás után

– Úgy tűnik, hogy bőven van tennivaló… Kíváncsi volnék, hogyan zajlik egy átlagos hét a Chicagói Magyar Klubnál? És milyen, amikor nem átlagos, hanem eléggé zsúfolt, például a nyári pikniket vagy az év eleji bált szervezitek? Mesélnél egy kicsit ezekről? Miért jó ott lenni egy-egy ilyen eseményen?

–  Évente többször ülésezünk a vezetőséggel, és megbeszéljük a fontosabb tennivalókat, döntéseket hozunk, leosztjuk a feladatokat. A nagy távolságok miatt nehezebb megszervezni a találkozókat, de e-mailben és telefonon is nyomon tudjuk követni a fejleményeket. Három hagyományos eseményt szervezünk egy évben, amellyel minden korcsoportot megszólítunk, óvodásoktól idősekig mindenkit szeretettel várunk.

image023_1.jpg

Vendégek a 2016-os Gála Bálon

Az évet a Chicagói Gála Bállal nyitjuk, amit mindig január utolsó szombatján tartunk. Pompás, elegáns estét varázsolunk a vendégeinknek, akiket hajnalig tartó élőzene szórakoztat.

image006_5.jpg

A 2016-os Gála Bál elsőbálozói és kísérőik

A nyári piknikkel kikapcsolódást, jó hangulatot igyekszünk teremteni a pihenni vágyóknak, akik a nap folyamán megkóstolhatják a finom, saját készítésű magyaros ételeket és süteményeket. Az előkészületek kitűnő hangulatban zajlanak, időnként megbolydult méhkashoz hasonlít a hely. Ha az időjárás nem szól bele, késő estig is eltarthat a buli.

image013_2.jpg

image024_1.jpg

image018_1.jpg

image022_1.jpg

Felvételek a 2016-os nyári piknikről

Másik kedves eseményünk a Mikulás-várás, amellyel főleg a kisgyermekes családoknak kívánunk örömet szerezni. Igazi Mikulás bácsi érkezik a gyermekekhez, akik egy-egy elmondott versikéért vagy énekért édességet és ajándékcsomagot kapnak, meghívott bűvészünk pedig szórakoztató mutatványaival varázsolja el rajongóit.

image020_2.jpg

image016_1.jpg

Gyermekek és felnőttek egyaránt kedvelik a Mikulást

Az ünnepséget karácsonyi vásárral kötjük egybe, ahol a chicagói magyarok különböző kézművestermékeket árusítanak. Magyar motívumokkal díszített ékszerek, magyar nyelvű könyvek, adventi koszorúk, ikebana és sok minden más kapható, de házi készítésű kolbász, diós és mákos bejgli is beszerezhető az ünnepekre.

image025_2.jpg

A Magyar Klub Retró cukrászdája a Mikulás-ünnepségen

image017_3.jpg

Karácsonyi vásár

Arra törekszünk, hogy ezek az események mindenki számára emlékezetesek maradjanak. Ismeretségek, kapcsolatok alakulnak, a találkozásokból pedig új barátságok köttetnek, és azt gondoljuk, ezek mind kitűnő alkalmak a magyar szokások és hagyományok ápolására.

– Milyen nagyszabású rendezvényt terveztek legközelebb?

–  A 95. évfordulóját ünneplő Magyar Klub közel négyszáz vendéget vár jövő év elején, 2017. január 28-án a Gála Bálra, amely elsősorban adománygyűjtő célú, jótékonysági rendezvény. Megjegyezném, hogy ez egy nagyon elegáns, ünnepélyes, gondosan megszervezett évnyitó esemény.

image007_4.jpg

Előbb a hölgyek... 

image008_6.jpg

Majd a fiatalemberek...

A bálon kiosztjuk a Magyar Lélek Díjat, amely a klub saját alapítású díja. Az elismerést azoknak a személyeknek ítéli oda, akik jelentős és példaértékű munkát végeztek a magyar közösségekért, a magyarságért. Az ösztöndíjadomány a térségben lakó magyar diákoknak szóló, tanulmányi célokra fordítható támogatás a klub részéről. Ezeket is az esten osztjuk ki.

image014.jpg

A Magyar Klub 2016-os Ösztöndíj Bizottsága és a díjazottak

Az est fénypontja az elsőbálozók bemutatása és nyitótánca. Már harmadik éve férjemmel együtt tanítjuk a fiataloknak a keringőt, igényesen kidolgozott koreográfia szerint. Mindig öröm velük dolgozni. A gyönyörű ruhák, az elegancia mind-mind lélekemelő, akárcsak a kellékek kiválasztása és az előadásra való készülődés…

image004_3.jpg

A Gála Bál nyitótánca

A bálozókkal együtt izgulom végig az estét, de boldog vagyok, hogy nekem is részem van a felejthetetlen élményben. Felemelő érzés látni, amikor egy édesapa vagy édesanya elsőbálozó lányával vagy fiával táncol.

image021_2.jpg

Báli hangulatban

A chicagói Borozda magyar néptáncegyüttes újabb és újabb, frappáns, jó hangulatú előadással szórakoztatja a vendégeket. Ha szabad, akkor meg is súgom, hogy már most keményen készülnek egy palatkai – belső-mezőségi – magyar tánccal a jövő évi bálra. Közkívánatra már negyedik éve visszahívjuk a budapesti Perfect Show Band hattagú zenekart, akik pezsgő báli hangulatot teremtenek.

image012_4.jpg

A Chicagói Magyar Klub jelenlegi vezetősége

– Korábban már utaltál az utánpótlásra, vagyis a térségben lakó magyar diákokra… Tudomásom szerint egy érdekes nevű magyar tanintézmény is létezik Chicagóban. Hargita megyeiként el is mosolyodtam rajta…

–  Van utánpótlás, és szerintem nem is kevés. Hétvégenként két magyar iskola is működik, az 1939-ben alapított Szt. István Magyar Iskola és a 2009-ben alakult Csík Hágó Magyar Iskola és Óvoda, ahová Chicagóból és környékéről jönnek tanulni kicsik és nagyok. A nagy távolságok ellenére a szülők elviszik gyermekeiket a hétvégi iskolába, arra törekedve és abban bízva, hogy ott majd átadják a fiatal generációnak a magyar kultúra értékeit. 1963 óta működik a 19. Sz. Hunyadi Mátyás Cserkészcsapat, ahol a gyerekeknek és felnőtteknek lehetőségük van magyar környezetben lenni, miközben gyarapíthatják tudásukat, és fejleszthetik magyar öntudatukat.

image015_2.jpg

A chicagói magyar iskolák, a cserkészek és a baptista kórus előadása az ’56-os ünnepségen

– Tudatosul a gyerekekben, hogy hová nyúlnak vissza a gyökereik?

–  Sok magyar családban törekszenek arra, hogy magyarul beszéljenek a gyerekeikkel, magyar közösségbe vigyék őket, abban bízva, hogy idővel bennük is tudatosulni fog a magyar nemzeti identitás. Több olyan embert ismerek, aki itt született és nagyon szépen beszéli a magyar nyelvet, ismeri, ápolja a magyar kultúrát, a hagyományokat. Ebben óriási szerepe van a családnak, a közösségnek. A felnőtt fiatalok pedig értékelik, hogy magyarként nevelték a szüleik. szent_istvan.png

customlogo.jpg

578064_335328209874480_242794875_n.jpgAz említett intézmények és a cserkészcsapat logója

– Milyen érzés magyarnak lenni Chicagóban? Van esélyed megélni a magyarságod?

–  Habár szórványban nehezebb megmaradni magyarnak, jó érzés itt magyarként élni. Hogy megélhessem a magyarságomat, folyton keresem a magyar embereket, a barátokat, a magyar közösségeket, ápolom a kapcsolatokat. Az évek során nagyon sok chicagói magyart, magyar családot, szervezetet ismertem meg, akik mind a mai napig sokat jelentenek számomra. Befogadnak, támogatnak, erősítenek. Örülök, hogy része lehetek ezeknek a közösségeknek, amelyek összekovácsolnak bennünket, és a tőlük kapott erő nemzeti identitásunk megőrzésének alapvető feltétele. Mindez egymásra figyelést, önzetlen munkát, kölcsönös megértést, tiszteletet, szeretetet kíván mindannyiunk részéről.

chicago2.jpg

Chicago madártávlatból

– Hogy fogadják Chicagóban a magyarokat? Miben segíthet például a Magyar Klub olyasvalakinek, aki először jár a városban?

–  Azt tudom tanácsolni, hogy azok az emberek, akik hosszabb időre vagy itt-tartózkodási szándékkal jönnek városunkba, és segítségre van szükségük, keressenek fel bizalommal.

Kérdezett: Farkas-Ráduly Melánia

A fotókat Megyeri József és Mózsi Gábor (gabormozsi.com) készítették.

!!!

Kiegészítés 2017. augusztus 2-án

Januárban megszervezték a Gála Bált, tavasszal megjelent A Hungarian (Magyar) Club of Chicago Krónikája (1922–2016) című könyv, emellett közgyűlést tartottak, illetve új vezetőséget választottak. Júniusban Magyar Napokat szerveztek, és a szerb–magyar kettős állampolgárságú magyar válogatott labdarúgóval, Nemanja Nikoliccsal is találkoztak (jelenleg a Chicago Fire játékosa), a hónap végén pedig jelen voltak a HATOG X-konferencián.

Júliusban folytatódott a Süssünk, süssünk valamit-sorozat, részt vettek a 10. alkalommal megszervezett Gulyásfesztiválon, és a hagyományos  nyári pikniket is megtartották. Bővebb információkért keresse fel a klub honlapját (www.hungarianclubofchicago.com).