Az ingyenes képektől a linkrövidítésig

Illusztrációkat keres a bejegyzéseihez, azonban elfelejtette, honnan lehet ingyenes képeket letölteni anélkül, hogy szerzői jogokat sértene vele? PDF-fájlt alakítana .jpg-vé, viszont nem tudja, miként fogjon hozzá? Meg kellene vágjon egy rövid videót, de egyetlen használható programot sem talál? Fogalma sincs, hogyan rövidíthetne le egy végeláthatatlannak tűnő linket? Ha bármelyik kérdés foglalkoztatja, mindenképpen olvasson tovább!  

1. Illusztrációk ingyenesen

Ön honnan tölt le képeket a bejegyzések illusztrálásához? Ha nem akar fizetni a szolgáltatásért, keressen rá a jogdíjmentesen használható oldalakra, ahol akár több száz kép közül is válogathat. Többnyire két angol nyelvű oldalt használok, az egyik a freeimages.com, a másik pedig az unsplash.com. Utóbbi keresője például 6850 ingyenes fotót ad ki a coffee szóra, én döntöm el, hogy melyik felel meg leginkább a célnak.kave.jpg

Ez volt a legelső

Az általam kiválasztott képre kattintva előkerül a Download free, vagyis a Letöltés ingyen gomb, és innen már nincs megállás. A honlap üzemeltetőinek egyetlen elvárásuk van: arra kérik a keresgélőket, hogy a fotós és a weblap nevét mindig tüntessék fel a bejegyzésben. Ha csak egyszerűen a Google-ben kutatunk egy adott témában, előfordulhat, hogy a képet szerzői jog védi, és ugye, senki sem szeretne egy kép miatt pereskedni.  

2. PDF-ből .jpg és fordítva

Én általában a https://pdftoimage.com/ oldalt szoktam használni, ha PDF-fájlt kell átalakítanom .jpg-vé. Az Upload Filesra kattintva kiválasztom a számítógépről az átalakítandó fájlt, majd néhány másodperc múlva letöltöm a képet. A legvégén megnyomom a Clear Queue-t és „eltüntetem a nyomokat”.

pdf.jpg

Egyszerű kezelőfelület

Sőt egyszerűbben is megoldhatom: a PDF-et egyszerűen behúzom az arra kijelölt helyre – Drop Your Files Here –, miután a program azonnal átalakítja az általam kiválasztott formátumba. Egyébként ugyanezen az oldalon .jpg-ből is varázsolhatok PDF-et, PDF-ből pedig Word-dokumentumot és fordítva. Érdemes kísérletezni.

3. Videóvágás könnyedén

Amikor 2017. július 6-án elkezdtük az Anyanyelvi villámtanácsok című videósorozatot, szükségünk volt egy könnyen kezelhető vágóprogramra, amelyet nem kell feltelepíteni a számítógépre. Így akadtunk rá a https://online-video-cutter.com/ című oldalra, amelyet azóta is használunk.

videocutter.jpg

Beolvasás közben

Nincs szükség regisztrációra és bejelentkezésre, csupán fel kell töltenünk a videót, amelynek mérete az 500 MB-t is elérheti. Miután kijelöltük a videó elejét, illetve a végét, és a kimeneti formátumot is kiválasztottuk, rá kell kattintani a Cut gombra, a megvágott videót pedig a Save-re kattintva menthetjük el. A szolgáltatás egyébként díjtalan.

4. Követés beállítása

Előfordult-e már Önnel, hogy rendszeresen olvasta az egyik Facebook-oldal bejegyzéseit, majd néhány nap múlva egy sem jelent meg az idővonalán? Még az is megtörténhet, hogy egy 1400 fős kedvelőtáborral rendelkező oldalon megjelenő írások csak 400-500 emberhez jutnak el, a többiek pedig lemaradnak az újdonságokról.

micimacko.jpg

Micimackó a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban

Ha Önt mindenképp érdekli az oldalon megjelenő tartalom, kattintson a Kedvelem gomb melletti Követem gombra, majd a lefelé mutató háromszögű nyíl segítségével válassza ki a Megjelenítés elsőként lehetőséget. Így biztosan nem marad le a legújabb bejegyzésekről.

5. Linkrövidítés egyszerűen

Az internetes böngészés során bizonyára Ön is találkozott olyan honlapokkal, amelyek címe (URL-je) a négy sort is meghaladta, és amikor megpróbálta átküldeni az egyik ismerősének, sejtelme sem volt arról, mihez kezdjen vele. Ilyen esetekre találták ki a linkrövidítőket, amelyek közül a bit.ly, a goo.gl, valamint a tinyurl.com a legismertebb.

linkrovidites.jpg

Szöközökkel 314 leütés az Anyanyelvi villámtanácsok legutóbbi részének linkje

Mi a teendő? Az arra kijelölt mezőbe másolja be a hosszú címet, majd kattintson rá a mellette/alatta lévő Make/Create/Shorten gombra, majd használja bátran a jóval rövidebb URL-t. Ha valamelyik weblapon találkozik egy rövidített linkkel, de nem biztos benne, hogy azt takarja-e, ami Önt érdekli, az unshort.me weblapon ellenőrizheti a cím valódiságát.

Melyik pont volt ismerős Önnek? Miről nem olvasott/hallott eddig? Esetleg van olyan tanácsa a felsorolt témákkal kapcsolatban, amelyet másokkal is megosztana? Szívesen fogadjuk az ötleteit, észrevételeit!

Farkas-Ráduly Melánia

Köszönjük, hogy elolvasta! Ha úgy érzi, hogy barátai, ismerősei is hasznát vennék a bejegyzésnek, küldje el nekik, de akár a saját Facebook-oldalán is megoszthatja. Ne feledje: „A helyesírás magas presztízsértékkel bíró ajánlás.”