Mi írtuk, Ön döntött 2.

Vajon tényleg ezek voltak a legjobb bejegyzések februárban a Szövegkovács Facebook-oldalán? És mi befolyásolja egy-egy írás sikerét? Többek között az, hogy hányan kattintanak rá, de a kedvelések és a megosztások is rengeteget számítanak. Nem elég egy nekünk jónak tűnő témát kitalálni, fel is kell kelteni az olvasó figyelmét. A legjobb hétfői, keddi, szerdai, csütörtöki és pénteki bejegyzések rangsorát ezúttal is az elérések és a kattintások százalékos arányának függvényében állítottuk össze. 

kep2_2.png

2018. február 19. (hétfő)

Javítsa ki a középső szót! Hogy lenne helyes? (Az eredeti bejegyzés itt látható: https://goo.gl/6uaMAA

februar_19_bubik.png

Ez is gyakori hiba

2018. február 6. (kedd)

Fogadjunk, hogy nem találja meg a hibát a képen! (Az eredeti bejegyzés itt látható: https://goo.gl/5VCHyw)

februar_6_valutavalto.jpg

Csak a magyar szöveg helytelen

2018. február 21. (szerda)

„Érdekes téma: kapizsgál vagy kapiskál?” – írta nekünk nemrég egyik kedves olvasónk, Péter. Bár sokan az első változatot használják, a szabályzat szerint kizárólag a kapiskál a helyes. Jelentése: „nagyjából megért, illetve kezd érteni valamit” (Magyar értelmező kéziszótár). Rokon értelmű szavai közé tartozik a sejt és a pedzeget.

februar_21_kapiskal.png

Gyanús… (Tim Gouw, unsplash.com) 

Olasz eredetű szó, A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára szerint a Lombardiában szolgáló katonák révén kerülhetett a magyar nyelvbe. Az értem jelentésű capisco alakból származik.

(Az eredeti bejegyzés itt látható: https://goo.gl/kX9azC)

2018. február 22. (csütörtök)

Az elmúlt években a design mellett a dizájn is egyre népszerűbb lett, sőt a dizájner és a webdizájn szavakat is elég sűrűn használják. Egyrészt azért, mert a magyarított változatot jóval egyszerűbb ragozni: a desingja helyett dizájnja, a designnal helyett dizájnnal is írható. (Ma itt nyílt ki A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása.)

februar_22_design.png

Szokatlan formák (Colin Carter, unsplash.com)

A Magyar értelmező kéziszótár szerint a design/dizájn jelentése „ipari formatervezés, tárgyalakítás”.

Ezt a témát is érintettük a Szövegkovács logójának tervezőjével, a Wameleon Design alapítójával, Rancz Zsolttal. Kattintson az interjúra! http://bit.ly/2BGG3cL  (Az eredeti bejegyzés itt látható: https://goo.gl/YjsrFy)

2018. február 23. (péntek)

A jó képességű, belevaló és a tehetséges mellett az arravaló is egyike a rátermett rokon értelmű szavainak. A különírt arra való az arra nézve, arra vonatkozó értelemben használatos.

1. Mindenki csodálja; nagyon arravaló ember. 
2. Ő nem arra való, hogy másokat oktasson.

(Az eredeti bejegyzés itt látható: https://goo.gl/Wbijca)

februar_23_arravalo.png

Van tehetsége (Samuel Castro, unsplash.com)

Márciusban újabb bejegyzésekkel várjuk az olvasókat. Ha bármilyen témajavaslata, kérdése van, küldjön Facebook-üzenetet, sőt e-mailben, a szovegkovacs@yahoo.com címre is várjuk az észrevételeit. Szerkesszük együtt a Szövegkovács bejegyzéseit!

 Ha tudja a választ a bejegyzésekben feltett kérdésekre, írja meg hozzászólásban!