Csalafinta igekötők

„Összefognak zavarodni.” „Megtudja csinálni.” Vajon így kell írni ezeket a mondatokat? Vagy rábízhatjuk magunkat a szövegszerkesztő helyesírás-ellenőrző (sokak szerint csak elgépelés-ellenőrző) programjára, amely zöld hullámos vonallal jelzi, hogy valami sántít velük kapcsolatban? Bár sok esetben tévútra terel, ezúttal hihetünk neki. Mielőtt belebonyolódnánk a miértek megválaszolásába, következzen néhány hasonló, szintén hibás példamondat.

1. „Felfogom tenni a levelet.”

2. „Felfogom jelenteni a rendőrségen.”

matt-popovich-60437.jpg

Betartottam az ígéretem (Matt Popovich, unsplash.com)

3. „Előre sejtettem, hogy összefogja zavarni.”

4. „Úgy érzem, hogy én is megtudnám írni a pályázatot.”

5. „Az orvosok azt mondták, hogy két héten belül megfog gyógyulni.”

surgeon-3-1562055.jpg

Megbízhatónak tűnik (freeimages.com)

Szabály szerint „az igekötők különírása vagy egybeírása gyakran jelentéskülönbségre is utal: annak jelölője, hogy az igekötő a közvetlenül utána álló igéhez tartozik-e vagy az ezt követő szóhoz” – olvasható A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásában.

Ha most visszaolvassa a példamondatokat, világosan láthatja, hogy egyik igekötő sem a közvetlenül utána álló igéhez tartozik. Akkor mégis hogy lenne helyes?

1. „Össze fognak zavarodni.” Vagyis összezavarodnak valamikor a jövőben, ezzel szemben az egybeírt összefognak azt (is) sugallja, hogy több személy egyesíti az erejét.

rawpixel-com-250087.jpg

Ilyen csapatra volna szükség (rawpixel.com)

2. „Meg tudja csinálni.” Tehát képes valamire, ami nem egyenlő azzal, hogy például Erzsike megtudja a titkot.

3. „Fel fogom tenni a levelet.” Valószínűleg ma vagy holnap elmegyek a postára és elküldöm Pistikének, az egybeírt felfogom viszont azt is jelentheti, hogy valaminek az értelme, jelentése világossá válik bennem, egyszóval megértek valamit.

alvaro-serrano-133360.jpg

Előbb meg kell írni (Alvaro Serrano, unsplash.com)

4. „Fel fogom jelenteni a rendőrségen.” Magyarán: ártott nekem, ezért megérdemli, hogy lecsukják.

5. „Előre sejtettem, hogy össze fogja zavarni.” Olyan dolgot mondtam neki, amit nem értett meg azonnal, és ez nem egyenlő azzal, amikor valaki például összefogja a lepedőt.

6. „Úgy érzem, hogy én is meg tudnám írni a pályázatot.” Pontosabban fogalmazva nem lenne szükségem tanácsadóra, aki megírja helyettem. A megtudnám jelentését valószínűleg már nem kell boncolgatni.

stanley-dai-242205.jpg

Egyelőre a fekete képernyőt bámulom (Stanley Dai, unsplash.com)

7. „Az orvosok azt mondták, hogy két héten belül meg fog gyógyulni.” Akkor pedig kiengedik a kórházból, és újra a szerettei között lehet. Ellenben Juliska eldöntötte, hogy jövő nyáron megfog egy lepkét.

Ugyancsak első ránézésre feltűnhet, hogy más-más jelentésük van a leszokott a dohányzásról és a le szokott utazni vidékre, a megvan húszéves és a meg van töltve, a beleszeretett a lányba és a bele szeretett volna szólni, valamint az elleszek nélküle és az el leszek fáradva mondatoknak.

everton-vila-140207.jpg

Beleszeretett… (Everton Vila, unsplash.com)

Amikor az igekötő közvetlenül az előtt az ige előtt áll, amelyikhez tartozik, egybeírjuk vele (például felnyit/fölnyit, átmegy, megtanul, kiállít, lebecsül stb.), ám ha az azt követő szóra vonatkozik, csak a különírás az elfogadott. Amennyiben már szövegírás előtt elgondolkodik ezen, jó eséllyel egyszer sem fog tévedni.

Farkas-Ráduly Melánia

Ha tetszett Önnek a cikk, kedvelje vagy kövesse a Szövegkovács Facebook-oldalát, így biztosan nem marad le a legfrissebb bejegyzéseinkről. Sőt, ha jónak látja, ossza meg barátaival, ismerőseivel. Köszönjük!