5 tipp a csalogató Facebook-bejegyzésekért

Mit nyer abból, ha az üzenet mellett a tálalásra is figyel? Egyáltalán érdemes-e vesződni az ékezetekkel, írásjelekkel, vagy elég csak bedobálni a szöveget az arra kijelölt helyre? Ha az igényesebbek közé tartozik, valószínűleg megszívleli az alábbi lista mindegyik pontját, sőt az is lehet, hogy néhányat már használ is közülük.

1. Törekedjen az átláthatóságra!

Hacsak nem akarja azonnal elriasztani az olvasót, tagolja a szöveget. Bár a Facebookon nincsenek hagyományos értelemben vett bekezdések, az Enter-billentyűvel üres sorokat szúrhat be a bejegyzésbe, és az így jóval áttekinthetőbbé, fogyaszthatóbbá válik.

atlathatosag.png

Így néz ki egy bejegyzés a Szövegkovács Facebook-oldalán

Ennél is egyszerűbb, ha előbb a szövegszerkesztőben dolgozik, és ott szabályosan beállítja a bekezdéseket. Miután ezt befejezte, másolja ki a szövegét (Ctrl + C), majd illessze be (Ctrl + V) a Facebook-oldalára. Ideális esetben azonnal megjelennek a már korábban is említett, bekezdéseket helyettesítő üres sorok.

2. Ne kiabáljon!

Azaz mellőzze a csupa nagybetűs írást, ami az internetes etikett szerint kiabálást jelent. Sőt még az olvasást is megnehezíti, amit a célközönség egyáltalán nem fog díjazni. Korábban a Velem ne kiabálj! cikkben külön foglalkoztunk ezzel a témával, olvassa el Ön is. 

mikael-kristenson-27943.jpg

Ki akarna egy nyerítő lóhoz hasonlítani? (Fotó: Mikael Kristenson, unsplash.com)

3. Lehetőleg hanyagolja a hangulatjeleket!

Egy szóval sem mondom, hogy teljesen iktassa ki a szövegeiből, de nem biztos, hogy komolyan veszik, ha minden egyes mondatát teletűzdeli két-három kacifejjel, vagyis szmájlival, ami az angol smiley magyarított változata. Egyébként tudja, hogy melyik szó szinonimája lenne a mosolyjel, a pofacs, a vigyora, a vigyó, a hisztikon és az érzjel? Hát a hangulatjelé…

hangulatjel.jpg

Ön melyiket használja leggyakrabban? 

4. A felsorolásokra is van megoldás

minta.png

A kettő közül melyik helyes?

Semmiképp sem az első, ennek ellenére az esetek 90 százalékában ezt a változatot használják. Helyette a második minta ajánlott, vagyis a mínuszjel helyett az Alt + 0150 billentyűkombinációval gondolatjelt (–), majd utána kötelező módon szóközt kell tenni. Ha még ennél is igényesebbek akarunk lenni, minden egyes elem után szúrjunk be egy pontosvesszőt, majd a legvégén zárjuk le egy ponttal a felsorolást. Ugye, hogy másként néz ki?

5. Csak helyesen!

Önnek tetszik a képen látható szöveg? Vagy ugyanúgy kirázza a hideg, mint engem? Nem azt akarom sugallni, hogy kívülről kell fújni a helyesírási szabályzatot, mert lehetetlen mindent megtanulni, de jobban belegondolva ez az egyik leghelytelenebb szöveg, amit valaha láttam, és semmi sem késztetne arra, hogy az illetőtől vásároljak.

aaaajjjjjjjjjjjjjjjjjjjj.jpg

Néhány embert biztosan nem győzött meg

Egyrészt nincsenek ékezetek a szövegben, a mekimelt és az alapodban pedig valószínűleg megkímélt és állapotban akart lenni… a többi hibát egyelőre nem is említem.

Egyébként így nézne ki a hirdetés, ha az illető figyelt volna a helyesírásra:

Konyhabútor masszív fából, megkímélt állapotban helyszűke miatt eladó.

Masszív konyhabútor megkímélt állapotban eladó.

Mire tanácsos még figyelni? Mindig használjunk ékezeteket és az írásjeleket se felejtsük el. A vessző, a pont, a felkiáltójel, a kérdőjel, a kettőspont stb. mindig tapad az előtte álló szóhoz, utána viszont szóközt kell tenni.

Úgy tűnik, ismétlem önmagam, mivel ezekről már a korábbi bejegyzésekben is írtam? Valószínűleg így van, de addig fogom felhozni ezt a témát, amíg néhányan rájönnek arra, hogy az igénytelen szövegekkel többet ártanak maguknak, mint valaha gondolnák.

Farkas-Ráduly Melánia

Ui.: Köszönöm, ha másokkal is megosztja!