Visszapillantó 3.

„Renceres” vasárnapi bejegyzésünkkel jelentkezünk. Aki kíváncsi rá, hogy miért követtük el ezt az égbekiáltó hibát az első szónál, kattintson a visszapillantó tükörre. Megszívlelendő idézetet olvashat Illyés Gyulától, meglesheti az e heti buborékokat, felidézheti Arany János emlékét. És ez még nem minden!

kep10_1.png

Fotó: F. R. S. 

1. 2017. február 27. – hétfő

Megfontolandó gondolat hétfőre…

illyes_gyula.jpg

A kép forrása: cultura.hu

Melyik elírás tűnik szinte hihetetlennek? 

februar_27_bubik.jpg

2. 2017. február 28. – kedd

Ennyi volt! Vége a farsangnak…

Ma van húshagyókedd – és nem húshagyó kedd, ahogy több helyen is lehet olvasni –, a télűző, tavaszköszöntő mulatságok, alakoskodások időszakának utolsó napja. 

Miért írjuk egybe és kis kezdőbetűvel a húshagyókedd szót? A kifejezést alkotó tagok együttes jelentése más, mint külön-külön, ugyanakkor a többi ünnephez, nevezetes naphoz, időszakhoz és történelmi eseményhez hasonlóan kis kezdőbetűvel kell írni.

Maga az elnevezés a böjt kezdetére utal, vagyis ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. 

Milyen üzenetet küldhetnénk az eladónak?

Például azt, hogy a vaddisznó kifejezést egybe kell írni, mivel különírva olyan sertést jelent, amely megvadult valamitől. A háziasított rokonával ellentétben a nyíltabb erdőségek lakója, de akár szántóföldeken is láthatjuk, ahol jelentős kárt okozhat.

Mindezek mellett jó volna figyelni az ékezetekre: ha már egy helyen használjuk, legyünk következetesek. Még egy észrevétel! A vaddisznó testsúlya és kilogramm rövidítése – a kg – közé szóközt kell tenni.

Még milyen zavaró tényezők vannak a hirdetésben?

februar_28_vaddiszno.jpg3. 2017. március 1. – szerda

Ma kezdődött a húsvétot megelőző negyvennapos böjt, amelyet a visszafogottság, a lelki és testi megtisztulás időszakaként is emlegetnek. A húshagyókeddhez hasonlóan a hamvazószerda is egybe-, illetve kis kezdőbetűvel íródik. Március elseje egyébként a meteorológiai tavasz kezdete.

marcius_1_hamvazoszerda.jpg

A kép forrása: karpatalja.ma

tavasz.jpg

Fotó: Farkas-Ráduly Sándor

Hosszú ú helyett rövid u-val…

…azaz immunis (az előző szabályzatban immúnis volt). Jelentése: fertőzések vagy betegségek ellen, természetesen vagy mesterségesen előidézett módon (pl. oltással) védett.

 4. 2017. március 2. – csütörtök

 Ma rá emlékezünk!

marcius_2_arany_janos.jpg

A kép forrása: www.nemzetismeret.hu

 „A nyelvnek is törvényeit:

Széppé, jóvá mi tészi:

Nyelvész urak jobban »tudják«,

A költő jobban érzi.”

 Idézzük a ma 200 éve, 1817. március 2-án született Arany János Aisthesis című versének utolsó szakaszát. A sokak által ismert költő Nagyszalontán látta meg a napvilágot, és 1865 körül így vallott a Bihar megyei településről.

Szülőhelyem

„Szülőhelyem, Szalonta,

Nem szült engem szalonba;

Azért vágyom naponta

Kunyhóba és vadonba.”

A 2017-es esztendőt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította, amely ma kezdődött Arany János – életművével jelentősen hozzájárult a magyar nyelv gazdagításához – szülővárosában.

5. 2017. március 3. – péntek

A békéért küzdő írók világnapja…

A Writers for Peace Day gondolata a békétlenséget és megosztottságot is jelző berlini fal két oldalán született meg; a Nemzetközi Pen Club hirdette meg a hidegháború idején, 1984 júniusában. Az akkor alapított Írók a Békéért Szövetséghez csatlakozó szerzők így akarták felhívni a figyelmet a béke fontosságára, valamint a háború veszélyeire és az embertelenségre. 

marcius_3_irogep.jpg

A kép forrása: http://www.freeimages.com/

„Igaz, jó szerteütni néha, de békében élni is szép lenne már s írni példaképpen.” Radnóti Miklós

Szerkesztette: Farkas-Ráduly Melánia