Ön hogy használná? Nagy kezdőbetűk…

Eddig a kicsik miatt mondtuk, hogy ejnye-bejnye, most a nagyokra összpontosítunk. Nem, nem gyerekekről van szó, hanem a nagy kezdőbetűkről. Valószínűleg néhány dolog még Önnek is meglepetést okoz majd, de ez sem gond. Az a fontos, hogy megismerkedjünk a mai főszereplőkkel…

1. Egyszerű?

Leírunk egy mondatot, és rögtön nagybetűvel kezdjük. A pont után szintén nagybetű következik, de a kérdőjel, a felkiáltójel és bizonyos esetekben a kettőspont után is. Érthető? Igen! Azt hiszem…

2. Hivatalosan…

Mikor olvasott legutóbb hivatalos levelet? Miként szólították meg? Ha a levél küldője azt írta, hogy Tisztelt Nagy Úr!/Tisztelt Lakatos Asszony!, akkor a helyes változatot használta.

asszonyom_stilus_strategia_blogspot_com.jpg

Levélírás közben (stilus-strategia.blogspot.com)

„Hivatalos iratokban és levelekben a megszólítás első szaván és tulajdonnévi tagján kívül nagybetűvel szokás kezdeni a megszólításban szereplő közneveket is (de a mellékneveket, kötőszókat már nem)” – olvasható A Magyar helyesírás szabályai 12. kiadásában. Például így: Mélyen tisztelt Asszonyom és Uram! Más esetekben viszont kibújhatunk a szabály alól, csak az első szót, illetve a tulajdonnevet kell nagy kezdőbetűvel írni. Pl.: Drága Juli néni! Édes jó anyám és apám!

3. Fokozott tisztelet…

A megszólított személyre vonatkozó közneveket, névmásokat, névmási szerepű határozószókat csak akkor írjuk nagy kezdőbetűvel a szöveg belsejében, ha különleges okunk van rá. Példák: Szeretném, Anyám, megköszönni a szeretetét. Fontos munkát végeztek Önök. Olyan jó Veled lenni. De az sem jelent tiszteletlenséget, ha kis kezdőbetűvel írjuk…

szerelmespar_jo_egyutt.jpg

Jó Veled lenni... (panoramio.com)

4. Az alperes és társai…

Kizárólag a hivatalos iratokban kezdjük nagybetűvel a közneveket. Példák erre: Alperes, Felperes, Eladó, Vevő, Szerző stb.  

5. Mámorító

Ha nagy kezdőbetűvel írják a költői művekben a szerelmet, azzal a fogalmi tartalomra akarják felhívni a figyelmet.

„A Szerelem boldogsága: annak örülni, ami előttünk van; ha csak egy pillantás is az”

– a Németh László-idézetben szándékosan írtam nagy kezdőbetűvel az egyik legszebb emberi érzést.

igazi-szerelem_versek_aranyosiervin_com.jpg

Mámorító Szerelem (versek.aranyosiervin.com)

6. Útbaigazítanak…

… a feliratok, táblázatok, grafikonok és ábrák. A felettük vagy alattuk levő szövegeket nagybetűvel kezdjük: Bejárat, Házfelügyelő, Igazgató stb. Hogyha több szóból áll a szöveg, akkor csak az első szót írjuk nagy kezdőbetűvel. Nyilvános telefon, B porta… Amennyiben szám is kerül a szövegbe, kis kezdőbetűt írunk az utána következő közszónál. Így lesz belőle 5. metróvonal, 6. ajtó, IV. vágány.

7. Kis doktor, nagy doktor…

Többen is nagy kezdőbetűvel írják a doktor rövidítését a családnév előtt, pontosabban így: Dr. Ezt az írásmódot viszont csak aláírásban, levélcímzésben, névjegyen, mondat elején stb. kezdjük nagybetűvel. Például. Dr. Bubó. A mondat belsejében viszont dr. Bubóról, a Kérem a következőt! magyar rajzfilmsorozat főhőséről beszélünk, tehát kisbetűvel írjuk a d betűt. Ugyanez a szabály vonatkozik az Id./id. (idősb), Ifj./ifj. (ifjabb), Özv./özv. (özvegy) szavakra is. Pl.: Id. és ifj. Lukács János özvegy Miklós Cecília rokonai.

bubo7_comment_blog_hu.jpg

„Beszél majd az utókor... Kiről? D. Bubóról...” (comment.blog.hu)

8. Kakukktojás

Ha elnökként, igazgatóként, miniszterként, rektorként, titkárként, a társtulajdonosok közös képviselőjeként akar aláírni egy dokumentumot, akkor az aláírás utáni megjelölést kezdje kisbetűvel. Ebben a formában:

Péter Tibor,

elnök.

Bemutattuk a főszereplőket, és függetlenül attól, hogy melyik rokonszenves, mára búcsút veszünk Öntől. Köszönjük a figyelmét!

Farkas-Ráduly Melánia

Ui. A bejegyzés megírásában A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása segített.