Ön hogy használná? Kis kezdőbetűk…

Nehéz megszokni, hogy nem írhatjuk nagy kezdőbetűvel a jeles napok, időszakok, történelmi események nevét. Például a magyar költészet napját… Többek között az egyik erdélyi magyar színtársulat is beleesett a csapdába: a Facebook-oldalán „Magyar Költészet Napja” jelent meg tegnap. Ami szabály szerint helytelen…

1. Ünnepek és társai

Sokan szinte istenkáromlásnak tartják, hogy kis kezdőbetűvel kell írni például a húsvétot vagy a karácsonyt, de a nagyböjttel, a mindenszentekkel, valamint a hamvazószerdával is ugyanez a helyzet. Január 22-én volt a magyar kultúra napja, körülbelül egy hónapja ért véget a farsang, március 22-én pedig a víz világnapját tartották.

viz_sulihalo_hu.jpg

A víz világnapja (www.sulihalo.hu)

Két nap múlva, április 14-én lesz a könyvtárosok világnapja, május első vasárnapján pedig az anyák napját ünnepeljük (idén egybeesik a munka ünnepével, azaz május elsejével, illetve az ortodox húsvéttal). Ha visszamegyünk az időben, akkor magunk előtt látjuk a honfoglalás, a mohácsi vész, a szabadságharc és a francia forradalom történéseit, de az ónodi országgyűlésen, illetve a bécsi kongresszuson is felszólalunk…

2. Magasztos tartalom

Néha olyan emelkedett hangulatban vagyunk, hogy legszívesebben megölelnénk az egész világot, és nagy kezdőbetűvel írnánk néhány szót. Ilyen a béke, a család, az édesanya, az élet, a haza, a tavasz, a szabadság és a mámorító szerelem. Bármilyen érzelem fűzzön hozzájuk, maradjunk a kis kezdőbetűknél. Ahogy Albert Camus mondta:

„Az igazi szerelem, elismerem, kivételes dolog, alig kettő-három akad belőle egy században. A többinek hiúság vagy unalom van a mélyén.”

szerelem_szeretlekmagyarorszag.jpg

Szerelem a mindennapokban (www.szeretlekmagyarorszag.jpg)

3. Népek, népcsoportok, nyelvcsaládok

Leírta már a magyar szót nagy kezdőbetűvel? Nem a mondat elején, hanem annak belsejében… Ha igen, akkor ne ismételje meg a következőben, hacsak nincs különleges oka rá. A szlovák, kínai, orosz, székely, szász, sváb, finnugor, germán, nyugati szláv szintén kis kezdőbetűvel írandó. De a katolikus, református és az unitárius, vagyis a vallásokhoz, felekezetekhez tartozást jelentő szavakra is ugyanez a szabály vonatkozik.

szekely_csalad_ad_vesz_hupont_hu.jpg

Székely család (www.ad-vesz.hupont.hu)

Ha kíváncsi arra, hogy mikor használunk nagy kezdőbetűt közszavaknál, térjen be jövő héten is. Amennyiben hasznosnak találja a bejegyzést, kattintson a tetszik gombra, vagy ossza meg másokkal.

Farkas-Ráduly Melánia

Ui. A bejegyzés megírásában „A magyar helyesírás szabályai” 12. kiadása segített.