Közösségi élmények

Gondolt arra, hogy önkéntes legyen valamelyik civilszervezetben? Vagy már kipróbálta? Mai vendégünk Ilonczai Zsolt, a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet elnöke, aki mesél a huszonhatodik évében járó TeMISz múltjáról és jelenéről, az ott végzett munkájáról, de az is kiderül, milyen jótékony hatásai vannak az önkéntességnek.  

– Mikor hallottál először a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezetről? Milyen kép élt benned róla?

– Amikor 1998-ban, egyetemi hallgatóként Temesvárra kerültem, nem igazán voltak információim a városban működő magyar civilszervezetekről, így a TeMISz-ről sem. Azt tudtam, hogy létezik magyar színház és magyar oktatási nyelvű líceum, de mást nem. Körülbelül egy hónap telt el az egyetemi évből, amikor megpillantottam a Diáknegyedben egy magyar nyelvű, társasági tánctanfolyamot hirdető plakátot, és mivel szülővárosomban, Szatmárnémetiben is táncoltam, úgy döntöttem, elmegyek és megnézem milyen. A tanfolyamot a TeMISz szervezte, az akkori elnök az alelnökkel együtt oktatta a táncot.

ilonczai.jpg

Ilonczai Zsolt

– Ekkor kerültél először kapcsolatba a TeMISz-szel…

– A korábban is említett tánctanfolyamon, 1998 októberében, megismerkedtem az akkori TeMISz-elnökkel és -alelnökkel, akik nagyon barátságosak és nyitottak voltak, meghívtak a hetente tartott gyűlésekre, és bátorítottak, hogy segítsek a rendezvények szervezésében. Így a tánctanfolyam résztvevői közül páran elkezdtünk tevékenykedni a kisebb rendezvényeken.

– Hogyan emlékszel vissza az első gyűlésre?

– Jó hangulatban telt, a csapat közel fele új tagokból állt, így nem volt annyira nehéz bekapcsolódni. Rövid ismerkedéssel kezdődött, majd az őszre tervezett TeMISz-programokról esett szó. Nem voltunk sokan, és az elején csak a rendezvények kiplakátozásában és a helyszíneken segítettünk, aztán lassan hozzá is szóltunk a rendezvények megtervezéséhez.

seta.jpg

Városnéző séta 2015-ben

– Melyik volt az első tevékenységed a TeMISz-nél?

– Már nem is emlékszem pontosan… Talán egy jó hangulatú őszi magyar buli megszervezésében segédkeztem (bár ritkán szervezett a TeMISz ilyen jellegű tevékenységeket), de az első igazán fontos nagy rendezvény, amiben aktívan segítettem az a TeMISz-Mikulás volt, vagyis a szervezet legnagyobb múltra visszatekintő rendezvénye.

– Mikor lettél te a szervezet elnöke? Milyen célokkal vágtál neki az új feladatkörnek?

– 2002 márciusában.  Már a szervezetbe való bekapcsolódásom után pár hónappal beválasztottak a vezetőségi tanácsba, de az elnöki funkció soha nem vonzott igazán. Inkább talán egy belügyi alelnök szerettem volna lenni, vagy szervező, akinek a fő célja a tevékenységek menedzselése, a tagokkal való kommunikáció, a tevékenységtervezés. Tudtam, hogy az elnöki feladatkör rengeteg munkát igényel, én pedig utolsó éves egyetemi hallgató voltam, amikor az államvizsga kellene legyen a fő prioritás.

kosar2.jpg

Kosárkör 2013-ban

Túlságosan kötődtem a TeMISz-hez, így hát sok győzködés és bátorítás után elvállaltam. A költő szavaival élve: „a szívünk sokszor olyasmit is vállal, ami ellenkezik az ész szavával”.  De nem bántam meg… A főbb céljaim közé tartoztak: új emberek bekapcsolása a szervezet életébe, kiscsoportos rendezvények elindítása minden ifjúsági korosztály számára, valamint évente 1-2, a teljes magyar közösségnek szóló nagyrendezvény megszervezése.

kosar.jpg

Kosárkör 2015-ben

– Változtak az alapelvek az elmúlt, immár több mint huszonöt évben?

– Úgy gondolom, hogy nem. Legfontosabb alapelveink változatlanok maradtak: politikától függetlennek maradni és minőségi tevékenységeket szervezni a Temes megyei magyar fiatalságnak, és amennyiben lehet, a teljes magyar közösségnek, ugyanakkor bekapcsolni a fiatalokat a közösségi életbe.

– Milyen tevékenységeket szervez a TeMISz?

– A tevékenységi paletta nagyon változatos: gyermekrendezvényektől kezdve (pl. TeMISz-Mikulás), műhelytáborokon, csapatépítő találkozókon, társasjátékesteken, kosárlabda- és társaságitánc-körön át, szilveszteri, farsangi és Anna-bálok, tánctáborok és humorestek szervezéséig minden hozzátartozik a tevékenységi körünkhöz.

anna.jpg

Pillanatkép a 2014-es Anna-bálból

– Mivel civilszervezetről van szó, pályázatokkal, támogatók megkeresésével lehet pénzhez jutni. Milyen akadályokba ütköztök ezen a téren?

– A pénzforrások az utóbbi években sajnos beszűkültek, és egyre nehezebb támogatókat találni a nagyobb horderejű rendezvényekhez. A helyi magyar vállalkozók szponzorkeretei végesek, és sok civilszervezet igényli a támogatásukat. A romániai és magyarországi alapítványok, támogató intézmények csak kisebb összegekkel tudnak finanszírozni, amelyből nehéz nagyobb horderejű rendezvényt megszervezni. Az európai uniós pályázatokat viszont nagy részben meg kell előlegezni akár egy évre előre, erre pedig a TeMISz-hez hasonlóan sok magyar civilszervezet nem képes. Az is nagy hátrány, hogy mindannyian önkéntes munkát végzünk, nincs fizetett alkalmazott, aki a folyóügyek intézését, pályázatírást, pályázati elszámolásokat gördülékenyebbé tehetné.

csak.jpg

Csáki fellépők a 2015-ös TeMISz-Mikuláson

– Hogy sikerül megszólítsátok a célközönséget egy-egy rendezvény előtt?

– Az utóbbi időben a hangsúly áttevődött az online térre (Facebook, e-mail-listák, elektronikus média), de emellett hiszek a plakátok és az írott sajtó fontosságában, illetve mozgósító, tudatosító erejében is, ezért ezt sem mellőzzük. Nagyon fontosnak tartom a személyes kapcsolatokat, személyes megszólítást, valószínűleg ez az egyik legenergiaigényesebb, viszont leghatékonyabb rendezvény-népszerűsítési forma.

20.jpg

Táncosok a 2010-es jubileumi ünnepségen

– Ifjúsági szervezetként működik a TeMISz, de óvodásokat, kisiskolásokat és felnőtteket is megcéloz (TeMISz-Mikulás, Anna-bál, szilveszteri bál stb.). Miért döntöttetek úgy, hogy bővítitek a kört?

– Felnőtt egy teljes nemzedék, amely 25 évvel ezelőtt a TeMISz-t alapította. Jelenleg ők a Temes megyei magyar közösség „középkorú” generációja. Egyrészt nem szeretnénk velük sem elveszíteni a kapcsolatot, hozzájuk is szólni akarunk tevékenységeinkkel, másrészt pedig szórványban működő szervezetként hiszem azt, hogy célunk a teljes magyar közösség összefogása és lehetőségek teremtése arra, hogy minden generáció együtt lehessen egy-egy rendezvényen. Hiszek a közösségi élmény fontosságában és a közösség megtartó erejében.

kirandulas.jpg

Kirándulás Herkulesfürdő környékén 2014-ben

– Melyek voltak a tavalyi, vagyis az ünnepi év legnagyobb sikerei? Mivel nem voltál elégedett?

– Az „ünnepi évet” nem sikerült külön rendezvényben megünnepeljük, ez irányú pályázataink nem nyertek pozitív elbírálást, így pénzforrásainkat a heti rendszerességgel tartott zajló klubtevékenységeinkre (játékestek, kosárlabdakör, tánctanfolyam stb.), valamint az évtizedes múltra visszatekintő hagyományos, illetve egyéb nagyrendezvényeinkre (társasági tánctábor, TeMISz-Mikulás, humorest stb.) fordítottuk. Egy negyedszázados múltra visszatekintő szervezet életében úgy érzem, a legnagyobb ünnep az, hogy hű tudott maradni az alapelveihez, céljaihoz, amiért létrehozták, és ennyi idő távlatából is vannak aktív tagjai, akik fontosnak tartják a működtetését és fejlesztését!

dumaszinhaz.jpg

Tóth Edu, Bödőcs Tibor és Mogács Dániel 2014-ben

– Milyen területeken szeretnél/szeretnétek javítani?

– Úgy érzem, bővítenünk kell a tevékenységi palettát (gondolok itt főként természetjárásra, kirándulások szervezésére és egyéb, nagyobb rendezvényekre), fejlesztenünk kell tagtoborzó tevékenységünket, és be kell azonosítanunk új forrásteremtési lehetőségeket a több pilléren álló pénzügyi menedzsment megteremtéséhez és célkitűzéseink, rendezvényeink anyagi alapjának biztosításához.

– Tudsz még olyan elnökről a romániai magyar civilszervezeteknél, aki ilyen régóta van vezető pozícióban?

– Ifjúsági szervezetben nem, egyéb profilú civilszervezeteknél, alapítványoknál viszont többről is tudok.

humorest.jpg

Tóth Szabolcs, Felméri Péter és Bálint Ferenc 2015-ben

– Már korábban is mondtad, hogy szeretnél lemondani az elnöki tisztségről. Mi akadályozott meg ebben?

– Az elmúlt több mint egy évtizedben, amióta a TeMISz-t vezetem, sikerült tevékenységi körünket és a szervezetet egy bizonyos fejlődési pályán tartani és fokozatosan fejleszteni. Biztos kezekben szeretném tudni az egyesület jövőjét, és szeretném, ha ez a vonal továbbra is megmaradna. A TeMISz-es aktív csapatban több embert is látok, aki átvehetné az elnöki tisztséget, viszont a vele járó munkamennyiség és felelősség miatt egyelőre senki sem érzi úgy, hogy ezt fel tudná vállalni. 

– A csapat jelentősen átalakult az elmúlt 1-2 évben. Mi volt az oka? Hogyan képzeled el az esetleges bővítést?

– Az évek során kialakult egy tapasztalt 10-12 fős aktív szervezőcsapat, akik ismerték a hagyományos rendezvényeinket, és otthonosan mozogtak ezek megszervezésében. Ez a csapat egyetemi hallgatókból és főként egyetemet végzett fiatalokból állt, akik már munkahellyel rendelkeztek, de önkéntesen évek óta tevékenykedtek a TeMISz-ben. A tavalyi év folyamán ez a csapat megfeleződött, mivel egyesek tanulmányaikat befejezték és visszatértek szülővárosaikba, mások pedig Magyarországon kaptak jobb állásajánlatokat és lehetőségeket.

jatekest.jpg

A népszerű programok egyike

Az ősz folyamán sikerült ezt a hiányt új, elsőéves egyetemi hallgatókkal pótolni pár csapatépítő találkozó eredményeként, így utánpótlás szempontjából más temesvári civilszervezetekhez képest nem állunk rosszul, de bízom a csapat további bővülésében. A leghatékonyabb szerintem, ha a tevékenységeinken kapnak kedvet a fiatalok ahhoz, hogy ők is bekapcsolódjanak a munkánkba.

– Milyen tervek vannak idénre?

– Szeretnénk hagyományos rendezvényeinket és klubtevékenységeinket lehetőségeinkhez mérten maradéktalanul megszervezni, tovább bővíteni a szervezet szimpatizánsainak körét (támogatók és aktív tagok egyaránt), valamint új tevékenységeket bevezetni. Több más mellett például régóta érlelődik bennünk egy „múzeumok éjszakája” típusú rendezvénysorozat, amely a város magyar vonatkozású intézményeit, látnivalóit ismertetné meg jobban a közösséggel. Reméljük, hogy sikerül idén megvalósítani. 

jatek_1.jpg

Maratoni társasjátékozás a Játszmával 2015-ben

– Mivel foglalkozol az ifjúsági szervezeten kívül? Ha jól tudom, elég hosszú a lista…

A rövid válasz talán az lenne, hogy igyekszem jól végezni a munkámat, és maximálisan beosztani a kevés szabadidőmet, hogy mindenre jusson, amivel foglalkozni szeretnék. Főállásban informatikát, fizikát és kémiát tanítok a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban eléggé magas óraszámban, versenyekre készítek fel diákokat, aktívan tevékenykedem a temesvári Tehetségpont munkájában, ahol reáltudományokban tehetséges diákok előmenetelét segítjük a Talentum-programokon keresztül, ezenkívül társasági táncot tanítok líceumi diákoknak és egyetemi hallgatóknak, alelnökként tevékenykedem a Temes megyei magyar egyesületeket tömörítő testületben, a Civil Tanácsban. Talán ezek a legfontosabbak…

tanci.jpg

Tánctanfolyam 2014-ben

– Hol találja meg az érdeklődő a TeMISz-t?

– Az egyesület székhelye a temesvári Magyar Házban található a Heti Új Szó szerkesztőségével egy emeleten, itt személyesen is lehet velünk találkozni a heti gyűléseken vagy klubtevékenységeken. A virtuális térben megtalálhatók vagyunk Facebookon (facebook.com/temisz.ro), e-mailen (office@temisz.ro), vagy a honlapunkon keresztül (temisz.ro). Minden érdeklődőt nagyon szívesen látunk.

– Miért tartod jónak, ha valaki civilszervezetben önkénteskedik? Mit nyer ezáltal?

– Szerintem a civilszervezeti tevékenységek számos előnnyel járnak. Szakmai szempontból egyrészt meg lehet tanulni pályázatot írni és lebonyolítani, projektekben gondolkodni, csapatban dolgozni és csapatot, valamint tevékenységeket koordinálni és így tovább…

meglepi.jpg

Születésnapi meglepetés a csapattól 2015-ben

Emberi szempontból talán a legfontosabb, hogy mindig új ismerősökre és barátokra lehet szert tenni, valamint nagyon jó érzés az, amikor sokszor többnapos vagy -hetes munka után az ember látja az elégedettséget vagy a siker örömét az arcokon, ez az elégtétel kárpótol a rengeteg befektetett energiáért. Ez a közösségi élmény csak így tapasztalható meg.

Kérdezett: Farkas-Ráduly Melánia

Ui. A fotók a TeMISz Facebook-oldaláról származnak.