Sportos ínyencségek

Szereti a műkorcsolyát vagy a jégtáncot? Esetleg mindkettőt? Ha igen, akkor melegítsen be, mert január 25-től Európa legjobbjai lépnek jégre Pozsonyban a felnőtt versenyzőknek kiírt kontinensviadalon. Most viszont nem esélyeket fogok latolgatni, hanem megnézem, hányadán is állunk a különféle szakkifejezésekkel. Ráadásként két másik sport, a kézilabda és a vízilabda világába is belesünk.

1. A felkészülés jegyében

A sportolók év közben különféle műkorcsolya- és jégtáncversenyeken (műkorcsolyaversenyeken és jégtáncversenyeken) vesznek részt és indulnak az országos bajnokságon (ob-n). A legjobbak pedig kijutnak a kontinensbajnokságokra, valamint a világbajnokságra.

A 2004-es Európa-bajnokság győztese a női versenyen

2. Műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokság

Igen, ez kezdődik hamarosan, és ebben a formában helyes, bármennyire is furcsának tűnik. Kezdjük az Európa-bajnoksággal… Mivel Európa a megmérettetés helyét határozza meg (és nem minőségjelzője a soron következő szónak) a kötőjeles változatot kell használni.

Ahogy már az alcímben is jeleztem, műkorcsolyát és jégtáncot láthat az Ondrej Nepela Jégcsarnokba kilátogató közönség, és szinte magától értetődő, hogy a két szó szorosan összefonódik az Európa-bajnoksággal.

Olimpiai bajnok 2002-ben, illetve többszörös világ- és Európa-bajnok

Képtelenség egybeírni (pl. műkorcsolyaEurópa-bajnokság), ezért kötőjelet teszek közéjük. Így lesz belőle műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokság (kettőnél több szóból alakult, úgynevezett többszörös összetételről van szó).

A világbajnokság helyszíne Boston, tehát az amerikai egyesült államokbeli városban szervezik meg márciusban a műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságot. Azért, hogy a juniorok se érezzék kirekesztve magukat, számukra március 14–20. között, Debrecenben lesz az év legnagyobb megmérettetése, pontosabban a világbajnokság. 

3. Eb

Nem kerestem rokon értelmű szót a kutyának, csak egyszerűen lerövidítettem az Európa-bajnokságot: így lett belőle Eb (pont nélkül a végén). Az előző példánál maradva, a pozsonyi műkorcsolya- és jégtánc-Eb iránt érdeklődők négy versenyszámban nézhetik meg a kedvenceiket, mégpedig női és férfi egyéniben, párosban és jégtáncban. A felnőtt versenyzők közül két hónap múlva többen is részt vesznek a bostoni világbajnokságon vagyis a vb-n (ezt kis kezdőbetűvel kell írni). 

Super Mario 2014-ben, a budapesti kontinensviadalon

4. Azok az ugrások…

A férfiak mezőnyében manapság szinte kötelező négyfordulatost ugrani ahhoz, hogy valaki felállhasson a dobogóra, sőt az sem mindegy, hogy hányat ugrik belőle. Van Axel-ugrás, Rittberger-ugrás, Flip-ugrás stb., a megnevezés és az ugrás szó közé kötőjel ékelődik. Magyarázat: ha egy tulajdonnév – pl. Axel – valamilyen jelöletlen összetételt alkot pl. egy -s képzős melléknévvel, a két tagot kötőjellel kell összekapcsolni.

Franciák a párosok versenyén

5. A verseny menete

A közelgő pozsonyi megmérettetés is nyitóünnepséggel kezdődik (nem pedig Nyitó Ünnepséggel, ahogy az egyik internetes oldalon megjelent), majd az indulók bemutathatják a rövid programjukat.

A hölgy korábban egyéniben versenyzett

Akik továbbjutnak, részt vehetnek a szabadprogramban, amelyet kűrként is emlegetnek. A legeslegjobbak a záróünnepségen, azaz a gálán szórakoztatják a közönséget, amikor már nyoma sincs a korábbi napok feszültségének.

6. Ráadásként vízilabda (is)

A napokban Belgrádon van a vén kontinens szeme, ott zajlik ugyanis a vízilabda-Európa-bajnokság. A férfiak versenyét férfivízilabda-Európa-bajnokságnak, a nőkét pedig női vízilabda-Európa-bajnokságnak nevezik.

Magyarázat nélkül

Fokozzuk a rövidítésekkel? Miért ne! Ha nincs kedvünk ilyen sok betűt bepötyögni a számítógépbe, írhatjuk így is: férfivízilabda-Eb, női vízilabda-Eb. A világbajnokság esetében hasonló a helyzet… férfivízilabda-világbajnokság és női vízilabda-világbajnokság (férfivízilabda-vb és női vízilabda-vb).

7. Nem lehet leállni… Kézilabda…

Míg a vízilabdázók Szerbiában, addig a kézilabdázók Lengyelországban küzdenek a kontinensbajnoki címért egészen január 31-ig; ezúttal csak a férfiak érintettek. Azt hiszem, most már lehet ismételni, különösebb magyarázat nélkül. Milyen versenyen lépnek pályára? A férfikézilabda-Európa-bajnokságon.

Még mindig kiráz a hideg...

Na, ideje lassan pontot tenni a végére. Ha kedvet kapott valamelyik sportághoz a három közül, próbálja ki, de televízióban is követheti a megmérettetéseket. Jó szórakozást kívánok hozzá!

FRM

Ui. A következő napokban lapozzon fel egy sportújságot vagy keresse fel annak internetes oldalát. Érdemes megnézni, hány helyen írják helyesen a különböző sportesemények nevét…