Leleplezett írásjelek… Avagy miért ne használjon x-et szorzójel helyett

Látott-e már kiadványban o betűt a nullás helyett? Vagy olyat, hogy törtvonallal helyettesítették a zárójelet? Esetleg x betűvel a szorzójelet? Ha igen, akkor valószínűleg olyan szöveget olvasott, amelyben kényszerből vagy tudatlanságból más karakterekkel pótolták a különféle írásjeleket. A leggyakoribb hibákat pontokba szedtük, a problémákra pedig megoldást kínálunk.

1. Idézőjelek helytelenül

A Facebookon akaratunk ellenére helytelenül írjuk az idézőjelet, mivel a közösségi oldal nem ad lehetőséget arra, hogy a magyar nyelvben elfogadott változatot használjuk. Normális esetben alul nyitunk, felül zárunk: „így helyes”. Épp ezért az oda szánt bejegyzéseket előbb megírom a szövegszerkesztőben, magyar billentyűzetet használva, és csak utána másolom be a Szövegkovács Facebook-oldalára.

idezojel.jpg

Forrás: www.publicdomainpictures.net

Ha nem így tenném, akkor az angolos idézőjel (“London”) jelenne meg, ami ebben az esetben helytelen. Ha a magyar billentyűzeten a Shift + 2 párosítást (kombinációt) használjuk, akkor helyesen illeszthetjük be az idézőjelet a szövegbe. Windowsban a nyitó idézőjel kombinációja Alt + 0132, a záró idézőjelé pedig Alt + 0148.

Olyat is láttunk már, hogy a hüvelyk (") vagy a láb (') jelével helyettesítették az idézőjelet. Hogy még zavarosabb legyen a kép, mindkét jel nagyon hasonlít a földrajzi szélességek, hosszúságok jelölésére, annyi különbséggel, hogy azok a jelek ferdék. Például: 47° 29′ 56″.

2. A zavaros gondolatjel

Leggyakrabban kötőjelet (-) használnak helyette, a magyar nyelvben viszont a gondolatjel hosszabb (–), és előtte és utána is szóközt teszünk. Billentyűkombinációja: Alt + 0150. Gondolatjelt használunk akkor, amikor egy-két szót beékelünk a mondatba, mint például: „Késő délután volt, zuhogott az eső, reszketett a hidegtől – reggel még szépen sütött a nap –, ezért úgy döntött, hogy betér a legközelebbi kávézóba”. Szintén gondolatjelet írunk a párbeszédeknél (ilyenkor csak utána teszünk szóközt):

– Szia! Hogy vagy?

– Köszönöm, jól. És te?

gondjel.jpg

Forrás: web.t-online.hu

Az is pontatlan, ha még hosszabb gondolatjel, úgynevezett kvirtmínusz (—) csúszik be a szövegbe. Egyedül a szerzőpároknál megengedett, vékony spáciummal. Hogy sikerült begépelni? A válasz egyszerű: Alt + 0151. Egyébként ez az angol nyelvű szövegek gondolatjele.

3. Három pont

Megnyomott egymás után három darab pontot (...), amikor még sejtetni akart valamit? Töredelmesen bevallom, hogy én is. Ha szerencsém van, akkor a szövegszerkesztő rögtön felfedezi a csalást és kijavítja. Amennyiben mégsem, akkor rám hárul a feladat, hogy megtegyem helyette. Alt + 0133-mal (…). Így nem áll fenn annak a veszélye, hogy később elválnak egymástól a karakterek. Figyelem! Az sem ajánlott, hogy szóközt tegyünk a pontok közé. Valahogy így nézne ki: . . .

harom_pont.jpg

Így helyes

4. Vonal, ami tört

A hajdani írógépek használata miatt néha megesik, hogy törtvonallal helyettesítik a zárójelet, ami szintén téves. Hogyha zárójelet akarunk beékelni a szövegbe, akkor – magyar nyelvre állított billentyűzeten – a Shift + 8, illetve Shift + 9 (zárójel) párosítást kell használni. De az Alt + 40 és az Alt + 41 is megfelel erre a célra.

tortvonal.jpg

Ez is helyes

5. o és l mint számok

looo. Ugye milyen furcsán néz ki? Nyugodtan lehet helyette használni az egyest és a nullást, amelyek szembetűnő helyen vannak a billentyűzeten. Így nézne ki az ezresünk: 1000. Az első változatban a kis l betűből lett egyes, az o betűből pedig nullás. Sajnos néha még ma is előfordul ez az írásmód, pedig már régen lejárt a személyi számítógépek kezdeti korszaka.

1000.jpg

Mellőzni kell!

6. Szorozzunk kis x-szel?

Dehogy! Sőt, felejtsük el. Ha mindenképpen szüksége van szorzójelre, használja az Alt + 0215 billentyűkombinációt (lenyomva tartja az Alt billentyűt, majd egymás után jöhet a nullás, a kettes, az egyes és az ötös). És így megszületik az áhított jel: ×. Mennyi 2×2? Néha 5?

pencil_x_450.jpg

Forrás: www.scamp.hu

A fenti sorokat nem kell szentírásként venni, de ha igényes szöveget szeretne szerkeszteni, amelyben az írásjelekre is figyel, megéri belevágni a billentyűkombinációk megtanulásába. A gondolatjel nekem már könnyen megy, talán akkor is eszembe jutna az Alt + 0150, ha álmomból ébresztenének fel. Jó, hogy szóba került. Azt hiszem, ideje aludni… remélhetőleg a többi is bemászik a fejembe. Szép álmokat!

Farkas-Ráduly Melánia

Ui. A Book Antiqua betűtípus nem kedvez a szép idézőjeleknek, ezért lettek ilyen ferdék. 

Köszönjük, hogy elolvasta! Ha úgy érzi, hogy barátai, ismerősei is hasznát vennék a bejegyzésnek, küldje el nekik, de akár a saját Facebook-oldalán is megoszthatja. Ne feledje: „A helyesírás magas presztízsértékkel bíró ajánlás.”