Atomrobbantásból bikini

Nem, semmiképp sem akarok most a népszerű magyar rockegyüttesről írni… Ezúttal egy falatnyi ruhadarabot szemeltem ki magamnak, amely nekünk, nőknek álmatlan éjszakákat okozhat, a férfiak érdeklődését pedig jócskán felkelti. Eddig sosem gondolkodtam rajta, honnan ered a megnevezés, egyszerűen tudomásul vettem, hogy van és kész.

A kutakodás viszont nem várt meglepetéseket hozott. Először is azt, hogy ma 69 éves a modern bikini, amelyet Louis Réard mérnök mutatott be Párizsban 1946. július 5-én. És arról sem volt sejtelmem, hogy köze van a Marshall-szigetek részeként ismert Bikini-atollhoz.

enwikipediarog.jpg

A Bikini-atoll (forrás: www.en.wikipedia.org)

Ennek körvonalai korántsem rajzolnak ki egy kétrészes fürdőruhát, ezért más magyarázatot kellett keresni az eredetére. Jó, nem vagyok ennyire naiv, csak eljátszadoztam a gondolattal. :) Maga az atoll (vagy sziget, ahogy sok helyen nevezik) arról ismert, hogy 1946-ban atombomba-robbantási kísérleteket kezdtek el itt, valamint a térség többi területén.

A bikini tervezője úgy gondolta, hogy a ruhadarabnak legalább akkora hatása lesz a világra (vagy a férfiakra), mint a korallzátonyon végzett robbantásoknak, mivel korábban a nők nem nagyon mutogatták a hasukat és a köldöküket a nagyközönség előtt. Kezdetben nem jött be a számítása, jó néhány évet kellett várni arra, amíg az Egyesült Államokban is elfogadták az új „találmányt”.

wwwshrimptoncouturecom.jpg

Louis Réard, a bikini „atyja” (forrás: www.shrimptoncouture.com)

1951-ben tiltólistára került a Miss World szépségversenyen, 1957-ben viszont az And God Created Woman (a rendező Roger Vadim) című filmmel berobbant a köztudatba. Persze a népszerű Brigitte Bardot is kellett hozzá, aki a színésznők közül elsőként viselt bikinit a vásznon.

wwwsummer-glaucom.jpg

Brigitte Bardot (forrás: www.summer-glau.com)

Három év múlva újabb „robbanás” következett, amikor megjelent Brian Hyland dala, az Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini (talán jobb, ha most nem éneklem el)… Aztán kétrészes fürdőruhában hódított Ursula Andress, akire több ezer szempár tapadt a moziban vagy a tévé képernyőjén keresztül az 1962-es első James Bond-filmben, a Dr. No-ban. Ezután már nem volt megállás… 

Pöttyös bikini (forrás: www.youtube.com) 

A híres bikinis jelenet (forrás: www.youtube.com)

Később, 1964-ben Rudi Gernreich osztrák divattervező gondolt egyet, és kettészelte a bikini szót, az elejét a latin bi- („kettős”) előtagként fogta fel és „bedobta a szemetesbe”. Az értelmetlen kini nem maradt árván, hanem megkapta a görög eredetű mono- („egyetlen”) előtagot, és létrejött a monokini, amely elődjének egyik változata, annyi különbséggel, hogy nincs felső része. Háááát… elég nagy különbség…

wwwdesigncatwalkcom.jpg

A bal oldalon Rudi Gernreich (forrás: www.designcatwalk.com)

Az elmúlt években módfelett élénk volt a divattal foglalkozó szakemberek fantáziája, és a Gernreich által kitalált mintát használva új szavakat alkottak: mostanában már a tankini, trikini és a fatkini is hódít. Ezekről inkább egy divattervező tudna többet mesélni… A Temesváron élő, csíkszeredai születésű Péter Ildikóval készült interjút ezen a linken hallgathatja meg: http://bit.ly/2KFCwzQ

Farkas-Ráduly Melánia

wwwtelegraphcouk.jpg

Az egykori bikini (forrás: www.telegraph.co.uk)

Ui. A bikini, vagyis a kétrészes fürdőruha története nem Louis Réard mérnökkel kezdődött… egészen a 3. századi görög és római kultúráig kell visszamenni az időben. A régészek olyan mozaikokra bukkantak Szicíliában, amelyeken a női alakokat bikiniben ábrázolták, Pompeiben pedig kétrészes fürdőruhát viselő Vénusz-szobrok kerültek felszínre.