Biztos, hogy komolyan gondolták? Öt kifejezés, amelynél elvileg nem lehet elbukni...

Vannak olyan szavak, amelyekről azt hinnénk, hogy mindenki jól írja, mivel szinte magától értetődő a helyesírásuk. Aztán jön egy-egy képletes pofoncsapás, ami rádöbbent, hogy túl naivak voltunk. Most ezekből csemegézek.

1. székej

Bár gyakran hallunk Székelyföldről, a székelyekről, valakinek mégis sikerült j betűt írnia az ly helyett. Helyesen: székely.

19467862_1349603651793601_1545339496778076609_o.jpg

Csíkszentdomokosi népviseletben (saját album)

2. lyó

Micsoda?! Bármennyire is ízlelgetem a szót, esélyem sincs kimondani. Kizárólag a szövegből jövök rá, hogy az illető a szóra gondol.

facebook_like_thumb.png

Nem is jó, nagyon jó! (en.wikipedia.org)

3. halynalban

…még a Nap is más – énekli az United együttes. Jaj, a hajnalról van szó? Ritkán látott elírás, de még ebbe a csapdába is bele lehet esni.

dsc_6296napfel.jpg

Napfelkelte Bariban (fotó: Farkas-Ráduly Sándor)

4. befelyez

Első ránézésre viccnek is tűnhet, vagy előfordulhat, hogy valaki bosszantani akar ezzel az írásmóddal… A befejez a jó választás, ugyanúgy, mint a lefejez, kifejez stb. Semmiképp sem a lefelyez, kifelyez

finish-direction-1305924.jpg

A befejezéshez közeledve (www.freeimages.com)

5. kiráj

Sőt: kirájnő. Ugye, hogy nagyon sérti a szemet? Mi a királyra és királynőre szavazunk.

20120816-i-matyas-matyas-kiraly-hunyadi3.jpg

Mátyás király (www.origo.hu)

Természetesen még folytathatnám a sort, többek között a gója (helyesen: gólya), papagály (helyesen: papagáj), muszály (helyesen: muszáj) stb. szavakkal, de azok már a gyakori hibák közé tartoznak.

Farkas-Ráduly Melánia

Köszönjük, hogy elolvasta! Ha úgy érzi, hogy barátai, ismerősei is hasznát vennék a bejegyzésnek, küldje el nekik, de akár a saját Facebook-oldalán is megoszthatja. Ne feledje: „A helyesírás magas presztízsértékkel bíró ajánlás.”