Könyvel és könyvvel… Ön érzi-e a kettő közötti különbséget?

„Ajándékozza meg munkatársait ezzel a könyvel.” Vajon tényleg így akart fogalmazni a szerző? Amúgy nem ez az első eset, hogy egy-egy betű „elfogyasztása” teljesen megváltoztatja a szó értelmét, és ezáltal a mondatét is. Akár arra is foghatnánk, hogy az illető két v betű helyett csak egyet nyomott le a billentyűzeten, de mivel egyre jobban elharapódzó problémáról van szó, nem lehet szemet hunyni fölötte.

Mégis hogy lett volna helyes a példamondat? Erre és további kérdésekre is válaszolok a mai bejegyzésben.

1. Könyvel és könyvvel

Előbbi az Értelmező szótár szerint azt jelenti, hogy „üzleti könyv(ek)be hivatalosan bejegyez valamit; valaminek a könyvelését végzi”. Ebből is látszik, hogy a könyvel szónak nincs keresnivalója az ajándékozásra buzdító mondatban. Így lett volna helyes: „Ajándékozza meg munkatársait ezzel a könyvvel!” Vagyis a könyv szóhoz csatoljuk a -vel ragot.

konyvvel_dariusz-sankowski-46479-unsplash.jpg

Egy kevésbé izgalmas könyvvel zárta a napot (Dariusz Sankowski, unsplash.com)

2. Tervel és tervvel

A tervel a tervez ritkábban használt változata, és nem téveszthető össze a tervvel szóval. Szinonimái közé tartozik még a tervbe vesz, tervet sző, kalkulál, megtervez és az eltervez.

Például:

„[…] Hiába tervelném, tudom,

Nálunk nem épül kölni dóm. […]” Vajda János

És mikor jön a képbe a tervvel? Ha azt akarjuk mondani, hogy a korábbi esetből tanulva B tervvel is készült.

tervel_rawpixel-648561-unsplash.jpg

Mindig készülnek B tervvel (rawpixel, unplash.com)

3. Kedvel és kedvvel

„Valaki iránt rokonszenvet, kisebb fokú vonzalmat érez” – olvasható a kedvel szóról az Értelmező szótárban, régies értelme pedig szeretettel vagy szerelemmel szeret. De akkor is használják, ha valaki kedvét, örömét leli valamiben. Ezzel szemben a kedvvel szótöve a kedv, amihez hozzáragasztották a -vel ragot.

Például: 1. Régóta tudom, hogy nem kedvel engem. 2. Meglepte a kollégáit: jókedvvel látott munkához hétfőn.

jokedvvel_rawpixel-706373-unsplash.jpg

Jókedvvel kezdték a hetet (rawpixel, unsplash.com)

4. Érvel és érvvel

Az érvel jelentése az Értelmező szótár szerint: „valamely állítás, tétel bebizonyítására érveket mond, sorol fel; érvekkel bizonyít valamit”. Rokon értelmű szavai közé tartozik az indokol, magyaráz és a megmagyaráz. És mikor jön képbe a két v betűs szó? Ha például azt mondjuk valakiről, hogy semmilyen érvvel nem lehetett meggyőzni, még többszöri próbálkozás után sem.

ervel_rawpixel-665389-unsplash.jpg

Egyetlen érvvel sem tudta meggyőzni (rawpixel, unsplash.com)

5. Szível és szívvel

A választékos nyelvhasználatban előforduló szível azt jelenti, hogy „a jóindulat, elnézés, türelem érzésével viseltetik valaki, valami iránt”, a népies, irodalmi nyelvben pedig a szeret és a kedvel szinonimájaként fordul elő. A két szó közötti különbséget az alábbi példamondatok szemléltetik leginkább.

  1. Sohasem szívelte a munkatársát.
  2. Szomorú szívvel vált meg tőle.

A szível szót egyébként gyakran összekeverik a (meg)szívlel szóval, amelyet az intést, tanácsot megfogad leírására használnak.

sziv_jessica-lewis-562495-unsplash.jpg

Bármilyen toldalékot kap, mindig hosszú í betűvel írjuk (Jessica Lewis, unsplash.com)

6. Nyelvel és nyelvvel

„Ne nyelvelj!” – hallhatjuk ezt a rövid, de mélyen szántó mondatot, főként akkor, ha valaki „kihívóan, szemtelenül, hetyke, szapora szavakkal válaszol; szájaskodik, felesel”. És nincs köze a páros másik tagjához, hacsak az illető nem kinyújtott nyelvvel válaszolgat a kérdésekre.

nyelvvel_marcus-lofvenberg-451243-unsplash.jpg

Kutya kinyújtott nyelvvel (Marcus Lofvenberg, unsplash.com)

7. Pénzel és pénzzel

Milyen szóval írná le azt, hogy „anyagilag rendszeresen támogat; finanszíroz”? A néha rosszallással is átitatott pénzel jutott eszébe? A két z betűs szót viszont akkor használjuk, ha például megjegyezzük valakiről, hogy kitűnően bánik a pénzzel.

penzzel_rawpixel-761474-unsplash.jpg

Jól bánnak a pénzzel (rawpixel, unsplash.com)

+1 Mellett és mellet

Bár ez a páros kilóg a sorból, képtelen voltam kihagyni, mivel néha még a cégfeliratokon is „megesznek” egy t betűt. Bár elvileg nem kellene példamondatokkal magyarázni a két szó közötti különbséget, én mégis megteszem.

  1. „Hilda erkélypáholyában ült, az ura mellett.” (Kosztolányi Dezső)
  2. Paradicsomot és csirkemellet vásárolt az üzletből.

mellett_boogie-623741-unsplash.jpg

A riválisok egymás mellett álltak a meccs előtt (Boogie, unsplash.com)

Ha olvasás közben azon tépelődött, hogy mi értelme volt ennek a listának, nézzen szét egy kicsit a világhálón! A különféle bejegyzésekben, hozzászólásokban valószínűleg talál néhányat közülük, talán még olyanokat is, amelyek nem jutottak eszembe. Egyetlen betű elhagyása vagy hozzátétele teljesen megváltozathatja egy szó, és ezáltal egy mondat értelmét, ezért ajánlatos legalább egy pillantást vetni a szövegre, mielőtt az nyilvánosságra kerülne.

Farkas-Ráduly Melánia

Ui.: A szeptemberi bejegyzéseket az alábbi címekre kattintva olvashatja el: 

1. 8+1 segédanyag, amivel jobbá teheti a szövegeit: http://bit.ly/2O0XhrO 

2. 5 bizalmat keltő „apróság” a vásárlók meggyőzésére: http://bit.ly/2IzdSxa

3. A kacifejtől a lapolvasóig, agymestertanáccsal fűszerezve... Tudja-e, hogy mit jelent az utóbbi? http://bit.ly/2NZLZ7p

4. Győzze meg a tétovázókat! 5+1 tanács a kifogástalan nyereményjáték-szövegekhez http://bit.ly/2P0FzkO 

Köszönjük, hogy elolvasta! Ha úgy érzi, hogy barátai, ismerősei is hasznát vennék a bejegyzésnek, küldje el nekik, de akár a saját Facebook-oldalán is megoszthatja. Ne feledje: „A helyesírás magas presztízsértékkel bíró ajánlás.”