11 + 1 köznevesült márkanév, amelyet biztosan Ön is használ

Ha mégsem használja, akkor előre is elnézését kérem a bátor kijelentésért. Néhány megnevezés A magyar értelmező kéziszótárba is bekerült, egyet-kettőt viszont nem találtam meg ott, mivel csak bizonyos tájegységekre jellemző. Őszintén bevallom: kimondottan élveztem a kutatást, sőt új dolgokat is megtudtam általa. Most pedig kezdődjön a márkás kalandozás!

1. Teflon

 „Húsok zsír nélküli sütésére való edények belső bevonatául használt hőálló anyag” – olvasható A magyar értelmező kéziszótárban. Magát a Teflon®-bevonatot 1938-ban a hűtőgázokkal folytatott kísérletezés során fedezte fel dr. Roy Plunkett, az 1802-ben alapított DuPont óriáscég fiatal vegyésze. A csúszós, semmihez sem tapadó PTFE – politetrafluoretilén – nevű anyagnak a DuPont végül a Teflon® nevet adta.teflon.gif

Ragaszkodnak a márkanévhez (thegoodhuman.com)

Manapság a közbeszédben szinte mindegyik tapadásmentes bevonattal ellátott edényt teflonbevonatú edénynek neveznek, pedig ez egy oltalmazott védjegy, amelyet kizárólag a DuPont cég használhat.

2. Jeep vagy dzsip

A Chrysler cég tulajdonában lévő amerikai autómárka az egyik legrégebbi a terepjárógépkocsi-márkák közül. Az eredeti, könnyű, négykerék-meghajtású Jeepet a Bantam BRC mintapéldányából alakították át, és nagyon népszerű volt a II. világháborúban, illetve az azt követő években.

neonbrand_jeep.jpg

Jól bírja terepen (NeONBRAND, unsplash.com)

Neve az idők folyamán köznevesült, és sokan ma is a terepjáró rokon értelmű szavaként használják. A magyar nyelvben dzsip néven került be a köztudatba.

3. Xerox

Melyik szó jut eszébe először, ha fénymásolni akar? Ugye, hogy az, amelyik az alcímben szerepel? És azt tudja, hogy Selényi Pál fizikusprofesszor nélkül ma nem beszélhetnénk fénymásolásról, vagy ahogy sokan használják, xeroxolásról? Selényi 1928-ban kidolgozott egy elektromos képek rögzítésére alkalmas eljárást, hét évvel később pedig a nagyközönségnek is bemutatta a találmányát, amit a legelső fénymásoló gépnek tartanak.

xerox.jpg

Majdnem egyenlő a fénymásolással (https://imagesourceusa.com)

Chester F. Carlson továbbgondolta az ötletet, és félautomata készülékét elektrográfia néven szabadalmaztatta 1938-ban. Ugyanabban az évben Carlson és Kornei Ottó fotóvezető rétegen elkészítették az első xeroxkópiát. 1946-ban a Xerox cég szerződést írt alá Carlsonnal a találmány fejlesztéséről, a folytatás pedig az Ön fantáziájára van bízva.

4. Gillette vagy zsilett  

King Camp Gillette amerikai utazóügynökről és amatőr feltalálóról kapta a nevét. 1895-ben borotválkozás közben jutott eszébe, hogy mennyire megkönnyíthetné az arc szőrtelenítését egy olcsón előállítható, könnyen élesíthető és cserélhető borotvapenge.

gillette.jpg

Reggeli kellék (freeimages.com)

A szakértők a kor technikai színvonala miatt eleinte nem éljenezték, sőt el is temették az ötletet, de Gillette kitartó volt, és neki köszönhetően ma már nemcsak a férfiak, hanem a nők is örülhetnek a találmányának. Noha azóta számos hasonló terméket dobtak piacra, sokan jelenleg is a zsilett megnevezést használják a borotvapenge szinonimájaként.

5. Adidas, adidász és ádidász

Bár ez a szó nem szerepel A magyar értelmező kéziszótárban, a romániai magyarok jó része sokáig használta a sportcipő rokon értelmű szavaként. Olyannyira, hogy még a kínai, hamisított lábbelikre is ráhúzták az adidász vagy az ádidász nevet.

chuttersnap-139483_adidas.jpg

Az egyik legjobb? (chuttersnap, unsplash.com)

Az Adidas német sportszergyártó cégcsoport gyökerei egészen 1920-ig nyúlnak vissza, amikor a két Dassler fivér, Adolf és Rudolf a közösen alapított vállalkozásban sportcipőket kezdett gyártani. Miután Adolf Dassler összeveszett a testvérével, a kereszt- és vezetéknevének összevonása után az Adidas márkanevet használta.

6. Thermos vagy termosz

Ön is magával viszi egy-egy kirándulásra, utazásra? A hőtartó kulacsot a német Thermos GmbH vállalat kezdte gyártani 1907-ben, és azóta bárhol is készítettek hasonlót, rajta ragadt az első gyártó neve.

andrew-welch-37576_thermos.jpg

Néha jól jöhet (Andre Welch, unsplash.com)

Az elődje két, egymáshoz hegesztett laboratóriumi lombik volt, amelyet egy skót tudós, Sir James Dewar használt fel a kémiai kísérleteihez a 19. század végén. A thermos egyébként görög eredetű szó, amely meleget, forrót jelent.

7. Kuka

A magyar értelmező kéziszótár szerint egyik jelentése „félautomata szemétgyűjtő teherautó”, a másik jelentése pedig „az ehhez tartozó szemétgyűjtő tartály”. Sokan viszont nem tudják, hogy a megnevezés mögött a Keller und Knapich Augsburg vállalat szemétszállítási vállalat áll, amely forradalmasította a hulladékgyűjtést.

kuka_gary-chan-351213.jpg

A szemétnek a kukában a helye (Gary Chan, unsplash.com)

A vállalatnak köszönhető, hogy megjelentek a szabványos, szemét gyűjtésére használható edények és a hulladékszállító járművek; utóbbiakat Magyarország is a KUKA vállalattól szerezte be. Mivel a járművek oldalán is ott volt a cég nevének rövidítése, az emberek előbb KUKA-s autóként, majd kukásautóként kezdték emlegetni, a szemétgyűjtőtartályból pedig szemeteskuka lett.

8. Druzsba

A benzinmotoros, hordozható láncfűrész szinonimájaként is emlegetik, nem is sejtve, hogy a megnevezés egy orosz márkanévből ered. A druzhba (Дружба) egyébként barátságot jelent oroszul.

druzsba_chainsaws-in-action-2-1239325-1279x850.jpg

Egy láncfűrész a sok közül (freeimages.com)

9. Jacuzzi vagy jakuzzi

Szívesen lazítana most egy pezsgőfürdőben? Mielőtt jobban belemerülne az álmodozásba, elárulom, hogy ezt az élményt a Jacuzzi testvéreknek – Francesco, Rachele, Valeriano, Galindo, Candido, Giocondo és Giuseppe – köszönhetjük, akik az 1900-as évek elején egy olasz-amerikai cég alapítóiként egy olyan hidroterápiás pumpát találtak fel, amelyet bármilyen kádba, dézsába bele lehetett helyezni. 

jacuzzi_twitter.jpg

De jó is lenne… (www.twitter.com)

Ma már a legtöbb hidromasszázskádat, pezsgőfürdőt jakuzzinak – A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásában ez az írásmód szerepel – nevezik.

10. Labello

Maga a márka 1909-ben jelent meg Németország, Svájc és az Osztrák–Magyar Monarchia piacán, a megnevezés pedig annyira bevésődött az emberek tudatába, hogy sokaknak ez jut először eszébe, ha ajakápolóról esik szó. A cég jelenleg a német Beisersdorf tulajdona, és kizárólag szőlőzsírokat gyárt.

labello-history-teaser_beiers.jpg

Széles választék (https://www.beiersdorf.com)

11. Rimmel

„Két perc múlva indulhatunk, csak előbb kirimmelezem a szemem” – néha még az én számból is kicsúszik egy ilyen mondat, annak ellenére, hogy jól tudom, ez csak egy márkanév a sok közül. Az egyik legrégebbi sminkmárkáról van szó, amelyet 1834-ben Eugen Rimmel alapított Londonban.

rimmel_luca-iaconelli-242679.jpg

Majdnem tökéletes (Luca Iaconelli, unsplash.com)

Többek között ő találta fel az első nem mérgező szempillaspirált, amely annyira népszerű lett, hogy több nyelven is a rimmel szót használják a mascara, azaz a szempillaspirál rokon értelmű szavaként.

12. Nutella

Mennyire örülnék egy nutellás kenyérnek… De előbb el kellene menjek vásárolni, és nem is biztos, hogy ezt a márkát venném le a polcról. Ennek ellenére szinte mindegyik mogyorós, csokoládés krémre ráhúzzuk a Nutella® nevet. 1964-ben a Ferrero cég vezette be, és annyira népszerű, hogy minden év február 5-én megtartják a nemzetközi Nutella-napot.

nutella_pietro-de-grandi-198069.jpg

Néha ezt is lehet (Pietro de Grandi, unsplash.com)

Elődje a Giandujo, amelyet 1946-ban Pietro Ferrero piemonti olasz cukrász álmodott meg, így válaszolva a második világháború után kitört kakaóválságra. Mogyoróból, cukorból és egy kevés kakaóból készített édes, kenhető krémet, amelyet később a fia, Michele fejlesztett tovább. A hivatalos oldalon lévő adatok szerint nagyjából megegyezik az egy év alatt gyártott Nutella® és az Empire State Building (New York város jelenlegi második legmagasabb épülete, amely 102 emeletes és 381 méter magas) súlya (365.000 tonna).

brs_0330.jpg

Empire State Building (http://www.esbnyc.com/)

Itt abbahagyom a köznevesült márkanevek bemutatását, az utolsó pont írása közben ugyanis nagyon megéheztem. Lehet, hogy tényleg elmegyek Nutelláért… vagy egy másik mogyorós-csokoládés krémért. A fenti lista természetesen bővíthető, sőt arra szeretném kérni, hogy hozzászólásban írjon még egy-két példát, ha közben eszébe jut valami. És legyen résen: sosem lehet tudni, hogy mit talál fel az elkövetkező években, hisz jó eséllyel köznevesült márkanév is lehet belőle.

Farkas-Ráduly Melánia

Köszönjük, hogy elolvasta! Ha úgy érzi, hogy barátai, ismerősei is hasznát vennék a bejegyzésnek, küldje el nekik, de akár a saját Facebook-oldalán is megoszthatja. Ne feledje: „A helyesírás magas presztízsértékkel bíró ajánlás.”