Farkasszemet néz

Szólásmagyarázat

Télikabátja nem lévén, teste egy béleletlen felöltő alól nézett farkasszemet a nagyfogú februári hideggel. Ebben a színes képben kétszeresen átvitt jelentése van címül írt szólásunknak.

farkas-tekintete.jpg

A kép forrása: http://linwolf.gportal.hu

Az első átvitel abban van – s ez teszi szólássá ezt a szókapcsolatot –, hogy aki farkasszemet néz valakivel, az nem a farkas szemével néz, amit eredeti értelmében véve jelentene ez a szókapcsolat, hanem csak pillantás nélkül, merően a szemébe néz valakinek, esetleg csak játékból, mint a gyermekek szokták, de néha annak jeléül, hogy nem ijed meg ellenfelétől. További átvitellel azonban azt is mondhatjuk, hogy valaki farkasszemet néz valamivel, és ebben a használatban azt jelenti a szólás, hogy az illető félelem nélkül, keményen kiáll valamit, dacol valamivel, nem tér ki valami elől.

54078.jpg

A kép forrása: borsonline.hu

Az első átvitel azon a megfigyelésen alapszik, hogy egyes marakodó állatok, főleg a farkas és egyes kutyafajták, mielőtt egymásra támadnának, merően szembenézve kerülgetik egymást, mintegy ki akarják olvasni ellenfelük szeméből annak szándékát, vagy arra várnak, hogy egy óvatlan pillanatban, amikor az ellenfél pislant egyet vagy oldalra néz, észrevétlenül nekiugorhassanak. A további átvitelnek és annak, hogy épp farkast említ a szólás, az az alapja, hogy a farkast rendkívül bátor, kitartó és a küzdelemben rettenthetetlen ellenfélnek tartja népünk, noha valójában csak az éhség teszi merésszé ezt a hajdan annyira rettegett állatot.

Forrás: O. Nagy Gábor – Mi fán terem?