„Rend a fejben, rend a testben”

Mintha sok-sok éve ismerném, pedig csak 2012-ben beszéltem vele először. A pécsi születésű Riszt Orsolya neve manapság főként azoknak cseng ismerősen, akik szorongásaiktól, félelmeiktől, a múlt fájó emlékeitől szeretnének megszabadulni. Ő szívesen segít bárkinek, aki hozzá fordul. Vele készült a 2015-ös év utolsó interjúja. Sokat tanulhatunk belőle.

10856633_830319370340146_9003179609625208228_o.jpg

Riszt Orsolya

– Voltál magyartanár, tizenöt évig tanítottál a Budapesti Műszaki Egyetemen, vizsgáztattál a Magyar Állami Nyelvvizsga Bizottságban, majd Olaszországba költöztél, később az angolok által is elismert angoltanár lettél, most Franciaországban élsz… A pszichológiának mindig fontos szerepe volt az életedben. Mikor kezdett érdekelni?

– Vagy 10 éve jöttem rá, hogy vannak szavak, amelyek felkeltik az érdeklődésünket akkor is, ha nem értjük. Ilyen volt nekem pl. a pszichológia. Olyan szerencsés voltam, hogy már 17 éves koromban elkezdhettem tanulni. De nem azt kaptam, amire vártam. Pedig évekig nagyon türelmes voltam! Engem igazán az érdekelt, hogyan „működünk”, és erre 30 évvel később, holisztikus gondolkodóktól, kutatóktól, gyógyítóktól és harcművészektől kaptam választ. A holisztikus azt jelenti, hogy a testet, a lelket és a gondolkodást (szellem) egymásra folyamatosan ható, elválaszthatatlan egységnek tekintjük, és a harmóniájukra törekszünk.

– Jelenleg személyiségfejlesztésre specializálódott coach és FasterEFT terapeuta szerepel a neved mellett. Mit takar ez a két fogalom?

– A személyiségfejlesztésen belül a tudatosság a kedvenc területem, mert ez az alapja a belső fejlődésnek – kivéve, ha valaki már igen intuitív. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy aki hozzám jön, azt abban segítem, hogy tudatosabb legyen a mindennapjaiban, vagyis nagyon röviden: egyre többet örüljön!!! Másképpen fogalmazva: egyre kevesebbszer reagáljon automatikusan, tehát csökkenjenek a problémái, amelyek abból adódnak, hogy rengeteg nem kívánt gondolat kavarog a fejében, amelyekkel nem tud mit kezdeni, nem tudja kezelni őket. Ez új megközelítések, újfajta megoldások beengedését, integrálását jelenti az életében.

Az élet egyszerűen beengedés és elengedés.

Az elengedést a FasterEFT-vel (EFT – Emotional Freedom Techniques, vagyis Érzelmi Felszabadítás Technikája) és más technikákkal segítem elő. Itt arról van szó, hogy elengedjük a félelmeinket, aggodalmainkat, kényszeres gondolatainkat, a haragot, ami tombol bennünk, az önbizalomhiányt, a szeretetlenséget, vagyis mindent-mindent, ami nem visz előbbre bennünket. Ha úgy tetszik, helyet csinálunk az újnak, kitakarítjuk a felesleges régit.

Az elengedés és a tudatosság együttese csodás lelkiállapot felé visz!

– Milyen problémákkal szoktak felkeresni az emberek?

– Mindenki más-más problémával, más élethelyzetben, mégis nagyon hasonlóak a gyökerek. Van, aki egy konkrét dolgot szeretne megoldani az életében, ez a rövidebb program, ehhez egy vagy pár találkozás elegendő. Van, aki vállalja, hogy kiépíti velem a tudatossága pilléreit, ez 1-2 éves rendszeres foglalkozást jelent önmagával. Itt a lényeg, a titok, a kulcs, ami még nincs a köztudatban: először magunkkal foglalkozzunk, és ne máson akarjunk segíteni, mert nem fog menni.

259258_209835855721837_2597877_o.jpg

 Tudatosságfejlesztő műhelymunka 2011-ben

– Sokan tisztában vannak vele – én is –, hogy a negatív gondolatok képesek megmérgezni a mindennapjaikat. Melyik a leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy elhessegessék?

– Az, hogy meg se próbáljuk elhessegetni. Ismerjük meg a gondolatainkat, így rengeteget megtudunk magunkról. Aztán megtanuljuk elengedni és lecserélni olyan gondolatokra, amelyek segítenek bennünket meglátni a céljainkat, aztán meg is tudjuk azokat valósítani.

Tele vagyunk nyílt vagy rejtett elégedetlenséggel, szomorúsággal, csalódással, félelemmel, haraggal, úgy érezzük, nem szeretnek, nem becsülnek meg eléggé, vagy túl sok feladat, problémamegoldás hárul ránk. Mindenki tapasztalja ezt, különben nem lenne itt. A jó hír az, hogy van megoldás!! Nem kell a negatív gondolataink rabságában éljünk!

– Többször lehet olvasni, hallani, hogy a gondolatainkkal teremtünk… Mennyire van ennek valóságalapja?

– Teljesen. Amit gondolunk, úgy értem, hogy amiről 100%-ban meg vagyunk győződve, az történik. Az a kérdés, hogy a gondolataink tudatosak vagy sem. Mert amikor nem, akkor nem tudjuk, mi fog történni.

– Gyakran úgy érezzük, nem ismerjük a mellettünk élő embereket, s egyszer csak rádöbbenünk, hogy talán magunkat sem ismerjük eléggé… Melyek az első lépések ahhoz, hogy tükörbe nézzünk?

– Figyeljük meg, hogy mit mondunk, mit érzünk, mit csinálunk, hogyan reagálunk. Az is remek, ha tényleg megnézegetjük magunkat a tükörben, és észrevesszük, mi mindent gondolunk magunkról.

– Többen is a körülményeket okolják azért, hogy boldogtalanok, nincs elég pénzük, nem érzik magukat jól a munkahelyükön stb. Miért egyszerűbb mást hibáztatni, mint elismerni, hogy bizony ők is felelősek a velük történő dolgokért?

– Azért, mert legtöbbször ezt láttuk, mióta megszülettünk. Követjük a mintát, „jó tanulók” vagyunk, és egy idő után már eszünkbe sem jut megállni, és elmorfondírozni azon, hogy tényleg tehetetlenek vagyunk-e, vagy van lehetőségünk arra, hogy kilépjünk az áldozat szerepéből. Az oktatási intézmények többsége sem az önálló, kreatív gondolkodást és alkotást segíti elő.

73644_160995583939198_7205493_n.jpg

 „Tudatosan ragyogj” műhelymunka 2010-ben

– Az emberek egy része fél az egyedülléttől, inkább fölösleges dolgokkal üti el az időt… Mit tanácsolnál például egy olyan nőnek, akit elhagyott a párja, és azon tépelődik, hogy már alig van értelme az életének?

– Amikor valaki azon tépelődik, hogy alig van értelme az életének, akkor feltétlenül forduljon profi segítségért. Nem kell tudnunk mindig mindent egyedül megoldani!!!

Nagyon fontos, amit kevesen tudnak: minden veszteség, válás, trauma, haláleset szakértői segítséget igényel ahhoz, hogy teljesen fel tudjuk dolgozni.

– Miért van az, hogy sokszor más többre értékel minket, mint mi saját magunkat? Nemrég láttam egy videót arról, hogy 4-5 ember kellett osztályozza magát 1-től 10-ig, utána pedig a párjuk, barátnőjük, családtagjuk adott jegyet. Utóbbi osztályozás magasabb volt. Én például ötöst adtam volna magamnak…

– Igen, nagyon megrendítő, ugyanakkor szívmelengető is az a videó. Szinte mindenkinek túl alacsony az önértékelése, még akkor is, ha az ellenkezőjét igyekszik mutatni kifelé. Hogy miért van ez így? Azért, mert mindegyikünk igen sok kritikai megjegyzést, tiltást, lekicsinylést, gúnyos megjegyzést hallott pici korától, és ezeket 6-8 éves korunkig mint a szivacs, úgy szívjuk magunkba. Vagyis elhisszük, magunkra veszük azt, amit azok mondtak, akiknek komoly önértékelési problémáik voltak!!! Aztán ezek a szavak visszhangzanak a fejünkben, amíg tudatosan nem kezeljük őket.

A sokat emlegetett videó

– Egy másik gyakori probléma a testképzavar: amikor mondhatni letehenezed magad, az ismerőseid viszont nem értik, mi bajod… Még az étel sem esik jól, mert azt hiszed, hogy minden egyes falattal felcsúsznak rád a kilók… Hogyan lehet ezen segíteni?

– Úgy, hogy élvezzük, amit megeszünk. Ide úgy tudunk eljutni, hogy megismerjük a rejtett gondolatainkat, amelyek ezt megakadályozzák, és tudatosan foglalkozunk velük. Pl. azzal, hogy minden egyes falattal felcsúsznak rád a kilók; hogy ha édeset eszel, akkor hízni fogsz; hogy x kalóriát ehetsz, különben… stb. Minden, az evéssel és hízással kapcsolatos gondolatnak súlya van. Szó szerint. Amit gondolsz, az történik. Rend a fejben, rend a testben. 

77191_160994100606013_7907637_n.jpg

 „Tudatosan ragyogj” műhelymunka 2010-ben

– Sokszor hangsúlyozod az elengedés fontosságát… Miért van az, hogy az emberek még akkor sem képesek maguk mögött hagyni a negatív emlékeket, tapasztalatokat, amikor tudják, hogy csak maguknak ártanak?

– Azért, mert valamiért büntetik magukat. Ez persze nem tudatos. Úgy érzik, legtöbbször rejtetten, hogy nem érdemlik meg azt, hogy jól érezzék magukat a bőrükben. Ennek kisgyerekkorban gyökereznek az okai.

– Van olyan elengedési technika, amit például most is ki lehet próbálni, az interjú olvasása közben?

– Nagyon fontos, hogy egyszerre egy dolgot csináljuk. Amíg az interjút olvasod, erre koncentrálj. Az remek, hogy ha közben elkalandoznak a gondolataid, akkor észreveszed őket, békésen elengeded, és visszatérsz az olvasáshoz. Türelem, ez sok gyakorlást igényel.

A másik lehetőség az az, hogy észreveszed, ha esetleg valamilyen érzések vagy érzetek születnek, feltámadnak benned olvasás közben. Ekkor állj meg, maradj velük, figyeld meg, mi zajlik benned. Maradj az érzettel, érzéssel mindaddig, amíg el nem múlik. Ha ezt meg tudod tenni, az fantasztikus! Segítséggel könnyebb elkezdeni a gyakorlást. Segítek, gyere hozzám! http://www.trans4mind.hu

241114_209835385721884_2317572_o.jpg

  Tudatosságfejlesztő műhelymunka 2011-ben

 – Nemegyszer hallani, hogy a fizikai fájdalmak, betegségek gyökereit a lelkünkben kell keresni… Képesek vagyunk megbetegíteni magunkat… Mi a véleményed erről?

– Teljesen egyetértek. A feldolgozatlan lelki problémákat mindig jelzi a test. Mindig szól, amikor olyat teszünk, olyan helyen vagyunk, ami nem jó nekünk. Először csak „suttog”, finoman jelez. Ha nem teszünk semmit, erősödik a fájdalom vagy más tünetek, majd kialakul a betegség.

Ismét itt a jó hír: meg is tudjuk gyógyítani magunkat!! 

– Általában egy év alatt rengeteg szenny, neheztelés felgyűlik bennünk… Mikor kell elkezdeni a nagytakarítást ahhoz, hogy tisztán, megkönnyebbülve kezdhessük a következő évet?

– Ha elhanyagoltuk magunkat, akkor minél előbb, annál jobb a nagytakarítás. A legeslegjobb, ha folyamatosan, mindennap foglalkozunk magunkkal. Itt most a belsőnkre, a lelkünkre gondolok. Legalább annyit, amennyit a tisztálkodással töltünk. A léleknek is jár annyi, amennyi a testnek. 

– Te mit szeretnél elérni 2016-ban?

Azt, hogy még több örömteli, békés, nyugodt percet, órát éljek át. Ezt kívánom neked is, Melánia és az olvasóknak is!  A kulcsszó: ÖRÖM.

Kérdezett: FRM

A fotók Riszt Orsolya Facebook-oldaláról származnak.