A körmü(n)kre nézünk!

Egyre népszerűbbek a műkörömépítéssel foglalkozó vállalkozások, a közösségi oldalakon pedig lépten-nyomon belebotlunk olyan fotókba, amelyek szépen, ízlésesen díszített vagy épp elrontott körmöket ábrázolnak…

Már-már egész iparág szerveződött köré, folyamatosan jelennek meg a különféle zselék, porcelánporok, körömreszelők, ecsetek, csiszológépek stb., a szakemberek csak bírják tartani a lépést a fejlődéssel. A világhálón tallózva feltűnt, hogy a szépségszalonok honlapjain nagy eltérések vannak a szolgáltatások, alapanyagok helyesírása között.

manikur.jpg

Manikűr (forrás: www.liners.hu)

Mielőtt belemennék a részletekbe, érdemes megemlíteni a manikűrt és a pedikűrt, amelyet nagyon sokan írnak manikürként és pedikürként, természetesen tévesen. Maga a manikűr a latin manus (kéz) és a cura (gondozás) szavakból származik. Mai formájában francia eredetű szó, a kéz bőrének és a körmöknek a kényeztetését, ápolását jelenti. A pedikűr a latin pedis (láb) és cura (gondozás) szavakból tevődik össze, magyarul lábápolást jelent.

japonskij-pedikur-2.jpg

Pedikűr (forrás: new-beautyblog.com)

Ha valaki ki akarja hangsúlyozni, hogy szalonjában a kéznek és a lábnak az ápolásával is foglalkoznak, akkor egyszerűbben fogalmazva így írja a honlapjára vagy a szórólapra: kéz- és lábápolás, nem pedig kéz és lábápolás. A kötőjel ezúttal az ápolás szót helyettesíti a kéz előtagnál.

Most már visszatérhetek a műkörömépítéshez, amely egyre elterjedtebb és divatosabb, és sokak fantáziáját megmozgatja. Több helyen különírva jelenik meg a szolgáltatások között, vagyis: műköröm építés, ami hibás. Néhány perc elég volt ahhoz, hogy újabb helytelen szóösszetételeket találjak, előbb a pontatlan változatot írom le: zselés köröm építés, porcelán köröm építés, műköröm díszítés, műköröm tanfolyam, műköröm vizsga. A lista korántsem teljes.

1900233_596750927077888_1185118239_o.jpg

Zselés műköröm

Ha zselés körmökre vágyunk, akkor a szakember zselésköröm-építést vállal, amennyiben porcelánra, kérjünk porcelánköröm-építést. Jó eséllyel elégedettek vagyunk a munkával, ami azt bizonyítja, hogy egy olyan hölgynél (ma már férfiak is foglalkoznak ezzel) jártunk, aki korábban elvégezte a műkörömtanfolyamot, ahol többek között műkörömdíszítést tanult, végül pedig letette a műkörömvizsgát.

1_1_1.jpg

Elrontott műköröm (forrás: ireth-galathil.blogspot.com)

Hogyha esetleg mást szeretnénk, választhatjuk az újabb divatőrületet, a tartós lakkozást. Valójában az egyre felkapottabb zselés körömlakk használatáról van szó, amely átmenet a klasszikus manikűr és pedikűr, illetve a műkörömépítés között, a kéz és láb körmeire egyaránt alkalmazható. A magyar nyelvű oldalakon láttam már zselé lakk, lakk zselé, gél lakk változatot is erre a témára, helyesen viszont zselélakknak, lakkzselének és géllaknak kellene írni. 

cc5be1463346cd2257d017536ebe24e7_1_large_1.jpg

Lakkzselés köröm (forrás: www.zumzi.com)

Ideje behúzni a féket, elfordítjuk a tekintetünket a körmökről… estig. Akkorra ugyanis újabb meglepetéssel készülünk, igaz, egy kicsit más formában.

FRM