Mi írtuk, Ön döntött 3.

Harmónizál vagy harmonizál? Szerencsejátékfogadás, szerencsejáték-fogadás, esetleg szerencsejáték fogadás? Lemegyek az edzőterembe és elmegyek az edzőterembe… Mi a különbség a kettő között? Mi köze van a presszókávénak Temesvárhoz? Mit jelent a belevaló és mi van a bele való mögött? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kap az öt legjobb márciusi bejegyzés összefoglalójából.

kep10_1_1.png

A hagyományos hétfői, keddi, szerdai, csütörtöki, pénteki rovatokon kívül más, az adott naphoz kötődő bejegyzéseket is közzétettünk, amelyek közül kiválasztottuk a legjobbat. A rangsort most is az elérések és a kattintások százalékos arányának függvényében állítottuk össze.

2018. március 26. (hétfő)

Tényleg így írják, ha valami összhangban van valamivel?

bubik_marcius_26.png

Mi kerül a kérdőjel helyére?

2018. március 6. (kedd)

Egy hibát leleplezünk, kettőt Önnek kell megtalálnia!

Mivel jelentéssűrítő összetételről (a két szó együtt mást jelent, mint külön-külön) van szó, nem helyes a szerencsejáték fogadás írásmód. Egybe kellene írni, de mivel kettőnél több szóból alakult, úgynevezett többszörös összetételről van szó, kötőjelet teszünk a fő összetételi határon, vagyis a szerencsejáték kifejezés után. Így lesz belőle szerencsejáték-fogadás.

marcius_6.jpg

Köszönjük Lászlónak a fotót!

Ha nagyon gonoszak vagyunk, még két hibát találunk a képen (a második alig tűnik fel). Írja meg hozzászólásban, hogy melyek azok.

2018. március 21. (szerda)

Kérdése, javaslata van? Írja meg üzenetben! [Olvasóink kérdezték]

„Az is megérne egy misét, hogy mikor használjuk azt, hogy a le- és mikor az el- igekötőt. Példaként: lemegyek az edzőterembe és elmegyek az edzőterembe. Van néhány ismerősöm, aki akármilyen elmozdulásra azt használja, hogy »le-«” – írta egyik kedves olvasónk, Péter.

marcius_21.png

A kép forrása: Brad Neathery, unsplash.com

Első körben nézzük meg, mit jelent, ha azt mondom, hogy lemegyek az edzőterembe. Ez akkor lehetséges, ha például egy tízemeletes tömbházban lakom, és annak a földszintjén van az edzőterem. Akkor lemehetek oda lépcsőn vagy lifttel. De ha az edzőterem egy másik városnegyedben van, esetleg az út túloldalán, akkor elmegyek oda gyalog, esetleg busszal. A példákból is világosan látszik, hogy nem mindegy, mikor melyik igekötőt használjuk.

2018. március 22. (csütörtök)

Ezzel kezdte a napot? [Ma itt nyílt ki A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása]

Eszpresszó, presszó. Egyik jelentése szerint olyan kávéfőző készülék, amelyben forró vízgőzzel készítik a feketekávét. Ugyancsak ez a neve annak a vendéglátóhelynek, ahol géppel főzött feketekávét, illetve süteményt, szendvicset, italokat is árusítanak.

marcius_22.png

A kép forrása: GC Libraries Creative Tech Lab, unsplash.com

Az olasz presszókávé atyjaként emlegetik Francesco Illyt, aki nem más, mint a temesvári születésű Illy Ferenc. Ha szeretne többet tudni az életútjáról, illetve kávés kulisszatitkokra is kíváncsi, olvassa el a 2016. október 7-én megjelent interjút a Szövegkovács blogján.  http://bit.ly/2D1RtE5

2018. március 23. (péntek)

Belevaló vagy bele való? [Páratlan párosok]

Az egybeírt belevaló jelentése rátermett, jó képességű, jó érzékű, tehetséges. Ezzel szemben a különírt változattal akár azt is mondhatom, hogy van egy nyomtatóm, és nemrég vásároltam egy bele való festéket.

marcius_23.png

A kép forrása: freeimages.com

További példák:

1. A belevaló riporter kerüli az olyan kérdéseket, amelyekre csak igen vagy nem válaszokat kapna.

2. Megvásároltam a hangfelvevőhöz a bele való elemet.

+

2018. március 2. (péntek) 

Három éve ezzel a bejegyzéssel élesztettük újra a Szövegkovács Facebook-oldalát. Megérte. Köszönjük az érdeklődést!

„Bár a színfalak mögött hónapok óta zajlik a munka a „műhelyben”, itt valahogy elcsendesedett minden.

Visszatértünk! Kezdésként mindjárt egy rendhagyó hibajavítás az egyik szövegkovács szülőfalujából. Bár sohasem voltunk a helységnévtábla-festegetés hívei, ezúttal egy pillanatra szemet hunyunk fölötte. Még azt is elnézzük, hogy milyen irányba dől az ékezet…”

marcius_2.jpg

Fotó: Mihály László

Áprilisban újabb bejegyzésekkel várjuk az olvasókat. Ha bármilyen témajavaslata, kérdése van, küldjön Facebook-üzenetet, sőt e-mailben, a szovegkovacs@yahoo.com címre is várjuk az észrevételeit. Szerkesszük együtt a Szövegkovács bejegyzéseit!

 Ha tudja a választ a bejegyzésekben feltett kérdésekre, írja meg hozzászólásban!