Sorsfordító édes ajándék

A sepsiszentgyörgyi születésű, jelenleg Árkoson élő Gedő Szende lényegében már kisgyerekként eldöntötte, hogy mivel szeretne felnőttkorában foglalkozni. Mindennapi munkája színes, illatos, kreatív, és szinte el sem tudná nélküle képzelni az életét. Jelenleg ő az Árkosi mézeskalács nevű családi vállalkozás egyik tagja. Felkérésünkre a kezdetekről is lelkesen mesélt a Vállalkozói históriák legújabb részében.

gedo_szende1.jpg

 Munka közben (készítette: Kocsis B. János)

 – A honlapotokon van egy történet, ami arról szól, hogyan is készítettek karácsonyi ajándékokat a szüleid 1987-ben. Miért éppen a mézeskalács jutott az eszükbe? Foglalkoztak már hasonlóval korábban?

– A történet úgy kezdődött, hogy a szüleim valakitől mézeskalácsot kaptak ajándékba. Anyukám nagyon szeret sütni, és azt mondta, hogy ilyent ő is tud készíteni. Erre apukám, aki képzőművészeti iskolát végzett, kijelentette, amint kész lesz, ő kidíszíti. A beszélgetés után néhány héttel neki is fogtak a mézeskalács-készítésnek.

arkosi_mezeskalacs1_1.jpg

Előkészületek

Mikor kezdett ez téged érdekelni? Egyik pillanatról a másikra felfigyeltél arra, hogy mivel foglalkoznak a szüleid?

– Tulajdonképpen ebben nőttem fel. Már ötévesen apukám mellé ültem, és díszítettem a mézeskalácsokat. Ha ezeket sikerült eladni a vásárokon, a pénzt nekem adták. Így nagy volt a motiváció, és mivel én mindig egyedi mintákkal díszítettem, nagyon hamar elfogytak. Aztán tinédzserkoromban csökkent a lelkesedésem, de egyetemi éveim alatt ismét nekifogtam a díszítésnek, hogy besegítsek szüleimnek.

gedo_szende2.jpg

Népviseletben 

  Olyan típusú ember vagy, aki a legapróbb részletekre is nagyon figyel?

– Igen, túlságosan is. Néha olyan hibákat is észreveszek egy-egy mézeskalácson, amelyekre sem anyukám, sem pedig a vásárlók nem figyelnek fel.

Milyen típusú díszítést kedvelsz a legjobban?

– A klasszikust. Nem tudom, pontosan így mondják-e, én így nevezem. A lényeg az, hogy az alapszíne natúr, piros vagy ritkább esetben zöld, és ezt fehér habbal díszítem. Kevés színt használok, és a terülőhabot (a mézeskalácsot teljesen beborítjuk cukormázzal) sem kedvelem túlságosan. Ez külföldön nagyon népszerű, és itt is kezd teret hódítani, de engem jobban vonzanak az egyszerűbb, letisztult minták.

arkosi_mezeskalacs7.jpg

 Ínycsiklandozó…

Az elmúlt években többféle kézműves-foglalkozást is kipróbáltál, mégis mindig visszatértél a mézeskalács-készítéshez. Mi vonzott vissza?

– Nekem mindegyik kézműves-foglalkozás hobbi volt. Bár előfordult, hogy eladtam az általam készített ékszereket, nem gondoltam arra, hogy bármelyikből is megélek.

Mi történt azután, hogy egyre többen kezdtek érdeklődni a mézeskalácsaitok iránt?

– Amikor felfigyeltünk arra, hogy egyre többen emlegetik a termékeinket árkosi mézeskalácsként, mi is ezt a nevet kezdtük használni. Aztán lassan lett Facebook-oldalunk, logónk, weboldalunk. Igyekszünk minél ismertebbé tenni az Árkosi mézeskalácsot, legfőképpen Kovászna megyében.

arkosi_mezeskalacs2.jpg

 Vásárban

Több vásáron, kiállításon vettetek részt. Milyenek a visszajelzések az ottani látogatóktól?

– Általában csupa jót és szépet mondanak rólunk. A vásárlóinknak ízlik a mézeskalácsunk, szeretik, ahogy a fűszereinket keverjük, és azt is, hogy nem túl édes a termék, sőt a díszítés stílusát is kedvelik.

  Családi vállalkozásotok van, amely kívülről úgy tűnik, hogy nagyon jól működik, sőt a családtagok között is nagy az összhang. Hogy lehet ezt elérni?

– Igyekszünk, hogy ez így legyen. A vállalkozásunk 2014-től, apukám halála óta anya-lánya vállalkozásként működik. Ez tele van kihívásokkal. Szerintem egy családi vállalkozásnál nagyon fontos, hogy pontosan tudjuk, kinek mi a feladata. Meg persze a kommunikáció. Természetesen nálunk sem megy minden simán, de úgy érzem, jó irányba haladunk.

gedo_szende_es_az_edesanyja.jpg

 Gedő Szende és az édesanyja

A mai világban, amikor az üzletek polcai roskadoznak a különféle hazai és külföldi édességektől, hogyan tudjátok felhívni magatokra a figyelmet?

– Ez az igazi nagy kihívás jelenleg a kézművesiparban, de szerencsére egyre többen keresik a különleges, kézműves termékeket. Pont azért, mert az üzletek polcai roskadoznak az édességektől, vágynak arra, hogy valami egyedit vásároljanak, ajándékozzanak.

arkosi_mezeskalacs3.jpg

 Van ennél jobb édesség?

Honnan jönnek az ötletek? Láttok egy érdekes mintát, ami később a mézeskalácson is megjelenik, vagy felméritek az igényeket?

– Mindig aktuálisak próbálunk lenni. Mindegyik ünnepre különböző termékkategóriáink vannak, emellett folyamatosan figyeljük, hogy mi a trendi. Például most a legújabb figuránk a bagoly, mert úgy láttuk, hogy az elmúlt időszakban nagyon népszerű lett.

arkosi_mezeskalacs11.jpg

Mikor mire van igény

Miért vásárolnak általában az emberek mézeskalácsot?

– A vásárokon és az üzletekben leginkább azért veszik meg, hogy megegyék. De mostanában egyre gyakrabban vásárolják ajándékba. Például a cégek az alkalmazottaknak vagy a partnereiknek, de az esküvőkön, valamint a keresztelőkön is népszerű köszönetajándék. És sokan a külföldi rokonaikat szeretnék vele meglepni. Az a jó benne, hogy szinte bármilyen alkalomra – nőnapra, húsvétra, születésnapra stb. – rendelhető. A weboldalunkon (www.turtadulcedearcus.com) különféle, előre összeállított csomagok közül lehet válogatni.

arkosi_mezeskalacs8.jpg

 Szeretettel…

arkosi_mezeskalacs14.jpg

Kiváló köszönetajándék

Mivel készültetek Valentin-napra?

– Többféle szíves ajándékcsomaggal. Ezek között voltak személyre szabhatók is, abban az értelemben, hogy olyan szöveget írtunk rá, amilyent a vásárló kért. Még befőttesüvegbe rakott, ízlésesen becsomagolt mézeskalácsokkal is készültünk.

arkosi_mezeskalacs12.jpg

Mézeskalács befőttesüvegben

Ha valaki otthon szeretne mézeskalácsot sütni, mondjuk karácsonyra, mire figyeljen leginkább? Mitől lesz igazán jó egy mézeskalács?

– Nagyon fontos, hogy jó minőségű liszttel dolgozzunk. A legjobb, ha kenyérliszttel sütjük (650), de lehet rozslisztből is, emellett még a fűszerek – a fahéj, az ánizs, a szegfűszeg – is fontosak. A fahéjból bátran lehet tenni, de a szegfűszeggel csínján kell bánni, mert nagyon erős íze van.

arkosi_mezeskalacs5.jpg

Ön is elkészítené?

El tudnád képzelni az életed mézeskalács-készítés nélkül?

– Nem hiszem. Ha valaha belekezdenék valami másba, akkor is biztos vagyok abban, hogy egy-egy különleges alkalomra mézeskalácsot készítenék.

Kérdezett: Farkas-Ráduly Melánia

Ha tetszett Önnek a cikk, kedvelje vagy kövesse a Szövegkovács Facebook-oldalát, így biztosan nem marad le a legfrissebb bejegyzéseinkről. Sőt, ha jónak látja, ossza meg barátaival, ismerőseivel. Köszönjük!