Gondolatok nagyhéten

Ráhangolódtunk vagy sem, rohamosan közeledik a húsvét. A kisbetűs, annak ellenére, hogy sokak számára nagy érzelmi töltettel bír. A helyesírási szabályzat ugyanis kimondja: amennyiben nem egy mondat elején vagy például feliratként szerepel a kifejezés, kisbetűvel kell írni. Ugyanúgy, mint a többi jeles nap, ünnep, történelmi esemény nevét. A teljesség igénye nélkül íme néhány példa: karácsony, anyák napja, a víz világnapja (ma ezt is ünnepeljük), a mohácsi vész, a nagy francia forradalom, március tizenötödike, ötéves terv stb.

Ebből kifolyólag felvetődhet a kérdés, hogy mégis mi legyen a már sokszor látott „Kellemes Húsvéti Ünnepeket!” jókívánsággal? A válasz egyszerű: felejtsük el! Persze, nem a jókívánságot, csak a nagy kezdőbetűket a szavak elején. Ha ezt a lépést megtettük, nyugodtan írhatjuk családtagjainknak, barátainknak, ismerőseinknek, hogy „Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk (kívánok)!”, és mindenképp tegyünk felkiáltójelet a mondat végére.

husvet.jpg

Enyém, tied? (rajzolta: Salamon Katalin)

De mi van akkor, ha sérti a fülünket a kellemes szó, mivel érezzük, hogy jóval több van mögötte? Használhatjuk helyette az áldott vagy a békés szavakat, de a boldog szóért sem jár megrovás: így lesz belőle „Áldott/békés/boldog húsvéti ünnepeket!”. Nyugodtan lehet választani a három változat közül.

Az előbbi jókívánság arról árulkodik, hogy nemcsak egyetlen napról, hanem egy teljes ünnepkörről van szó, amely a Magyar katolikus lexikon szerint a húsvéti misztérium ünnepeinek összessége, és hamvazószerdától pünkösdvasárnapig tart.barika.jpg

Tavaly megmenekült... (fotó: F. R. S.)

Két részből áll: az első a húsvétot előkészítő, negyvennapos bűnbánati idő, azaz a nagyböjti időszak, a második pedig az ötvennapos húsvéti idő. Főünnepe a kettőt elválasztó húsvétvasárnap, vagyis az „ünnepek ünnepe”. Tehát, ha valakinek „Áldott húsvétot!” kívánunk, akkor kizárólag Jézus Krisztus feltámadásának napjára gondolunk, amely idén március 27-ére esik.

Jelenleg a nagyhét elején vagyunk, amely virágvasárnapon, március 20-án kezdődött és nagyszombaton, március 26-án fejeződik be. Napjai a nagyhétfő, nagykedd, nagyszerda, nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat. 

marcius_husveti_tojas.jpg

Jöhetnek a locsolók (fotó: F. R. M.)

Bár ehhez az időszakhoz számos szokás fűződik, végső soron mi döntjük el, hogy milyen formában folytatjuk a ráhangolódást húsvétvasárnapra, majd az azt követő időszakra. A Szövegkovácsnak ez a bejegyzés is segített a készülődésben. Áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

Farkas-Ráduly Melánia

Ui. A katolikus szóhasználatban a Húsvétvasárnap és a Nagyhét nagy kezdőbetűvel jelenik meg. Egyébként a húsvéti ünnepkörhöz hasonlóan karácsonyi ünnepkörről is beszélhetünk, amely advent első vasárnapjától vízkereszt ünnepéig tartó időszak. A karácsonyi készülődést és ünneplést, valamint az azt követő periódust öleli fel.