Ha nem csak az isteni íz vonzza… Használja Ön is helyesen a kávés kifejezéseket!

Jóleső érzéssel szürcsölte a reggeli kávéját? Sikerült felébrednie tőle vagy egyáltalán nem hatott? Hányat fogyasztott el azóta? Nem kell hozzászólnia a bejegyzéshez, sem pedig üzenetet küldenie, elég, ha saját magának ad választ a kérdésekre.

Miért kérdezgetjük pont erről? Elsősorban azért, mert ma van a kávé világnapja. A kezdeményezés a nyolcvanas években indult Japánban, hivatalosan viszont 2009-től ünneplik világszerte. A kíváncsiskodás másik oka, hogy fel szeretnénk hívni a figyelmét a kávéval kapcsolatos szavak helyesírására.

160112_szovegkovacs_kavezni_bernadett-el_ki.jpg

Magától lett ilyen... (F. R. S.)

Egybeírjuk: 

1. A kávéültetvényeknek is árt a klímaváltozás.

2. A kávécserje termése a zöld színű, pörkölés előtt álló kávébab. Egyébként a német kaffebohne szó tükörfordítása.

3. Már a webáruházakból is rendelhetünk kávédarálót jutányos áron, gyors szállítással.

4. A kávéautomaták segítségével jó minőségű és kedvezményes árú italokhoz juthatunk.

5. Hagyományos és elektromos kávéfőzők közül is lehet választani. De! Bár sokan egybeírják, a kávéfőző gépet külön kell írni.

6. A tejeskávé néven emlegetett kávéspecialitás más-más módon készülhet a különböző országokban.

kave1_hu_wikipedia_org.jpg

Sokak ébresztője (hu.wikipedia.org)

7. A bécsi kávé egy kávékülönlegesség, amelyet akár otthon is elkészíthetünk. Kell hozzá tíz dkg főzőcsokoládé, 4 evőkanál tej és ugyanannyi tejszín keveréke, 5,5 dl forró erős kávé, 1,5 dl tejszín, 1 kávéskanál cukor, illetve fahéj és kakaó a tetejére. (A recept forrása: www.noiportal.hu)

8. Az egyik reklám szerint „a kávékrémpor csodálatosan krémessé, teljessé varázsolja a kávézás élményét”.

9. Egyesek jósolnak belőle, mások növényvédő szernek használják, de folttisztításra is jó. Mi az? A kávézacc

Különírjuk: 

1. Sokan nem látják értelmét a koffeinmentes kávénak, úgy néznek rá, mint az alkoholmentes sörre, amelyből pont a lényeg marad ki.

2. A pörkölt kávé csak néhány hétig tartható el számottevő minőségromlás nélkül.

3. A szemes kávé minden kávé alapja, és csak kis adagokban érdemes vásárolni.

(A minőségjelzős kapcsolatok tagjait általában különírjuk egymástól.) 

design-kaves-csesze.jpg

Díszes kávéscsésze (legjobbkave.hu)

A kétarcú: 

1. Kávéskanállal (kanálfajta) próbálta enni a levest. De! Nem szabad a cukorba nyúlni kávés kanállal. (Lehet, hogy evőkanállal kavarta meg a kávét és az lett kávés.)

2. Számtalan kávéscsésze, -bögre, -pohár (kávé felszolgálásra, fogyasztására, tárolására használt, meghatározott méretű és formájú csésze, bögre, pohár) közül választhatunk. De! Véletlenül összekentem, ezért el kell mossam ezt a kávés csészét (bögrét, poharat). (Valamivel szennyezett értelemben írjuk külön.) 

Kávéház és kávézó:  

1. Budapesten alig van nyoma az egykori Pilvax kávéháznak, az épületet a 20. század elején lebontották. A budapesti New York kávéházat 2013-ban a világ legszebb kávéházának választották.

pilvax.png

Ma már csak egy márványtábla emlékeztet rá (www.kate.hu)

2. Hollókőn várja vendégeit a Hollóköves kávézó

(A vendéglők, eszpresszók, üzletek, szállodák stb. megnevezésében a tulajdonnévi értékű tagot nagy kezdőbetűvel írjuk, míg az értelmezésre szolgáló köznévi tagot kisbetűvel kezdjük és különírjuk.) Pl.: Nyugati pályaudvar, Kis Rabló étterem, Hadik kávéház stb. 

Tudta?

A magyar származású Francesco Illy (Illy Ferenc) találta fel a vákuum-, azaz légmentes csomagolást, amely megőrzi a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját, ugyanakkor őt tartják az olasz presszókávé atyjának. Illy Ferenc Temesváron látta meg a napvilágot 1892-ben és 1956-ban hunyt el Triesztben.

Farkas-Ráduly Melánia

Ui.: A bejegyzés megírásában A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása segített.