Miből választhat?

Ugye, nem mindegy, hogy milyen kép alakul ki Önről másokban, esetleg mennyire veszik komolyan az ötleteit? Egy nyelvtanilag kifogástalan, igényesen szerkesztett szöveggel megbízhatóbbnak tűnhet, sőt jó eséllyel kiemelkedhet az átlagból… főleg egy olyan világban, ahol naponta több száz hirdetés, plakát, szórólap, könyv stb. jelenik meg hibásan.

Miben segíthetünk? Helyesírás-ellenőrzésre, műszaki szerkesztésre, szövegírásra, netán hanganyagvágásra volna szüksége? Maradjon az oldalon, és nézze meg, hogy melyik szolgáltatás segítene leginkább Önnek!

1. Korrektúra

Első lépésben nem árt tisztázni, hogy a korrektúra művelőjének, a korrektornak semmi köze ahhoz a szépségápolási termékhez, amelynek segítségével elfedjük a bőr egyenetlenségeit. Maga a kifejezés – ahogy egy korábbi blogbejegyzésünkben is szerepel – a latin „corrigo” (helyreigazít, kijavít, megjavít, helyesbít) szóból ered. 

De mivel is foglalkozik a korrektor, vagy ahogy mi szeretjük használni, a helyesírás őre? Amellett, hogy az árboc szót kijavítja árbócra, a góját pedig gólyára, tudja, miért kell egybeírni a meggy és a befőtt (=meggybefőtt), illetve a fa és a keret (=fakeret) szavakat, de a különféle nyelvhelyességi és tipográfiai hibákra is felfigyel. 

Korrektorunk legalább kétszer javítja át a szöveget. Először, amikor megkapja a szerzőtől nyomtatott vagy elektronikus formában, másodszor pedig a tördelés (műszaki szerkesztés) után.

Miért fontos az ő munkája? Mert nem mindegy, hogy „eladom az ágyam” vagy „eladom az agyam” jelenik-e meg a nagy nyilvánosság előtt. Ezzel egyúttal arra is szeretnénk utalni, hogy használják bátran az ékezetes betűket, nem harapnak, hiányuk viszont nagyon sok félreértéshez vezethet.

Ha szeretné, hogy a szövegei igényességről árulkodjanak, írjon nekünk a szovegkovacs@yahoo.com e-mail-címre. 

2. Tördelés (műszaki szerkesztés)

Ez elsősorban olyan személyeknek szól, akik könyvet, államvizsga-dolgozatot szeretnének írni, esetleg már töprengtek azon, hogy is nézne ki a szórólapjuk, plakátjuk, hírlevelük stb. Ebben a munkafázisban már a műszaki szerkesztő veszi át a stafétát a korrektortól, és nem a „kezét tördeli”, ahogy sokan gondolják.

Első lépésben megbeszéli a szerzővel, ötletgazdával, mekkora méretű legyen a kiadvány (A5-ös, A4-es stb.), például egy könyv esetében milyen szélesek legyenek a margók, hová kerüljön az oldalszám, emellett betűméretet és betűtípust választ, majd formába önti, elrendezi a szöveget.

Miután befejezte, a betördelt változatot elküldi a korrektornak, aki megnézni, hogy vannak-e benne elválasztási hibák, szellős, esetleg fattyú- vagy árvasorok, betűcserék stb. Tőle újra a tördelőhöz kerül a szöveg, ő pedig nyomdakésszé „varázsolja”.

Mit érzékel ebből az olvasó a megjelenés után? Tetszik a szemének, amit lát, jóleső érzéssel lapozza, böngészi a kiadványt, amelyben már nyomuk sincs a helyesírási, nyelvhelyességi és tipográfiai hibáknak, ugyanakkor szépérzékről is árulkodik.

Amennyiben szeretné, hogy az Ön kiadványait is jóleső érzéssel lapozzák, írjon nekünk a szovegkovacs@yahoo.com e-mail-címre. 

3. Szövegírás

Főként olyan személyek vehetik igénybe ezt a szolgáltatást, akiknek nincs idejük, türelmük szöveget írni a honlapjukra, blogjukra, Facebook-oldalukra, és legszívesebben másra bíznák a munkát. Lehet, hogy egy szomszéd, rokon, ismerős, vagy barát is elvállalná, de nem biztos, hogy a megrendelő maradéktalanul elégedett lesz a „végtermékkel”. Mit kaphat a Szövegkovácstól?

– világosan szerkesztett mondatokat;

– első olvasás után, magyarázat nélkül is érthető szöveget;

– gördülékeny fogalmazást, amely mellőzi a terjengős kifejezéseket (Például: „...a betegnél láz jelentkezett” helyett „... a beteg lázas lett” vagy „...a beteg belázasodott”;

– helyesen használt toldalékokat, igeidőket, igemódokat, ikes igéket, írásjeleket;

– pontos igeragozást;

– a „süksükös” szavak mellőzését („tiszteletben tartsuk” helyett „tiszteletben tartjuk”, „felépítsük” helyett „felépítjük” stb.);

– olyan szöveget, amelyből hiányoznak a köznapi (szleng), illetve az idegen szavak („most már vágom” helyett „most már értem”, valamint „szponzor” helyett „támogató”);

– „egyeztetett” alanyt és állítmányt, vagyis amennyiben az alany egyes számban áll, az állítmányt is egyes számba tesszük; a többes számnál is ugyanez a helyzet;

– témához illő stílust.

Ha többet akar tudni a munkánkról, annak minőségéről, olvassa el a blogszövegeinket, emellett a szovegkovacs@yahoo.com e-mail-címre is írhat nekünk. 

4. Hanganyagok vágása

Gondolt már arra, hogy könyvet ír és CD-vel is meglepi az olvasót? Netán hanganyagot tenne fel a holnapjára, vagy valamilyen más internetes oldalra, esetleg a rádióban hirdetne? Talán zenei aláfestésre is szüksége van?

Amennyiben szakemberre bízná a munkát, csak annyit kell tennie, hogy hangrögzítővel felvett szövegét átküldi a Szövegkovácsnak, amely kiszűri az „őzéseket”, a túl hosszú szüneteket, a háttérzajokat, de a túl hangos, illetve halk részekre is odafigyel.

Levesszük a terhet a válláról, hisz tudjuk, milyen kellemetlen érzés, amikor először szembesül a hanganyag szerkesztésével járó nehézségekkel. Amellett, hogy meg kell ismerkednie a vágóprogrammal, kénytelen rájönni, hogy a tízperces szöveget esélye sincs ugyanannyi idő alatt feldolgozni, hacsak nem rádióstúdióban vették fel, zavartalan körülmények között.

A Szövegkováccsal felgyorsíthatja a munkafolyamatot, és minőségi hanganyagot kap vissza. Mivel olyan időszak is volt az életünkben, amikor napi szinten szerkesztettünk rádiós híreket, zenés műsorokat, interjúkat, bátran kijelenthetjük, hogy megértünk erre a feladatra.

Amennyiben kíváncsi az eddigi munkáinkra, látogassa meg Facebook-oldalunkat, ahol mintaként két hanganyagot, pontosabban két interjút is talál.

Egyébként a szovegkovacs@yahoo.com e-mail-címre is írhat nekünk. 

További szolgáltatásaink: oklevelek, névjegykártyák, szórólapok, meghívók stb. szerkesztése.