Ön tudja-e, mi köze van Bethlen Gábornak Greta Garbóhoz? Külföldi személynevekből keletkezett köznevek nyomában…

Talán Ön is észrevette már, hogy számos olyan közszó van a magyar nyelvben, amely eredetileg személynév volt. Az egyiket például szinte naponta használjuk, amikor egy „hideg húsfélével, sajttal stb. megrakott kis szelet vajas kenyérre” utalunk, de valószínűleg sosem gondolkodunk el azon, honnan is eredhet a neve. Kitalálta, hogy mire gondoltam? És még csak most jön a java! Mert eddig nem esett szó a garbóról, a mecénásról, a pepitáról, a kardigánról, a begóniáról és a dáliáról, amely ugyancsak személynév volt valamikor. Olvassa végig a bejegyzést, sok-sok meglepetés fogja érni!

1. Gyorsan, többféleképpen elkészíthető: szendvics

Az angol sandwich szóból ered, de azt csak kevesen tudják, hogy Sandwich grófság negyedik lordja, John Montagu a névadója, aki állítólag még a vacsorához sem kelt fel a székéről, annyira belemerült a kártyázásba. A húst a játékasztalhoz kérette az inasával két kenyérszelet között. A legenda szerint egy idő múlva a kártyaparti többi résztvevője is követte a példáját, és „The same as Sandwich!” (Ugyanazt, mint Sandwichnek!) utasítással kért „bélelt kenyeret”. 1762-ben így született meg a szendvics.

szendvics_raphael-nogueira-435170-unsplash.jpg

Mindig jól jön egy szendvics (Raphael Nogueira, unsplash.com)

2. „Magas, visszahajtható nyakú pulóver”: garbó

A filmtörténet egyik legérdekesebb alakjaként is emlegetett, svéd származású amerikai filmcsillag, Greta Garbo nevéhez fűződik, mivel ő hozta divatba ezt a viseletet. A sokak által ismert vezetéknevét Mauritz Stiller rendező ajánlotta neki, akit állítólag Bethlen Gábor erdélyi fejedelem keresztneve ihletett. Greta Garbo egyébként 1905. szeptember 18-án született Stockholmban Greta Lovisa Gustaffson néven.

garbo2_bruce-mars-548688-unsplash.jpg

Férfiak is viselnek garbót (Bruce Mars, unsplash.com)

3. A művészek és művészetek anyagi pártfogója: mecénás

A műpártoló rokon értelmű szavaként használt fogalom „Maecenas római lovag, Horatius és Vergilius támogatója nevéből vált köznévvé”. Jó pár évszázaddal később a középkor művészeinek is gyakorta volt szükségük mecénásra, akik erkölcsileg és anyagilag is támogatták őket. Létezik még a mecénásból alakult mecenatúra szó is, amely a művészetek anyagi támogatását jelenti. 

mecenas_piano-hands-3-1413211-1600x1200.jpg

Valószínűleg neki is van mecénása (www.freeimages.com)

4. „Apró sötét és világos kockákból álló minta”: pepita

Ezzel a szóval még Krúdy Gyula Boldogult úrfikoromban című regényében is lehet találkozni: „Ám pepita ruhába volt öltözve, mint a cigányprímások szoktak olyan időben, amikor délután a pesti lóversenytérre készülődnek.” Magát a mintát Pepita de Ortega közismert spanyol táncosnőről nevezték el, aki a 19. század közepén több európai országban is fellépett, köztük Magyarországon is, 1853-ban. A színpadon mindig egy kockás kendővel egészítette ki az öltözékét. A Pepita amúgy a spanyol Pepito nőnemű alakja. És honnan ered az utóbbi? „A Jusepe, azaz a József keresztnév becéző Pepe alakjának kicsinyített formája.”

pepita_allef-vinicius-180699-unsplash.jpg

Ez is pepita? (Allef Vinicius, unsplash.com)

5. „Derékig érő, ujjas kötött kiskabát”: kardigán

Eredetileg katonai viselet volt, és James Thomas Brudenell tábornokról, Cardigan grófjáról kapta a nevét. A lord állítólag egy hosszú ujjú, elöl gombolható kiskabátban vezette az angol könnyűlovasságot a krími háború hírhedt ütközeteként elkönyvelt, 1854. október 25-i balaklavai csatában, amely több száz halálos áldozatot követelt. Ő maga élve megúszta a jól felkészült orosz csapat elleni ütközetet. A történteket, illetve a viktoriánus Anglia szellemiségét idézi fel az 1968-as angol háborús filmdráma, amelynek eredeti címe The Charge of the Light Brigade (magyarul: A könnyűlovasság támadása).

kardigan_jaelynn-castillo-58388-unsplash.jpg

Kötött kardigán (Jaelynn Castillo, unsplash.com)

6. „Trópusi eredetű virágos dísznövény”: begónia

A színes virágairól ismert, közkedvelt szobanövényt a 17. században hozták be Európába a Karib-tenger vidékéről. A nevet felfedezője, XIV. Lajos királyi botanikusa, a francia Charles Plumier adta, így tisztelegve pártfogója, Michel Bégon előtt, aki annak idején Dominika kormányzója volt, ugyanakkor szenvedélyes növénygyűjtő hírében állt. Amúgy magyar nyelvterületen anyakönyvezhető női névként is szerepel a Begónia, viselője szeptember 7-én, illetve december 17-én ünnepli a névnapját. 

begonia-1403986-1600x1200.jpg

A sokféle begónia egyike (www.freeimages.com)

7. „Virágos kerti dísznövény”: dália

Európai története egészen 1789-ig nyúlik vissza, amikor a mexikói botanikuskert igazgatója elküldte az első három dáliapéldányt a madridi királyi kertekbe. Andreas Dahl svéd botanikusról nevezték el Dahlia Pinnatának, innen ered a magyar dália név is. Különben a 18. században hatalmas dáliaőrület volt Európában, bizonyos példányaiért óriási összegeket fizettek ki a virág rajongói.

dalia_tj-holowaychuk-113931-unsplash.jpg

Egykor sokan rajongtak érte (Tj Holowaychuk, unsplash.com)

8. „Kiközösítési, elszigetelési akció”: bojkott

Többnyire személyeket, intézményeket, államokat érint, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a megnevezés Charles Boycott írországi telekügynökre vezethető vissza. 1880-ban az Ír Föld Liga nevű szervezet „leprásként való” kiközösítéssel akarta büntetni azokat, akik megveszik a brit hatóságok által elkobzott farmokat. Boycott volt az első, akit ezzel az intézkedéssel sújtottak. A magyar nyelvben létezik még a bojkottál szó is, amelynek jelentése: „megtorlásul vagy kényszerítés céljával elszigetel”.

bojkott_x-in-checkbox-1245025-1600x1472_1.jpg

Szavazással kiközösít (www.freeimages.com)

9. „Kalcium- és magnéziumkarbonátból álló, mállékony kőzet”: dolomit

Ez a földtani szakszó a kőzet első leírójáról, D. G. de Dolomieu francia mineralógusról (ásványtudós) kapta a nevét, miután hozzáragasztották az ásványoknál használatos -it képzőt (pl.: hematit, pirit). A szürke, fehér, sárga, rózsaszín, ritkán barnás vagy feketés üledékes kőzet magnéziumtartalmú tengervízben képződik, többek között az üvegiparban és a vegyiparban is használják.

dolomit_carole-smile-784766-unsplash.jpg

A dolomitok közé sorolhatjuk? (Carole Smile, unsplash.com)

10. Igen magas korú ember: matuzsálem

A bibliai pátriárka, Matuzsálem vagy Matusélah nevéből ered, akit Ádám 8. utódaként, Noé nagyapjaként tartanak számon. A legenda szerint 969 éves koráig élt, erre utalva született meg a matuzsálemi kor kifejezés. I. Mózes szerint 782 éves korában is született gyermeke. Mellesleg a kiöregedett járműveket gyakran autómatuzsálemként is emlegetik.

matuzsalem_wade-lambert-665215-unsplash.jpg

Autómatuzsálem 1933-ból (Wade Lambert, unsplash.com)

Természetesen még hosszasan folytathatnám a sort a köznevesült személynevekről, de egyelőre megálljt parancsolok magamnak. Legközelebb az olyan magyar eredetű szavak kerülnek elő, mint a zserbó, a dobostorta, az attila, a zrínyi, a székelykáposzta, az Újházi-tyúkhúsleves, de még a ferencjóskát is megemlítem. Ha eszébe jutnak hasonló köznevek, írja meg hozzászólásban! Együtt jóval könnyebb bővíteni a listát.

Farkas-Ráduly Melánia

Ui.: A lista összeállításában a Magyar etimológiai szótár és a Magyar értelmező kéziszótár segített.

Köszönjük, hogy elolvasta! Ha úgy érzi, hogy barátai, ismerősei is hasznát vennék a bejegyzésnek, küldje el nekik, de akár a saját Facebook-oldalán is megoszthatja. Ne feledje: „A helyesírás magas presztízsértékkel bíró ajánlás.”