Mi írtuk, Ön döntött 1.

A legnagyobb kihívás a Facebook-bejegyzések összeállításában: olyan tartalmat írni, ami nemcsak nekünk, hanem az olvasóknak is tetszik. Emiatt kereken egy hónapig figyeltük a statisztikákat, mivel tudni akartuk, hogy milyen témára fogékonyak az oldal kedvelői, és nemegyszer minket is megleptek az eredmények.

visszapillanto1.png

Hogy melyek voltak a legjobb hétfői, keddi, szerdai, csütörtöki és pénteki bejegyzések? Olvasson tovább! (A rangsor összeállításánál az elérések és a kattintások számának százalékos arányát vettük figyelembe.)

2018. január 8. (hétfő)

Mi a gond a kérdőjeles buborékkal? Hogy lenne helyes a szöveg? (Az eredeti bejegyzés itt látható: http://bit.ly/2nsdAib) 

bubik_januar_8.png

Gyakori hiba

2018. január 30. (kedd)

Jó lenne végre kicserélni a feliratot…

…ugyanis 2015 szeptemberétől, az új helyesírási szabályzat megjelenésétől az addig különírt nyitva tartás kifejezést egybe kell írni. A nyitvatartás egyébként az üzemidőre utal, vagyis arra, hogy például egy üzlet mettől meddig várja a vásárlókat. (Az eredeti bejegyzés itt látható: http://bit.ly/2BJxedK)

januar_30_nyitva_tartas.jpg

Még van hiba a (kissé rossz minőségű) képen. Ön megtalálja?

2018. január 17. (szerda)

„Annak ellenére, hogy az én vezetéknevem is ilyen, nem sűrűn történik meg velem, hogy -val/-vel toldalékkal kell ellássak egy olyan nevet, ami th-ban végződik, de még mindig nem tudom, hogyan is írják helyesen” – írta nekünk Pál. (Olvasóink kérdezték.)

Szabály szerint, ha a -val, -vel járul a régies betűre végződő névhez, a régies betűt változatlanul hagyjuk, „a ragok v-je helyett a név végén ejtett hanghoz idomult mai formát írjuk” – olvasható A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásában. Így lesz belőle például Mikszáthtal.

januar_17_mikszath.png

Mikszáth Kálmán (kozepsuli.hu)

További példák: Osváthtal, Kossuthtal, Véghgel, Móriczcal, Babitscsal stb.

Az x-re végződő nevekre ugyanez a szabály vonatkozik, vagyis -val, -vel ragokkal Marxszal, Alexszel, Félixszel lesz belőlük.

Ui.: Ha Önnek is van helyesírással kapcsolatos kérdése, írja meg nekünk üzenetben. A választ a szerdai rovatban keresse! (Az eredeti bejegyzés itt látható: http://bit.ly/2E6FTwg)

2018. január 11. (csütörtök)

Melyik sziget jut először eszébe? (Ma itt nyílt ki A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása.)

Nekünk Kefalónia, más néven Kefallinia, amely az egyik legszebb, legvadregényesebb és legnyugodtabb görög sziget, és a Jón-szigetek (Korfu, Lefkáda, Kefalónia, Zákinthosz stb.) közül a legnagyobb.

januar_11_assos.JPG

A sziget egyik jellegzetes települése, Assos (Farkas-Ráduly Sándor)

Miért írtuk kötőjellel azt, hogy Jón-szigetek? Szabály szerint „ha egy földrajzi név egy földrajzi köznévből és egy eléje járuló (egyelemű vagy egybeírt többelemű) közszóból vagy tulajdonnévből áll, a nagybetűvel kezdett előtaghoz kötőjellel kapcsoljuk a kisbetűvel kezdett utótagot”.

januar_11_ithaka.jpg

Mesés kilátás Ithaka szigetére... (Farkas-Ráduly Sándor)

További példák: Sólyom-sziget, Szent Ilona-sziget, Csendes-óceáni-szigetek stb. 

A Csendes-óceáni-szigetek azért íródik két kötőjellel, mert a Csendes-óceáni eleve kötőjeles, amihez a korábbi példák mintájára ugyancsak kötőjellel kapcsoljuk az utótagot. (Az eredeti bejegyzés itt látható: http://bit.ly/2DTj6Vv)

januar_11_myrtos.jpg

Kefalónia legismertebb strandja, Myrtos... (Farkas-Ráduly Sándor)

2018. január 5. (péntek)

Tudja, mi a különbség a melegágy és a meleg ágy között? Bár első ránézésre úgy tűnik, hogy semmi, valójában más-más jelentésük van. 

  • melegágy: „palánták nevelésére való, (trágyával) melegített, fedett ágyás” (Magyar értelmező kéziszótár);
  • meleg ágy: melegített ágy. 

Mától minden pénteken hasonló kifejezésekkel térünk vissza, mivel nem mindegy, hogy baloldali vagy bal oldali, csakannyi vagy csak annyi, angolkönyv vagy angol könyv stb. Önnek melyik a kedvenc párosa? (Az eredeti bejegyzés itt látható: http://bit.ly/2E84GjH)

januar_5_meleg_agy_melegagy.png

Palánták... (Chu Tai, unsplash.com)

Februárban újabb bejegyzésekkel várjuk az olvasókat. Ha bármilyen témajavaslata, kérdése van, küldjön Facebook-üzenetet, sőt e-mailben, a szovegkovacs@yahoo.com címre is várjuk az észrevételeit. Szerkesszük együtt a Szövegkovács bejegyzéseit!

Farkas-Ráduly Melánia

Ha tudja a választ a bejegyzésekben feltett kérdésekre, írja meg hozzászólásban!