Ahogy mi szeretjük

Novemberben még hagyományos román termékként akarták bejegyeztetni, december elején viszont hungarikummá nyilvánították. Bizonyára már rájött, hogy a közkedvelt kürtőskalácsról van szó, amely a székely és a magyar hagyomány része. Mi nem szállunk be a vitába, sőt ezúttal kritizálni sem nagyon szeretnénk. Helyesírás szempontjából követendő példát hoztunk, mégpedig a temesvári karácsonyi vásárból, ahol a korondi Szekeres Lajos-féle kürtőskalácsot ízlelgettük.

12351276_10206913874358985_912948558_n.jpg

A karácsonyi vásár egy része (fotó: Bianca Maria Uritoiu)

Nála nemcsak a minőség számít, hanem az is, hogy helyesen írja a különféle megnevezéseket. Őt sajnos múlt pénteken nem sikerült elérni, két munkatársa, Balázs Andrea és Szőcs Szabolcs viszont szívesen válaszolt kérdéseinkre. „Ha mi nem tartjuk életben a hagyományokat, akkor ki fogja megtenni helyettünk?” – mondta Szabolcs. Kizárólag házi alapanyagokkal dolgoznak, és szívüket-lelküket beleteszik, hogy minőségi kürtőskalács kerüljön ki a kezeik közül.

dsc_1870.jpg

A korondiak házikója 

A tíz éve alapított vállalkozásban többek között hagyományos süteményeket és mézeskalácsot is készítenek, emellett pedig állandóan járják az országot, igazi vándoréletmódot folytatva. Andreától azt is megtudtuk, hogy jászvásári tartózkodásuk alatt valaki nagyon melléfogott a népszerű sütemény nevének leírásával és két pontot tett az a betűre… valahogy így: ä. Szerencsére ez a változat elég ritkán fordul elő és az emberek lassan-lassan megtanulják, hogy a két szót egybe kell írni, a kürtős pedig nem kürtös.

dsc_1864kicsi.jpg

A felhozatal

Nevének eredetéről számtalan legenda kering, az egyik elmélet szerint a kürtőcsőről kapta a nevét – Székelyföldön így nevezik a kályhacsövet –, a sütőfa nagyságából és alakjából is erre lehet következtetni. A mendemondáktól függetlenül egyik kedvenc süteményem, gyakran láttam, ahogy irulva-pirulva előkerül nagymamám kemencéjéből…

dsc_1875k.jpg

Hamarosan készen van

Egyébként a korondiak is parázson sütik, nem pedig elektromos sütővel, Andrea szerint ez az egyik titka az igazán jó kürtőskalácsnak. Természetesen a hozzávalókat is megtudtuk, a pontos adagolás azonban magától értetődően az ő titkuk maradt. Kell hozzá élesztő, víz, só, liszt, citrom, cukor, vanília, ízesítőnek pedig darált dió, fahéj, kókuszreszelék… ki hogy szereti.

dsc_1876kicsi.jpg

Megszórják dióval

Közben telefonos segítséget kértem nagymamámtól, aki még elárult egy-két dolgot a kürtőskaláccsal kapcsolatban… ő körülbelül hatvan éve készíti ezt a finomságot. 1 kilogramm liszthez tesz 2 dl olajat, 1 kis csomag élesztőt, 3 tojást, cukrot (általában két marékkal) és citromhéjat tetszés szerint, illetve tejet (amennyit felvesz). Ezután egy nagyobb tálban meggyúrja a tésztát, majd kinyújtja, hengereket sodor belőle és feltekeri a megolajozott sütőrúdra (természetesen még lehetne finomítani a leírást, de telefonon ennyit sikerült megérteni).

dsc_1878kicsi.jpg

Becsomagolják

Innen már nem kell túl sokat várni ahhoz, hogy elkészüljön a népszerű édesség, amelyet jó pár évvel ezelőtt keresztelőkbe és esküvőkre vittek. Például egy bérmakeresztanya (násznagyasszonynak is nevezhetném) három kaláccsal, hat kürtőskaláccsal és egy tortával készült lakodalomba.

dsc_1874kicsi.jpg

Fogyasztásra készen

Összefutott a nyál a szájában? Nekem is… épp ezért azt hiszem, hogy lassan pontot teszek az írásom végére. Köszönöm, hogy időt szánt az olvasásra, a korondiaknak pedig hálás vagyok azért, hogy helyesírás szempontjából is példát mutatnak.

FRM

Ui. Remélem, hogy egyszer nagymamámmal együtt készíthetem el életem első kürtőskalácsát… kedvet kaptam hozzá.