Miért olvassam el újra? Akit érdekel, úgyis megérti!

Ön is így gondolkodik, amikor szövegeket ír például a Facebookra, meghívóba, elektronikus levélbe? Ebben az esetben feltétlenül olvasson tovább, hátha meggyőződik arról, hogy elsősorban saját magának tesz jót, ha átnézi a szövegét. A következő néhány lépést betartva elégedetten dőlhet hátra a székében, miután megnyomta a küldés gombot. 

1. Összpontosítson az ötletre

Hagyja, hogy maguktól jöjjenek a gondolatok, adja át magát az írás élményének, vagy előtte készítsen vázlatot, hogy pontosan milyen szálon építené fel a szövegét, esetleg milyen üzenet(ek)et szeretne átadni. Az ellenőrzést hagyja a legvégére.

irogep_rawpixel-com-243030.jpg

Ma már nagyon ritka (unsplash.com, rawpixel.com)

2. Használja a szövegszerkesztő helyesírás-ellenőrző programját…

…de ne bízzon meg benne százszázalékosan. Bár számos esetben becsaphatja, mindenképp biztonságot nyújt Önnek az írás során, ugyanis zöld vagy piros hullámos vonallal figyelmezteti, ha helytelenül írt egy-két ékezetet vagy kihagyta a betűket.helyesiras_ellenorzo.jpg

Ide igenis kétszer kell a volt! 

3. Tartson egy kis szünetet

Miután befejezte az írást, egy-két percig tegye félre a szöveget – ha nem szorítja a határidő, akár fél óra is lehet –, majd friss szemmel olvassa el elejétől a végéig. Amennyiben lehetséges, hagyjon időt erre, és tegyen úgy, mintha egy ismeretlen személy írását olvasná.

kave_jason-briscoe-152943.jpg

Például igyon egy kávét (unsplash.com, Jason Briscoe)

4. Legyen tisztában a gyengeségeivel

Ha azok közé tartozik, akiknek gondjuk van a j és az ly betűs szavakkal, lapozza fel a helyesírási szótárt vagy keressen egyet a világhálón, és jó eséllyel kiszűri az ilyen jellegű hibákat. Az összetett szavaknál pedig mérje fel, hogy például mit jelenthet az öltözőszekrény egybe- vagy különírva. Utóbbi változattal egy olyan szekrényre utalhat, amely magától felöltözik, és nem hiszem, hogy ez jár az eszében.

allatok222.png

Mindegyiket helyesen írná? 

5. Olvassa el hangosan

Így olyan hibákat is észrevehet, amelyeken addig átsiklott a figyelme, például ráérezhet arra, hogy hová kellene még vesszőt tenni, de az elütések, valamint az ékezethiányos szavak is szemet szúrhatnak. Amennyiben ezzel a művelettel zavarná a kollégáit, képzelje el, hogy hangzana a szöveg hangosan olvasva, és javítsa ki az észlelt hibákat.

hangosan_ben-white-197668.jpg

Gyerekkorban még nem szégyenkeztünk a hangos olvasás miatt (unsplash.com, Ben White)

6. Tegyen fel néhány kérdést

Például azt, hogy van-e összefüggés a cím, a bevezető és a bekezdések között, sikerült-e átadni az üzenetet, vannak-e értelmi zavarok a szövegben? Ha Önnek sem világos, akkor bizonyára az olvasók is össze fognak zavarodni.

korrektor_joao-silas-72563.jpg

Mintha nagyítót használna (unsplash.com, João Silas)

Feltehetően Önnek is vannak elvárásai másokkal szemben: legyenek pontosak, barátságosak, közérthetőek, igényesek… Miért ne követelné meg ugyanezeket saját magától? Ha csak a mondanivalóra szeretne figyelni, és nincs kedve a felsoroltakkal bíbelődni, bízza a munkát egy tapasztalt korrektorra, aki egyszerre több terhet is levesz a válláról. De erről egy másik bejegyzésben írok bővebben.

Farkas-Ráduly Melánia

Ui.: Amennyiben hasznosnak találta a bejegyzést, ossza meg másokkal is, valószínűleg nekik is segíthet. Köszönjük, hogy elolvasta!