Dalra fakadok… Azaz mi a különbség a mond és a mondd között?

Bár sokat sejtető a cím, nincs szándékomban énekelni, legalábbis nem a nagyközönség előtt. Azt senki sem köszönné meg. Viszont olyan dalokat találtam, amelyeknek a címe valószínűleg segít megérteni, miért kell két d betű bizonyos szavak végére. Ezúttal a mond, kezd, küld, véd, áld, illetve a szed igékkel játszadozunk. Pillanatnyilag kijelentő módban vannak, és egy harmadik személyre vonatkoznak.

1. Mondd, miért szeretsz te mást?

Nem akarok sebeket feltépni Máté Péter dalával, a cím azonban kitűnően példázza a felszólító módot egyes szám második személyben. Bármennyire is furcsának tűnik, csakis két d betűvel értelmezhető a mondat. Ugyanúgy, mint Szűcs Judit Mondd, mit tegyek, hogy érezd?, Komár László Mondd, kis kócos!, valamint Kovács Kati Mondd, gondolsz-e még arra? dalának címe is. És mikor használjuk a mond szót? Ha valakire utalunk, például Erzsikére, aki minden este mesét mond a kishúgának.

2. Ne kezdd újra, kérlek…

Ez a szám már a Prognózis nevű magyarországi rockegyütteshez fűződik, pontosabban Vörös István énekeshez és gitároshoz. A címből világosan látszik, hogy a kezd felszólító módja a kezdd, két d betűvel. Ha egy d betűvel, tehát jelen időben, egyes szám, harmadik személyben írjuk le a kezd szót, akkor olyasvalakire is utalhatunk, aki nemsokára énekelni kezd. Nem, nem rólam van szó.

3. Küldd el a lelked!

Többek között egy keresztény dalszövegben is találkozunk ezzel a mondattal, sőt a Youtube-on egy Sükür nevű, számomra ismeretlen énekesnél is előfordul. Itt sem mellőzhetjük a két d betűt. Ennek ellenére néha kapok olyan üzenetet, amelyben azt írják, hogy „kérlek, küld el e-mailben a fotókat…” Ki küld, mit és hová? Csak akkor használjuk az egy d betűs változatot, ha Jancsiról beszélünk, aki gyakran küld levelet Juliskának, semmiképp sem felszólító módban.

4. Védd magad!

A Napoleon Boulevard-nak, sőt az Ossiannak is van ilyen című dala, ki-ki eldöntheti, hogy melyik változatot hallgatja meg. Én most a Napoleon Boulevard-ra szavaztam. A kijelentő mondatra kiváló példa, hogy a magyar futballválogatott kapusa, Király Gábor mackónadrágban véd. Ám mi van akkor, ha valaki figyelmezteti az egyre közeledő ellenfélre? Ilyenkor azt is kiálthatná, hogy: Gábor, védd ki a lövést!

5. Áldd meg a dalt!

Ismerős ez a cím? Az LGT énekelte, és több mint 12.500 letöltése van a Youtube-on. Ha valaki esetleg nem hallott róla, gondoljon a Kölcsey Ferenc által írt Himnusz első sorára, amely így hangzik: Isten, áldd meg a magyart! Sajnos gyakran az Isten álld meg a magyart! változat is előfordul, amit elég nehéz megemészteni. Kijelentő módban az (meg)áld a helyes.

6. Szedd össze magad!

Hallhatjuk a Metropolis együttestől, és bizony sokakat lehetne ezzel a mondattal noszogatni. De ha elmesélem, hogy Gizike minden nyáron virágot szed, nincs szükség még egy d betűre. (Ehhez a dalhoz csak hanganyagot találtam.)

https://soundcloud.com/g-za-egyed/sets

Joggal vetődhet fel a kérdés: honnan került mindegyik dalcímbe a második d betű? A felsorakoztatott szavak hosszabb változata felszólító módban a mondjad, a kezdjed, a küldjed, védjed, az áldjad és a szedjed. Például a mondd alak úgy jön létre, hogy a mondjad szóból elhagyjuk a -j módjelt és az azt követő magánhangzót, a -d személyrag pedig közvetlenül kapcsolódik a mond szótőhöz, ezért kettőzött d-t ejtünk és írunk. 

A Nyelvművelő kéziszótár szerint „a rövidebb alak parancsot, a hosszabb enyhébb felszólítást, kérést fejez ki. A választékos fogalmazásban azonban – a jelentéstől függetlenül – inkább a rövidebb változatot alkalmazzuk.”

Figyelem! A bejegyzésben elemzett szavak mindegyike d betűvel végződik kijelentő mód, egyes szám, harmadik személyben. Az olyan szavak végére, mint például a jár, a szól és az érez, értelemszerűen csak egy d betű kerül felszólító módban. Így lesz belőle járd, szóld, érezd stb. Erre is érdemes figyelni!

Farkas-Ráduly Melánia

Köszönjük, hogy elolvasta! Ha úgy érzi, hogy barátai, ismerősei is hasznát vennék a bejegyzésnek, küldje el nekik, de akár a saját Facebook-oldalán is megoszthatja. Ne feledje: „A helyesírás magas presztízsértékkel bíró ajánlás.”