Olvassa el hangosan a szövegét: öt érv, amiért megéri belevágni

Szereti (hallani) a hangját? És azt, ahogyan hangsúlyoz? Ha mindkét kérdésre nemmel válaszol, ne olvassa tovább ezt a bejegyzést. Csak azoknak ajánlott, akik egy-egy szöveg megírása után – esetleg közben – hangosan olvassák vagy olvasnák vissza a gondolataikat. Valószínűleg Ön is felteszi a kérdést, hogy miért van szükség erre a plusz időtöltésre? Miért nem elég, ha öt, tíz vagy húsz percet, netán fél órát rászán az írásra, utána pedig többször is átnézi… csendben? A hangos olvasás által olyan problémákkal szembesülhet, amelyeket a szem nem észlel. A jótékony hatásokat öt pontban foglaltuk össze.

mi-pham-151954.jpg

Az alapokat gyerekkorban kell lerakni (kép: Mi Pham, unsplash.com)

1. Kevesebb helyesírási hiba

Jó esetben azonnal segítségünkre siet a szövegszerkesztő helyesírás-ellenőrző programja, amely zölddel vagy pirossal húzza alá a helytelenül írt szavakat. A vesszőhibákra viszont ritkán figyelmeztet, de ha visszaolvassuk a szöveget, legtöbb esetben ráérzünk, hogy hová kell még vesszőt tenni. Ugyanakkor az ékezetek hiányára, valamint a különféle elírásokra is felfigyelhetünk.

szotar_1.jpg

Nem csak a szótár segíthet (kép: Szövegkovács)

2. Fejlődik a szókincs

Nem tudja, hogy mivel helyettesíthetné például az egyelőre szót, amely többször is előfordul a szövegében? Lapozza fel szinonimaszótárát, esetleg keressen egyet az interneten (pl. szinonimaszotar.hu), és rögtön megoldódik a probléma. Rátalál a pillanatnyilag, átmenetileg, ideiglenesen, most, ideig-óráig, még, jelenleg szavakra, amelyek közül bátran válogathat (az árnyalatnyi különbségekre is figyeljen). Sokkal színesebb lesz a szövege.

toa-heftiba-84807.jpg

Egyelőre nem tudom, milyen ajándékokat vásárolok karácsonyra (kép: Photo by Toa Heftiba, unsplash.com) 

3. Kiszűri a problémás részeket

Hangos olvasás közben akaratlanul is megakadhatunk egy-egy szónál, kifejezésnél. Ilyenkor érdemes átszerkeszteni, szükség esetén újraírni ezt a részt, de időnként a szócsere is sokat segíthet. Ha képesek vagyunk gond nélkül visszaolvasni a szöveget, jó esély van arra, hogy a célközönség is megérti az üzenetünket.

joao-silas-72563.jpg

Mintha nagyító lenne (kép: João Silas, unsplash.com) 

4. Kevesebb töltelékszó

Megtörtént már Önnel, hogy barokk körmondatokká duzzasztotta a mondanivalóját? Esetleg beszúrt egy-két szót, csak hogy komolyabbnak tűnjön? Vegyünk három példát:

  1. Az ötnapos rendezvényen több mint harminc táncegyüttes lépett fel.
  2. Az ötnapos rendezvény keretében több mint harminc táncegyüttes lépett fel.
  3. Az ötnapos rendezvény keretén belül több mint harminc táncegyüttes lépett fel.

image011_1.jpg

A Szívek Fesztiválja Temesváron (kép: Farkas-Ráduly Sándor)

Én az első változatra szavaznék, de a világhálón a második mondattípusra is rengeteg példa van. A harmadikat senkinek sem ajánlom.

5. Megkíméli a stressztől

Itt főként arra gondolok, amikor kizárólag magunkban olvassuk el a szöveget – többször is egymás után –, majd nagyot szusszanva elküldjük a címzettnek vagy közzétesszük a világhálón. Nemegyszer megesik, hogy csak ezután vesszük észre a helyesírási hibákat, amelyeket hangos olvasással könnyedén kiiktathattunk volna.

the-stress-1473487.jpg

Amikor rájön, hogy hibásan küldte el a szöveget (kép: freeimages.com)

Zárásként megosztok Önnel egy tanulságos történetet az Amerikai Egyesült Államok 16. elnökéről, Abraham Lincolnról, aki állítólag minden fontos dolgot hangosan olvasott fel, figyelmen kívül hagyva, hogy vannak-e körülötte vagy sem, amivel gyakran az őrületbe kergette a munkatársait. Ő így vallott erről a szokásáról:

„Amikor hangosan felolvasok valamit, akkor két érzékszervem is befogadja az információt: először is látom, amit olvasok, másodszor pedig hallom is, ezáltal jobban emlékszem rá később.”

abraham-lincoln-9382540-2-402.jpg

Néha érdemes követni a példáját (kép: www.biography.com)

A hangos olvasás tehát segíti a szövegértést, fejleszti az íráskészséget, aminek köszönhetően igényes, gördülékeny, átlátható szövegeket adhatunk ki a kezünkből. Olyanokat, amelyek zavartalan olvasási élményt nyújtanak a befogadónak.

Farkas-Ráduly Melánia

Ui. Amennyiben hasznosnak találta a bejegyzést, ossza meg másokkal is. Köszönjük!