Az elfogadhatótól a kiválóig

(Újabb) ötletek az igényes szerkesztéshez

Megírni egy egyoldalas szöveget? Első hallásra egyszerűnek tűnhet, hisz jó esetben van egy szövegszerkesztőnk, többé-kevésbé tudjuk, hogyan lehet idézőjeleket tenni, emellett a gondolatjelekről és a bekezdésekről is van halvány fogalmunk. Mégis mivel tehetnénk jobbá a szöveget? Hol lehet elcsúszni? A válaszokat egy csokorba gyűjtöttük, természetesen a teljesség igénye nélkül.

1. Figyelni a bekezdésre!

Nemegyszer javítottunk olyan szöveget, amelyben hatalmasak voltak a bekezdések. Első ránézésre látszott, hogy az illető a Tab-billentyűt használta, ami valójában nem erre való. Sőt olyan is volt, aki legalább ötször nyomta le a szóközt a sor elején, ezzel helyettesítve a bekezdést. Ez a módszer is helytelen. A szövegszerkesztőben meg kell keresni a Bekezdés menüpontot, és azon belül a behúzás mértékét beállítjuk 0,5 cm-re vagy a 0,2 inch-re.  

bekezdes.jpg

Szabályos bekezdés

Egy bekezdés egyébként nem más, mint az Enter-billentyű két leütése között található szövegrész. A sorváltáshoz azonban nem kell Enter-t ütni, mert a szövegszerkesztő a jobb oldali margó elérésekor rögtön új sorba viszi a szöveget.

2. A gondolatjel nem mínuszjel

Párbeszédes részt akarunk írni vagy egy másik gondolatot szeretnénk beékelni a mondatba? Ilyenkor a mínuszjel tűnik a legegyszerűbbnek, mégsem ajánlott. Gondolatjelre van szükség, ami a Word-szövegszerkesztőben az Alt+0150, valamint a bal oldali Ctrl-billentyű és a számbillentyűzeten levő mínuszjel egymás utáni lenyomása után állítható be. Ha a Jancsi és Juliska közötti beszélgetést szeretnénk leírni, így járunk el:

jancsi-es-juliska-kerekmese.jpg

Itt már bajban vannak (kerekmese.hu)

– Drága Jancsi, olyan rég nem láttalak!

– Kedves Juliska, nagyon örülök neked, máris jobban érzem magam…

Vagyis a sor elejére gondolatjel kerül, utána pedig szóközt teszünk. Vegyünk egy másik példát!

1985 márciusában – akkor születtem – hatalmas hideg volt Csíkban.

340954_288277924537529_617404349_o_1.jpg

Szülőfalum: Csíkszentdomokos (Farkas-Ráduly Sándor)

Az „akkor születtem” részt kiegészítő információként beékeltem a mondatba, és két nagykötőjel közé tettem; egyik sem tapad az előtte és az utána levő szavakhoz.

3. Nagykötőjeles írásmódok

Már az elején tisztázzuk: a magyar helyesírásban a nagykötőjel és a gondolatjel egyforma, ugyanúgy szúrjuk be a szövegbe.

Mégis mikor használjuk, és miben tér el a gondolatjeltől? Előtte és utána nem állhat szóköz, kivéve a nagyon bonyolult eseteket.

Például: Osztrák–Magyar Monarchia, Hadrovics–Gáldi-féle szótár, 2016–2017. évi, Apollo–11, Forma–1 stb. 

b11f5025f70851bb2638dd2cbe044bb7_newimage-770x384.jpg

Az új szabályzat szerint a Formula–1 is elfogadott (gp-live.hu)

4. Idézzünk helyesen!

Már ezzel is számtalanszor foglalkoztunk, de úgy véljük, hogy sosem elég. Az egyik könyv javításánál nagyon furcsa idézőjelekkel találkoztunk, valahogy nem illettek bele a képbe. Végül kiderült, hogy nem valódi idézőjelekről van szó: a lenti idézőjelet két vesszővel, míg a fentieket két aposztróffal helyettesítette az illető. Ha szabályosan akarunk eljárni, a magyar nyelvre állított billentyűzeten nyomjuk le a Shift-billentyűt, majd a százalékot, zárójeleket tartalmazó sorból a 2-es számot. De az Alt+0132 („), valamint az Alt+0148 (”) billentyűkombináció is bátran használtató… Így lesz belőle „idézőjel”.

majus_29_karinthy_idezet.jpg

Így idézünk helyesen! (www.life.hu)

Bár az angol változat ("A"), valamint a hüvelyk jele (″A″) is gyakran előfordul, mindkettő helytelen.

5. Tapadó írásjelek

A vessző, a pont, a pontosvessző, a kérdőjel, kettőspont, zárójel, valamint a felkiáltójel is tapad az előtte álló szóhoz. Az is megtörtént, hogy az egyik szerző mindegyik írásjel előtt szóközt hagyott, ami nem szabályos. A felsorolt írásjelek után viszont szóközt kell tenni, ellenkező esetben egybeolvadna a szöveg. Sőt a gondolat befejezetlenségét jelző három pont, vagy más néven a hármaspont is tapad, utána szóköz kell. Gyakran három darab egymás mellé szedett ponttal (...) helyettesítik, ami szintén szabálytalan. Az Alt+0133 billentyűkombinációval (…) hívhatjuk elő.

irasjel.jpg

Mindegyik tapad a mondat utolsó szavához (hir.ma)

6. A kelleténél több szóköz

A számítógépen szerkesztett szövegekbe egy szóközt teszünk, ha netán ennél több kerül, minél hamarabb orvosolni kell. A szövegszerkesztő fenti menüsorában levő fordított P betűre kattintva (a Ctrl+* billentyűkombináció is jó erre) a bekezdésjelek mellett egyéb rejtett formázási szimbólumokat is megjeleníthetünk, és többek között az is látszik, hol került be fölösleges szóköz.

Ha utóbbiakat teljesen ki akarjuk szűrni, megkeressük Word Csere-funkcióját, rákattintunk, a keresett szöveg mezőbe beütünk két szóközt, a csere erre mezőbe pedig egy szóközt. Ezután megnyomjuk Az összes cseréje gombot, utána pedig ellenőrizzük, hogy mindenhol egy szóköz van-e. Kettőnél több szóközzel is ugyanígy járunk el.

business-keyboard-1243023.jpg

A szóközt csak mértékkel! (freeimages.com)

A fenti tanácsok hasznosak lehetnek blogbejegyzések, szakdolgozatok, könyvek stb. írásakor, de akár a Facebook-bejegyzések közzététele előtt is. Újabb lehetőség arra, hogy szövegünk igényességről árulkodjon, és jobb legyen az átlagosnál. Jó kísérletezést kívánok!

Farkas-Ráduly Melánia