Visszapillantó 8.

Milyen csipetnyi változás történt a helyesírási szabályzatban? Miért írjuk egybe a citromsárgát? Melyik költő halálának 80. évfordulóját ünnepeltük? Többek között ezekre a kérdésekre is választ lehet kapni a heti összefoglalóban. Megéri felidézni…

1. 2017. április 3. – hétfő

Ehhez nincs mit hozzáfűzni…

aprilis_03_lorincze_lajos_idezet.jpg

A kép forrása: cultura.hu

 Melyik a legmeglepőbb elírás?

aprilis_03_bubik.jpg

2. 2017. április 4. – kedd

Amikor csak a fotó kedvéért vásárolunk élelmiszerszínezéket…

A citromsárga ugyanis egybeírandó, a címkén viszont külön van írva… A szabályzat szerint a „színneveket az előtag és az utótag szerkezetétől függetlenül egybeírjuk”. Például: narancssárga, zöldeskék, sötétzöld, búzavirágkék, haragoszöld, törtfekete, vattacukor-rózsaszín stb. Mivel utóbbi esetében a szótagszám meghaladja a hatot, kötőjellel tagoljuk a fő összetételi határon, amely jelen esetben a vattacukor. Az árnyalatot kifejező mellékneveket külön kell írni az összetett színnévtől. Például: sötét rózsaszín, világos narancssárga, halvány kékeszöld stb. citromsarga_1.jpg

 3. 2017. április 5. – szerda

 Csipetnyi változás

kisalakú → kis alakú

kisméretű → kis méretű

A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása szerint a minőségjelzős kapcsolatok különírandók.

aprilis_05_kis_meretu.jpg

A kép forrása: freeimages.com

4. 2017. április 6. – csütörtök

Nyolcvan éve…

…hunyt el a 20. század első felének egyik legelismertebb magyarországi költője, Juhász Gyula, aki tanárként és hírlapíróként is tevékenykedett. Versei általában rövidek, zárt kompozíciójúak.

aprilis_06_juhasz_gyula.jpg

A háttérkép forrása: nlcafe.hu

Mi is tanulunk…

Körülbelül két hete valaki egy gyönyörű fotóval tudatta az egyik Facebook-csoportban, hogy kivirágzott a liliomfa a szegedi Széchenyi téren. Már-már beírtuk volna a kép alá, hogy tulajdonképpen magnóliáról van szó, amikor pár perces keresgélés után rájöttünk, hogy a kettő egy és ugyanaz. A liliomfafélék (Magnoliaceae) családjának névadó nemzetségéről van szó, és ki így, ki pedig úgy ismeri. Egyébként Temesvár is lenyűgöző látványt nyújt ilyenkor, a Béga folyó mindkét partján számos magnóliafajt csodálhatunk meg.

magnolia1.jpg

magnolia2.jpg

magnolia3.jpg

magnolia4.jpg

5. 2017. április 7. – péntek

Testi és lelki egészségünkre is figyeljünk!

Ma az egészségügyi világnapot ünnepeljük, annak emlékére, hogy 1948. április 7-én az ENSZ megalapította a WHO-t (World Health Organization), az Egészségügyi Világszervezetet.

Figyelem! Az egészségügyi világnap a többi jeles naphoz, történelmi eseményhez, időszakhoz hasonlóan kis kezdőbetűvel írandó.

 aprilis_07_egeszsegugyi_vilagnap.jpgA kép forrása: freeimages.com

Szerkesztette: Farkas-Ráduly Melánia