Ludas a dologban

Szólásmagyarázat

Sokan azt hiszik, hogy ’hibás, bűnös, csínytevő’ jelentésű ludas szavunk valamiképpen összefügg Fazekas Mihály pompás mesehősének, Lúdas Matyinak a nevével. Semmi kapcsolatuk sincs pedig egymással – legfeljebb annyi, hogy Lúdas Matyi nevében is a lúd szó szerepel, és ludas szavunk is a lúd főnév származéka. De mi köze van az inkább ostobaságáról, mintsem csínytevő hajlamáról ismert jámbor libának a rosszban sántikáló emberhez?

the-goose-1521160.jpg

Mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy néhány száz évvel ezelőtt szűkebb körű és erősebben elítélő volt a ludas jelentése: csak a hamis eskün rajtacsípett meg az esküszegő embert mondták ludasnak. Hogy miért, arra a görög régiségtan ad választ. Az ókori görögök szokásos esküformája, az, hogy „Zeuszra (mondom)” így hangzott: ton Zéna. Ehelyett azonban tréfásan a hasonló hangzású ton khéna formát is használták, mint ahogy mi is mondjuk néha a biz’ Isten helyett azt, hogy bis’ Istók. A ton khéna pedig azt jelenti magyarul, hogy ’a lúdra’.

goose-up-close-1158437.jpg

A ton Zéna és a ton khéna hasonló hangzását ravasz emberek hamis esküvésre is felhasználták. Így aztán az a kifejezés, hogy a „lúdra esküdni”, a görögben azt a jelentést vette fel, hogy ’hamisan esküdni’. Ez a kifejezés gyökeret vert a hazai latinságban is, és a latin aucarius (auca a. m. ’lúd’) mintájára a magyar ludas is a ’hamis esküt tevő, esküszegő’ jelentést kapta. Érdekes, hogy ez a kifejezés egy középkori magyar szokásnak is forrásává vált.

yellow-darlinng2-1541960.jpg

A „hiti szegettet és hamis tanút” ugyanis nemcsak azzal büntették, ami Európa-szerte szokásban volt, hogy ti. minden jószágától megfosztották, számkivetettnek nyilvánították, s tarkabarka ruhában, de­rekára kötött kendermadzaggal kellett bolyongania, hanem – legalábbis az ország egyes vidékein – megszégyenítésül még döglött ludat vagy ludat ábrázoló szégyentáblát is akasztottak a nyakába. Nyilvánvaló, hogy az így kipellengérezett ember képe gyökereztette meg népünk tudatában ludas szavunk átvitt és ma már a lúd szó eredeti értelmétől teljesen eltávolodott jelentését.

Forrás: O. Nagy Gábor – Mi fán terem?

A képek forrása: www.freeimages.com