Érzi, mint macska az esőt

Szólásmagyarázat

Van úgy, hogy az ember maga sem tudná megokolni miért, de ha­tározottan megérez, megsejt valamit, ami olykor csakugyan be is következik. Ilyen esetekben mondják tréfásan, hogy érzi, sejti vagy gondolja, mint macska az esőt. Csongrád megyéből ilyen változatát is közölték: olyan képet vág hozzá, mint a macska, ha esőt érez. Hódmező­vásárhelyen pedig ebben az alakban jegyezték fel: úgy néz, mint a macska, mikor möndörög ( = mennydörög). Ez utóbbi megvan a né­metben is: er macht ein Gesicht wie die Katze, wenn es donnert.

image002_6.jpg

A szólás eredete azzal függ össze, hogy a nép a macskához, mint néhány más állathoz is, különféle jövendölő babonákat kapcsol. A Szilágyság egyik-másik részén például kedvező előjelnek tartot­ták, ha a lányos házhoz látogatóba érkező fiatalemberhez hozzádörgölődik a macska. Másutt pedig – Győr megyében – abból, hogy mosdik a macska, arra következtetnek, hogy vendég megy a ház­hoz. Ezek mellett a helyi babonák mellett országszerte él, és szinte közmondásossá vált az a hiedelem, hogy „mosdik a macska, eső lesz”. Ehhez néhol még azt is hozzáteszik: ha télen a tűzhöz fordul­va mosdik, hideg idő várható.

image001_5.jpg

Hogy mennyi ezekben az időjósló babonákban az igazság, ille­tőleg, hogy csupán naiv képzelődés eredményei-e ezek, vagy ősrégi megfigyelések kristályosodtak ki bennük, azt nem ennek a szólásmagyarázatnak kell eldöntenie. Mindenesetre idézzük azt a meg­jegyzést, amelyet szólásunk egyik változatának német megfelelőjéhez fűz annak közlője: A macska, mivel szőrzete különlegesen érzékeny a villamosságra, olykor valóban megérzi az időjárás változását.

image003_5.jpg

Forrás: O. Nagy Gábor – Mi fán terem?

Fotó: Farkas-Ráduly Sándor