Visszapillantó 1.

Itt az ideje, hogy az eddiginél is jobban összehangoljuk a Szövegkovács blogját a Facebook-oldallal. Ezentúl minden vasárnap egy csokorba gyűjtjük az egy hét alatt megjelent rövid írásokat és fotókat. Mi volt eddig a Facebook-oldalon? 

  • Hétfőnként kilenc szót mutattunk meg az egyre gyarapodó gyűjteményünkből, miután egy apró jegyzetfüzetbe írtuk a világhálón és a különféle nyomtatott kiadványokban talált elírásokat. A színes buborékban a hibás változat alatt a helyes írásmódot is láthatja az érdeklődő.
  • Minden kedden hibás plakátok, szórólapok, cégtáblák, internetes hirdetések stb. kerültek nagyító alá, és természetesen az is kiderült, hogy kellett volna helyesen írni. Az esetek többségében magyarázatokat is fűztünk hozzájuk.

kep10.png

Magunk mögött hagytuk... (fotó: F. R. S.)

  • Bizonyára Ön is szembesült vele, hogy néhány szót, kifejezést másként írunk, mióta 2015-ben megjelent A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása. Szerdánként ezekből csemegéztünk.
  • A csütörtöki és a pénteki bejegyzések állandóan változtak, tartalmuk hangulatfüggő. 

Ez volt a régi menetrend, jövő héttől bővül a kínálat. Tartson velünk akkor is, és ha jónak látja, nyomja meg a Tetszik vagy a Megosztás gombot. Juttassa el minél több emberhez!

1. 2017. február 13. – hétfő

Ennél változatosabb nem is lehetne! Újabb kilenc szóval gyarapodott a gyűjtemény.

bubik.jpgTöbb száz buborék a gyűjteményben

2. 2017. február 14. – kedd

Van, akinek csak a képen látható szöveg jut eszébe a mai napról… Más pedig Bálint-napot/Valentin-napot ünnepel a kedvesével.

„Ha egy tulajdonnév valamilyen jelöletlen összetételt alkot egy köznévvel, akkor a két tagot kötőjellel kell összekapcsolni” – olvasható a helyesiras.mta.hu internetes oldalon. És a szív nem meg szakad, hanem megszakad, vagyis az igekötőt egybe kell írni az igével.

valentin.jpg

Néhányan így érzik...

3. 2017. február 15. – szerda

Ki látható a képen? Ő nem más, mint Tóth Ivett, aki a legutóbbi Európa-bajnokságon a nyolcadik helyen végzett a női műkorcsolyázók mezőnyében. Másként képezzük a keresztnevét az új szabályzat szerint.  

Például: A verseny után mindenki Ivett-tel (korábban: Ivettel) akart közös fotót. Sokan kizárólag Ivett-től (korábban: Ivettől) akartak autogramot.

A toldalékolás következtében egymás mellé kerülő három azonos mássalhangzó egyszerűsítése – pl. orr + ra = orra – nem érvényes a tulajdonnevekre, valamint a szóösszetételekre.

Például: Bernadett-tel, Széll-lel, Mariann-nal, Szerelmes szonett-tel (cím), balett-táncos, sakk-kör stb. 

ivett.jpg

Tóth Ivett (A kép forrása: debmedia.hu)

4. 2017. február 16. – csütörtök

Kívülálló és kívül álló… Az egybeírt változat jelentése a nem érdekelt (vagy idegen, beavatatlan), míg a különírt forma arra utal, hogy valaki nem bent áll. És mi a helyzet Jean-Paul Belmondóval? 

belmondo.jpgSokak szerint jó film (A kép forrása: www.numero7.com)

5. 2017. február 17. – péntek

15 drb. Hol van a hiba? A darab rövidítésénél… A db a helyes írásmód, és nem kell pont a végére. 

puzzle.jpg

Gyerekek és felnőttek kedvence is lehet... (A kép forrása: www.officescope.com)

Szerkesztette: Farkas-Ráduly Melánia